Video poređenje: M2 MacBook Pro vs. M1 MacBook Pro

4 min. čitanja

Apple je prošle nedelje lansirao ažuriranu verziju 13-inčnog MacBook Pro-a, i to je prvi Mac koji je opremljen ažuriranim M2 čipom. Kako koristi potpuno nov čip, mislili smo da pokupimo M2 MacBook Pro i uporedimo ga sa M1 MacBook Pro prethodne generacije da vidimo šta ima novo.

- Humanitarna inicijativa -

Za video poređenje, koristimo osnovni nivo 13-inčnog M2 MacBook Pro sa 8GB objedinjene memorije i SSD od 256GB, i upoređujemo ga sa osnovnim nivoom 13-inčni M1 MacBook Pro sa 8GB objedinjene memorije i SSD-om od 256GB, tako da je ovo direktno poređenje između nove mašine i njenog prethodnika.

- Marketing -

Dizajn mudar, nema razlika jer je Apple zadržao kućište i unutrašnje komponente, sa ažuriranjem ograničenim na unutrašnje čipove. MacBook Pro i dalje ima Touch Bar, i nastavlja da koristi USB-C bez MagSafe porta.

- Marketing -

M2 čip u MacBook Pro-u sadrži 8-osnovni CPU, GPU od 10 jezgara i podršku za do 24GB objedinjene memorije, dok je M1 uključivao 8-jezgro CPU, 8-jezgro GPU i do 16GB objedinjene memorije. Kao sporedna napomena, dok bazna mašina isporučuje sa 8GB, gotovo uvek je dobro ići do najmanje 16GB za poboljšane performanse.

Kada su u pitanju CPU performanse, M2 pobeđuje M1. Iako još uvek postoji 8-jezgro CPU- a, geekbench sa jednim jezgrom ubrzava i do 12 procenata brže od M1 , dok višestruke ocene mogu da budu i do 20 procenata veće. Na sopstvenom testiranju, videli smo više različitih rezultata sa osam procenata poboljšanja performansi u jednom jezgru i poboljšanjem performansi od 12 procenata.

Što se tiče GPU performansi, M2 je mnogo brži od M1 jer ima dva dodatna jezgra. Geekbench Metal ocene su bile 35 posto bolje sa M2 , a odrednice sa 3DMARK frejmom zabeležile su da M2 zarađuje 40fps dok je M1 zaradio 29fps.

U korišćenju u realnom svetu, vreme izvoza video zapisa bilo je otprilike isto za osnovnu vremensku osu, sa poboljšanjima na M2 prilikom dodavanja više efekata i dodatnih komponenti.

- Marketing -

Bilo je nekih kontroverzi oko SSD-a od 256GB u MacBook Pro-u, koji je primetio sporije brzine na Blackmagic testovima brzine diska. Apple je za M2 MacBook Pro koristio jedan nand fleš čip za skladištenje od 256GB, dok je model M1 imao dva NAND čipa verovatno po 128GB. Više NAND čipova omogućava brže brzine paralelno, što znači da SSD od 256GB M1 MacBook Pro primetno nadmašuje SSD M2 MacBook Pro-a od 256GB. Imajte na kraju da je ovo problem ograničen na modele od 256GB, jer modeli od 512GB ne ispoljavaju isti problem.

Na mašinama sa samo 8GB memorije, SSD je angažovan za virtuelnu memoriju kada je to potrebno, a sporI SSD može da znači spore ukupne brzine performansi, čega treba biti svestan. Uradili smo neke testove u stvarnom svetu koji prenose velike fajlove i videli smo brže brzine na M2 , ali druga testiranja performansi od strane YouTube kanala kao što je Max Tech su imala različite rezultate performansi na M2 u poređenju sa M1.

Da biste izbegli potencijalno razočaravajuće performanse, verovatno je najbolje da nadogradite SSD na 512GB ako ćete dobiti M2 MacBook Pro, a i da pokupite više memorije je takođe dobra ideja jer kasnije ne može da se nadogradi. S obzirom na to da je osnovni model predmet kontroverze, oni koji razmatraju mašinu možda će želeti da jednostavno sačekaju M2 MacBook Air, koji treba da bude lansiran u julu.

Pogledajte video poređenje portala MacRumors.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , , , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.