iPadOS 16 – OS nove generacije

iPadOS 16 uključuje niz "pro" funkcija koje su ekskluzivno za iPad modele sa M1 čipom.

Marko
Marko - Urednik 74 pregleda
17 min. čitanja

Apple je u junu 2022. pregledao najnoviju verziju operativnog sistema iPad- a, iPadOS 16. iPadOS 16 prvi put uvodi aplikaciju Weather na iPad, mnoštvo novih funkcija saradnje, ispravke za aplikacije kao što su Notes, Mail i Messages, niz „pro“ funkcija, uključujući potpuno novo iskustvo multitaskinga, punu podršku za spoljni ekran, zumiranje ekrana i još mnogo toga.

- Humanitarna inicijativa -

Aplikacija Weather prvi put dolazi na iPad u iPadOS 16, nudeći novi sistem modula predviđanja za detaljnije informacije kao što su satnica temperature i padavine u narednih 10 dana.

- Marketing -

Aplikacija Notes može da poboljša beleške napisane rukom tako što će reči učiniti ravnijim i neaterskim, a korisnici mogu da škrabaju pomoću Apple olovke dok prvi put koriste diktat. Moguće je umetnuti oblike kao što su okviri i strelice u prostor za crtanje pomoću prsta ili Olovke za jabuke, kao i dodati otkucani tekst u polja koja se mogu uređivati i rotirati slike unutar oblasti za crtanje. Pored toga, snimci ekrana se mogu prvi put dodati u „Brze beleške“.

- Marketing -

Aplikacije klase radne površine omogućavaju nove mogućnosti optimizovane za prikaz iPad-a u aplikacijama kao što su „Kalendar“, „Kontakti“, „Fotografije“ i „Pošta“, sa naprednijim sistemskim elementima i interakcijama, uključujući dosledno poništavanje radnji i ponovno snimanje iskustva u sistemu, redizajnirano iskustvo pronalaženja i zamene, prilagodljive trake sa alatkama i još mnogo toga.

Na osnovu toga, aplikacija Files je značajno poboljšana u iPadOS 16, dodajući pogodniju dugmad za navigaciju, lakši pristup uobičajenim kontrolama kao što su duplikati i preimenovanje, mogućnost promene oznaka tipa datoteke i veličina fascikle, objedinjena otvorena i bezbedna tabla i kolone koje se mogu sortirati.

iPadOS 16 uključuje niz „pro“ funkcija koje su ekskluzivno za iPad modele sa M1 čipom. Stage Manager donosi novi način za multitask sa više preklopnih prozora i punu podršku za spoljni ekran, referentni režim omogućava iPad-u da podudara tačne zahteve u tokovima posla u boji, Display Zum obezbeđuje više prostora na ekranu, a zamena virtuelne memorije proširuje količinu memorije dostupnu aplikacijama.

Tu su i poboljšanja u aplikaciji Podkasts, nove funkcije pristupačnosti i DriverKit kako bi se programerima obezbedio način da izgrade podršku za audio, USB i PCI hardverske uređaje povezane sa iPad-om.

- Marketing -

Pored toga, iPadOS 16 stiče većinu funkcija iOS 16 funkcija i poboljšanja, kao što su novi načini saradnje putem Messagesa, potpuno nova Freeform aplikacija i deljene Tab grupe u Safariju. Postoje ispravke za poštu, iCloud deljenu biblioteku fotografija, tekst uživo i još mnogo toga. Više informacija potražite u našem iOS 16 pregledu.

Kako preuzeti i instalirati iPadOS 16

iPadOS 16 trenutno prolazi kroz beta testiranje kako bi Apple imao vremena da usavrši ažuriranje i reši sve bagove, kao i da omogući programerima da pripreme svoje aplikacije. iPadOS 16 je sada dostupan programerima sa kompatibilnim uređajima i javna beta verzija će postati dostupna u julu.

Ispravka neće biti široko dostupna do kraja ove godine. Kada bude zvanično objavljen, verovatno u septembru, biće moguće jednostavno ažurirati iPadOS 16 na bilo kom kompatibilnom iPad-u u odeljku „Ažuriranje softvera“ u aplikaciji „Podešavanja“.

Pitanja ili pitanja možete uputiti na naš iOS 16 forum gde čitaoci MacRumors-a diskutuju o izdanju.

Trenutna verzija

Apple je programerima zasejao dve beta verzije iPadOS-a 16. Prva javna beta verzija još uvek nije dostupna.

Developer beta dva je dodao podršku za standard „Indikatori brenda za identifikaciju poruka“ (BIMI) u aplikaciji „Pošta“, opciju „Sačuvaj u brzoj noti“ prilikom čuvanja snimka ekrana, novu postavku Stage Managera u odeljku „Početni ekran i dok“ aplikacije „Postavke“ i još mnogo toga.

