M2 verzija procesora za MacBook Pro modele će imati 12 jezgara

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 94 pregleda
2 min. čitanja

Kao što je to bio slučaj sa M1 Max verzijom, Apple predstaviti M2 Max procesor koji će pokretati oba predstojača MacBook Pro modela laptop računara, namenjenih ozbiljnijem radu i poslovnoj primeni. Veliki izbor opcija i konfiguracija omogući će korisnicima da se lakše oprede za onaj koji idealno odgovara njihovim potrebama i pri tome izaberu manji, lako prenosivi Mac, a da pri tome pod rukama osete isti nivo snage kao u većim modelima. Nezvanični izvori tvrde da će M2 Max imati 12 jezgara, dva više nego M1 Max prethodnik.

- Humanitarna inicijativa -

Preliminarni info je obajvio Bloombergov izvor, Mark Gurman u svom besplatnom biltenu „Power On“. On je ranije spomenuo ovu informaciju, tvrdeći da će osim 12-jezgrenog CPU-a, M2 Max moći da se pohvali i do 38-jezgarnim GPU-om, donoseći pristojnu nadogradnju za 14-inčne i 16-inčne MacBook Pro modele.

- Marketing -
m2procesori.jpg
Foto izvor: Notebookcheck (via. Benchmark )

Nažalost, za sada nema informacija o M2 Pro verziji procesora, a kupci koji ne mogu da izdvoje gomilu novca za M2 Max konfiguraciju, neće imati drugog izbora nego da pokupe osnovne modele. Izvor takođe navodi da će procesor koristiti heterogenu arhitekturu tj da će od 12 raspoloživih CPU jezgara, osam biti visokih performansi, dok su preostala četiri energetski efikasna.

- Marketing -

Očekuje se da će maksimalna konfiguracija memorije biti ograničena na 64 GB, ali ovog puta Apple ide na verziju bržeg LPDDR5X standarda, što će rezultirati  većim maksimalnim transferom podataka uz bolju iskorišćenost utrošene energije. Učinjena unapređenja bi trebalo da obezbede bolju autonomiju ugrađene baterije. Bilo je reči da će se oba SoC procesora: M2 Max i M2 Pro proizvoditi na TSMC-ovoj prvoj generaciji 3nm arhitekture, ali izgleda da bi se Apple mogao držati proverenog 5nm procesa tajvanskog giganta.

Obzirom na činjenicu da ovi modeli sa estetske strane ostaju nepromenjeni u odnosu na prethodne MacBook Pro verzije, jedina radikalna promena koju treba da očekujemo je upravo nadogradnja čipseta. Apple će verovatno zadržati druge karakteristike, a moguće je da će zadržati i početnu cenu od 1.999 dolara za novije modele.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.