EU postavlja nova pravila na mreži za Google i Meta da bi suzbili nelegalni sadržaj

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 39 pregleda
2 min. čitanja

Alphabet (GOOGL.O) Google, Meta (FB.O) i druge velike onlajn platforme moraće da učine više u borbi protiv nelegalnog sadržaja ili rizikuju velike novčane kazne prema novim internet pravilima dogovorenim između zemalja Evropske unije i zakonodavaca EU. Do sporazuma je došlo nakon više od 16 sati pregovora. Zakon o digitalnim uslugama (DSA) je drugi deo strategije šefice EU za antimonopolska pitanja Margrethe Vestager da obuzda Alphabet (GOOGL.O) jedinicu Google, Meta (FB.O) i druge američke tehnološke gigante.

- Humanitarna inicijativa -

Prošlog meseca dobila je podršku bloka od 27 zemalja i zakonodavaca za značajna pravila nazvana Zakon o digitalnim tržištima (DMA) koja bi mogla da primora Google, Amazon, Apple, Meta i Microsoft da promene svoju osnovnu poslovnu praksu u Evropi.

- Marketing -

U saopštenju, Google navodi: „Kako se zakon finalizuje i sprovodi, detalji će biti važni. Radujemo se saradnji sa kreatorima politike kako bismo ispravili preostale tehničke detalje kako bismo osigurali da zakon funkcioniše za sve.“

- Marketing -

Prema DSA, kompanije se suočavaju sa kaznama do 6% svog globalnog prometa zbog kršenja pravila, dok bi im zbog ponovljenih kršenja moglo biti zabranjeno poslovanje u EU.

Nova pravila Nova pravila zabranjuju ciljano oglašavanje usmereno na decu ili zasnovano na osetljivim podacima kao što su vera, pol, rasa i politička mišljenja. Tamni obrasci, koji su taktike koje obmanjuju ljude da daju lične podatke kompanijama na mreži, takođe će biti zabranjeni. Velike onlajn platforme i onlajn pretraživači biće potrebni da preduzmu specifične mere tokom krize. Taj potez je pokrenut ruskom invazijom na Ukrajinu i dezinformacijama u vezi sa tim.

Kompanije bi mogle biti prinuđene da predaju podatke u vezi sa njihovim algoritmima regulatorima i istraživačima. One se takođe suočavaju sa godišnjom naknadom do 0,05% svetskog godišnjeg prihoda za pokrivanje troškova praćenja njihove usklađenosti.

Poslanik EU Martin Schirdewan kritikovao je izuzeće koje je dato srednjim preduzećima – ” Ovo je greška. Zbog velikog broja kompanija koje potpadaju pod ovu definiciju u digitalnom sektoru, izuzetak je kao rupa u zakonu”.

- Marketing -

DSA će se primenjivati 2024.

Izvor: Reuters

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , , , , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.