Vreme

iPadOS 16 po prvi put dovodi aplikaciju Weather na iPad, omogućavajući korisnicima da provere najnovije informacije o vremenu i istraže mape kako bi proverili padavine, kvalitet vazduha i temperaturu. Korisnici takođe mogu biti obavešteni kada se izda ozbiljno upozorenje o vremenskoj prognozi u njihovoj oblasti ili proveriti kvalitet vazduha pomoću obojene skale.

Sada možete da dodirnete bilo koji meteorološki modul da biste dobili detaljnije informacije. Tapkanje po glavnoj satnici ili 10-dnevnoj prognozi, na primer, donosi detaljniju prognozu koja vam omogućava da temperaturu za svaki dan vidite u prikazu grafikona, što olakšava vizuelizaciju temperaturnog opsega i vremenskih uslova na satnici.

Većina modula pruža dodatne informacije na satnici. Pomoću UV indeksa korisnici mogu da vide procene UV-a tokom celog dana i da vide kada će izloženost UV zračenju biti najveća. Postoje slični satnici za vetar, padavine, vlažnost vazduha, vidljivost i pritisak. Modul zalaska sunca/izlaska sunca pruža informacije o prvom svetlu, zalasku sunca, poslednjem svetlu i ukupnom dnevnom svetlu, zajedno sa mesečnim prosekom izlaska i zalaska sunca. Kada se prognozira kiša, postoji kišni grafikon sa intervalima od 10 minuta.

Apple nudi iste padavine, temperaturu i mape kvaliteta vazduha bez dodate funkcije, ali bilo je nekih blagih ažuriranja dizajna kako bi se izgled usavršio. Tu je i namenska Weather aplikacija u macOS Ventura, identična iOS i iPadOS Weather aplikacijama, donoseći paritet funkcija u većem broju Apple-ove postave uređaja.

Beleške

U programu iPadOS 16, Notes aplikacija sada nudi funkciju za poboljšanje rukom napisanih beleški tako što reči čini ravnijim i neaterom. Korisnici mogu da umetnu oblike kao što su kutije i strelice u prostor za crtanje pomoću prsta ili Olovke za Jabuku, kao i da dodaju otkucani tekst u polja koja se mogu uređivati i rotiraju slike unutar oblasti za crtanje. Pored toga, snimci ekrana se mogu prvi put dodati u „Brze beleške“.

Kao i u iOS-u 16, Notes aplikacija takođe omogućava korisnicima da koriste svoju iCloud lozinku za zaključavanje ličnih beleški, lakše deljenje beležaka putem veze, dodavanje snimaka ekrana u brzom beleškama i još više vode organizaciju sa novim mogućnostima filtriranja za Pametne fascikle i Pregledač oznaka.

Beleške su grupisane po hronološkim kategorijama kao što su „Danas“ i „Juče“ radi lakog upućivanja u prikazima liste i galerije. Poboljšane pametne fascikle omogućavaju korisnicima da automatski organizuju beleške zasnovane na moćnim novim filterima, uključujući pravila za kreirani datum, datum izmene, deljene, pomene, kontrolne liste, priloge, fasciklu, brze beleške, zakačene beleške i zaključane beleške.

Aplikacije klase radne površine

Aplikacije klase radne površine omogućavaju nove mogućnosti optimizovane za prikaz iPad-a, od sistemskih elemenata i interakcija do novih funkcija dostupnih na Mac računaru, uključujući dosledno opozivanje i ponovno snimanje iskustva širom sistema, redizajnirano iskustvo pronalaženja i zamene, prilagodljive trake sa alatkama i još mnogo toga za mnoštvo Apple aplikacija.

Datoteke

Aplikacija Files je značajno unapređena u iPadOS 16 zahvaljujući Appleovom novom okviru za aplikacije klase desktop računara, dodajući pogodniju dugmad za navigaciju kako bi pronašla i preskočila ugnežđene fascikle, lakši pristup uobičajenim kontrolama kao što su dupliranje i preimenovanje, mogućnost promene oznaka tipa datoteke i veličina fascikle i još mnogo toga.

Kolone koje se mogu sortirati omogućavaju da se tipovi datoteka nalaze u zaglavljima kolona, dok objedinjena otvorena i sačuva tabla olakšava čuvanje datoteka sa srodnim datotekama i umetnute fascikle. Spoljne disk jedinice i dobavljači skladišta u oblaku prikazani su na jednoj lokaciji na bočnoj traci.

