Dok vi radite, MacBook bežično puni vaš telefon i sat

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 129 pregleda
3 min. čitanja

Portal Gizmodo prenosi kako je Američka kancelarija za patente odobrila nekoliko novih patenata kompaniji Apple, od kojih se najveći broj odnosi na neka neuobičajena rešenja vezana za MacBook prenosive računare. Da pogledamo šta je to toliko zanimljivo. 

- Humanitarna inicijativa -

Drugačije tastature 

Prva ideja koju kompanija Apple ima jeste prekrivanje čitave tastature tankim dielektričnim materijalom poput stakla, plastike, ili keramike kako bi se stvorila površina koja nije isprekidana tasterima i koja bi bila osetljiva na dodir. Kako se navodi u patentu, ovakav potez unapredio bi izgled ovog uređaja i doneo neke dodatne funkcionalnosti. 

- Marketing -

Jedan od načina na koji bi kompanija Apple ovo mogla da izvede jeste tako što bi se tradicionalna taktilna tastatura na MacBook računarima, zamenila digitalnim rešenjem poput onog koji je kompanija Lenovo upotrebila na svom Yoga Book C930 laptop računaru. Iako velika većina korisnika više voli taktilne tastature, ovo bi moglo biti zanimljivo rešenje ukoliko bi kompanija Apple oplemenila digitalnu tastaturu naprednim funkcijama. 

- Marketing -

Na primer, korisnici bi mogli prevlačenjem jednog prsta preko čitave površine tastature da crtaju prave ili krive linije. Pored toga, bilo bi zanimljivo ukoliko biste mogli da izmenite raspored tastera, pa i sam oblik cele tastature, što se može videti na jednoj od fotografija priloženih u sklopu patentne dokumentacije. 

Drugi patent za drugačiju verziju MacBook tastature predstavlja klasičnu tastaturu koja preko sebe ima postavljen fleksibilni sloj od providnog nepromočivog materijala koji bi tastaturu štitio od vode i ostalih tečnosti koje bi mogle da je oštete. 

MacBook_as_wireless_charger_2.jpg

Bežično punjenje uređaja 

Još jedan zanimljiv dizajn za novu tastaturu MacBook prenosivih računara tiče se verzije sa klasičnom tastaturom i modularnim odmorištem za dlanove. Ovaj patent predstavlja dizajn gde bi se sa leve strane odmorišta, nalazilo mesto za bežično punjenje vašeg mobilnog telefona, dok bi se na donjoj desnoj strani nalazio senzor otiska prsta. 

Pored toga, na samom dnu odmorišta za dlanove ostalo bi mesta za dva šira biometrijska senzora koji bi mogli da služe za praćenje pulsa, nivoa kiseonika u krvi, i telesne temperature. 

- Marketing -

Adaptivno odmorište za dlanove 

Na kraju, čitav deo uređaja ispod tastature mogao bi da bude jedan ogroman ekran čija bi se funkcionalnost mogla menjati u zavisnosti od programa koji koristite. Na primer, ukoliko otvorite Adobe Photoshop, deo ekrana pretvorio bi se u kružni meni sa prečicama za funkcije unutar  programa koji najčešće koristite. 

Naravno, ovo je samo jedna od ideja, a mogućnosti su maltene neograničene. Treba naglasiti i da patenti često predstavljaju samo ideje koje se nekada ne pojave u uređajima. Svakako, neke od ovih ideja imale bi jasnu primenu, a vreme će pokazati da li će postati deo MacBook računara. 

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.