Kontakti

Sortirajte kontakte u različite liste tako da ih kasnije lako pronađete i pošaljite e-poštu svima sa liste odjednom. Kontakti traže duplirane stavke i objedinje ih u jedinstvene kartice kontakata, što olakšava pronalaženje svih informacija o kontaktu. Takođe je moguće kopirati ili prevući kontakt kartice u e-poruku i lako deliti kontakt informacije.

Sistemske funkcije i druge aplikacije

Korisnici mogu da prilagode trake sa alatkama da bi prikazali dugmad za željene radnje u svojim aplikacijama radi brzog pristupa. Redizajnirane ikone trake sa alatkama čine radnje kao što su pronalaženje, prevođenje i deljenje, kao i navigacija unutar aplikacija, jednostavnije za korišćenje.

Pronalaženje i zamena dostupni su u aplikacijama širom sistema, uključujući „Pošta“, „Poruke“, „Podsetnici“ i „Brza igrališta“. Polje za pretragu je postavljeno direktno iznad tastature, što olakšava pronalaženje, premeštanje i zamenu svih instanci reči.

Polje za pretragu se dosledno pojavljuje na istoj lokaciji i veličini u svim aplikacijama. U paru je sa iskustvom trenutnog pretraživanja koje prikazuje rezultate dok kucate.

Dosledno umetnuto iskustvo opozivanja i ponovnog pokretanja dostupno je u fascikli „Datoteke“, „Fotografije“ i „Kalendar“ i moguće je videti umetnute predloge za automatsko dovršavanje prilikom kreiranja tabela u fascikli „Brojevi“. Kada kreirate sastanke u kalendaru, vizuelno bogat i jednostavan dizajn prikazuje međusobnu dostupnost pozvanih učesnika.

Kontekstualni meni prikazuje uobičajene radnje kao što su zatvaranje, čuvanje i dupliranje, što olakšava uređivanje dokumenata i datoteka u aplikacijama kao što su „Stranice“ i „Brojevi“. Kada izaberete više stavki, pojavljuju se novi kontekstualni meniji koji vam omogućava da primenite radnje na sve odjednom.

Siri i Diktat

U iOS 16 i iPadOS 16, Siri može da pokrene prečice čim se aplikacija preuzme bez potrebe za podešavanjem. Korisnici mogu lako da dodaju emoji prilikom slanja poruke, odaberu da automatski pošalju poruke, preskoče korak potvrde i okače telefon i FaceTime zove bez ruku jednostavnim izgovarajući „Hej Siri, spusti slušalicu“.

Diktiranje nudi novo iskustvo na uređaju koje omogućava korisnicima da se lako kreću između glasa, dodira i škrabanja pomoću Apple Olovke. Korisnici mogu da kucaju pomoću tastature ili da pišu pomoću Škrabanja, da tapnu u tekstualno polje, pomere kursor i umetnu QuickType predloge, a sve to bez potrebe da zaustavljaju diktiranje. Diktiranje takođe sadrži automatsku interpunkciju i emoji diktat.

M1-Ekskluzivne pro funkcije

Režim reference

Režim reference omogućava kreativnim profesionalcima da koriste svoj iPad tako da odgovaraju popularnim standardima zahteva boja u tokovima posla kao što su redigovanje i odobravanje, ocenjivanje boja i sastavljanje, gde su tačne boje i dosledan kvalitet slike kritični. Režim reference je takođe dostupan u sidecar-u kao sekundarni referentni ekran za Mac.

Referentni režim je dostupan isključivo sa 12,9-inčnim M1 iPad Pro pošto zahteva tečni Retina XDR ekran da bi precizno prikazao boje.

Prikaži zum

Display Zum sada omogućava korisnicima da povećaju gustinu piksela ekrana kako bi mogli više da pregledaju u svojim aplikacijama, što je posebno korisno prilikom korišćenja split prikaza.

Zamena virtuelne memorije

Sa trenutnom verzijom iPadOS-a, neke aplikacije mogu da koriste do 12GB memorije na vrhunskom iPad Pro uređaju. Sa iPadOS-om 16, iPad aplikacije imaju pristup do 16GB memorije zahvaljujući razmeni virtuelne memorije, omogućavajući uređaju da se prikači na skladište kako bi proširio dostupnu memoriju za sve aplikacije.

Scenski menadžer

Stage Manager je potpuno novo iskustvo sa multitaskingom koje automatski organizuje aplikacije i prozore, što olakšava i olakšava prebacivanje sa jedne lokacije na drugu. Po prvi put na iPad-u, korisnici mogu da kreiraju preklopne prozore različitih veličina u jednom prikazu, prevlače i padaju prozore sa strane ili otvaraju aplikacije sa doka da bi kreirali grupe aplikacija za brži, fleksibilniji multitasking. Prozor aplikacije na kojoj korisnici rade istaknut je u centru, a druge otvorene aplikacije i prozori su raspoređeni sa leve strane po redosledu ponavljanja. U prikazu stage menadžera može se otvoriti do četiri prozora.

Podrška za spoljni prikaz

Dostupan na iPad Air i iPad Pro sa M1 čipom, Stage Manager takođe omogućava punu podršku za spoljni ekran za rezolucije do 6K. Ovo omogućava korisnicima da rasporede radni prostor sa do četiri prozora na iPadu i četiri prozora na spoljnom ekranu za ukupno osam.

Na spoljnom ekranu korisnici mogu da pristupe aplikacijama iz doka ili da koriste biblioteku aplikacija, kreiraju preklopne prozore različitih veličina u jednom prikazu, grupišu aplikacije tako što prevlače i spuštaju prozore sa strane ili aplikacije sa doka, kao i da prevlače i spuštaju datoteke i prozore sa iPad-a na spoljni ekran i obrnuto.

Funkcije i poboljšanja takođe u iOS-u 16

iPadOS 16 se zasniva na iOS-u 16, što znači da se većina novih funkcija iPhone-a proteže i na iPad, kao što su mogućnost uređivanja i brisanja poruka, poboljšani Focus modovi, iCloud Biblioteka deljenih fotografija za porodice i velika poboljšanja za aplikacije kao što su Mail, Home i Wallet.

Režimi fokusa se poboljšavaju pomoću jednostavnijih filtera za podešavanje i fokus, dok značajne ispravke aplikacije „Poruke“ donose mogućnost uređivanja ili brisanja poruka, označavanje poruka kao nepročitanih i započinjanje Sesije sharePlay. Korisnici sada mogu neprimetno da predaju FaceTime pozive drugim uređajima, a potpuno nova Freeform aplikacija obezbeđuje platformu za saradnju na digitalnoj beloj tabli.

U aplikaciji „Pošta“ pretraga je potpuno remontovana i postoje nove funkcije za planiranje e-poruka, otkazivanje isporuke i primanje podsetnika za praćenje. Aplikacija Home je potpuno redizajnirana i preuređena, a Safari sada sadrži pristupne ključeve i deljene tab grupe.

Podsetnici nude nove opcije sortiranja, aplikacija Mape dobija višestruko usmeravanje, a aplikacija „Vesti“ sadrži namenske sportske funkcije. iCloud Deljena foto biblioteka pruža pogodan način za deljenje kolekcije fotografija sa članovima porodice, zajedno sa poboljšanjima u uređivanju fotografija, albuma i uspomena. Takođe postoje velika poboljšanja za Live Text, Visual Look Up, Spatial Audio i još mnogo toga.

Pogledajte naš puni iOS 16 roundup za više informacija o mnogim funkcijama koje takođe dolaze na iPadOS 16.

Ostale funkcije i poboljšanja

 • Podkasti odlikuje novi, prilagodljivi meni bočne trake dizajniran specijalno za iPad. Pronađite pravi podkast i pregledajte katalog sa poboljšanom navigacijom.
 • Zadržavanje teksta je sada dostupno na iPad-u, što korisnicima pristupačnosti omogućava da lako čitaju ulazna polja, stavke menija, oznake dugmadi i drugi tekst.
 • DriverKit obezbeđuje programerima moderan, bezbedan način za izradu podrške za audio, USB i PCI hardverske uređaje povezane sa iPad-om.

iPadOS 16 podržani uređaji

iOS 16 je odustao od podrške za iPad mini 4 i iPad Air 2, a oba su podržali iPadOS 13, iPadOS 14 i iPadOS 15. Pogledajte dole navedene uređaje kompatibilne sa iPadOS-om od 16:

 • iPad Pro (5. generacija)
 • iPad Pro (4. generacija)
 • iPad Pro (3. generacija)
 • iPad Pro (2. generacija)
 • iPad Pro (1. generacija)
 • iPad Air (4. generacija)
 • iPad Air (3. generacija)
 • iPad (osma generacija)
 • iPad (sedma generacija)
 • iPad (šesta generacija)
 • iPad (peta generacija)
 • iPad mini (5. generacija)

iPadOS 16 Datum izdavanja

Nakon perioda beta testiranja, očekuje se da će Apple zvanično objaviti iPadOS 16 oko uobičajenog septembarskog vremenskog okvira za ova godišnja izdanja.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Marko
Autor: Marko Urednik
Prati:
Malo je reći veliki zaljubljenik u tehnologiju. Apple je njegov stil. Autor i voditelj emisije "Monitoring" na Apple Srbija Podcast-u.