Kako osloboditi memoriju iPhone-a bez brisanja aplikacija ili fotografija

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 1.2k pregleda
15 min. čitanja

Ako Vam se desi da memorija na Vašem iPhone-u postane puna i da dođete u situaciju da brišete fotografije ili podatke skladištene u aplikacijama na uređaju, ne morate to da činite. Evo kako da oslobodite više memorije unutrar iOS operativnog sistema.

- Humanitarna inicijativa -

Ovo je česta pojava kod iPhone korisnika sa uređajima manjeg skladišnog kapaciteta, koji stalno vode „bitku“ za oslobađanje određene količine MB/GB memorije uređaja za još fotografdija ili kako bi instalirali određenu aplikaciju. Iako to sada i nije toliki problem kao pre nekoliko godina, zahvaljujući boljem pristupu uslugama cloud-a i generalno većim kapacitetima memorije uređaja, neki korisnici i dalje osećaju ovaj problem.

- Marketing -

To se posebno odnosi na one korisnike sa starijim iPhone modelima. Obzirom da nema mogućnosti za nadogradnju ( fizičke ) memorije, svaki od ovih korisnika mora da se bori sa onim što mu je na raspolaganju – znači dostupna memorija. Veliki problem u „rudarenju“ viška memorije predstavlja negodovanje korisnika od ideje za brisanje fotografija jer mnogi ne žele da ih se odreknu, kao ni deinstalacije određenih aplikacija sa idejom da one budu zamenjene drugima.

- Marketing -

Dakle, postavlja se pitanje – kako možete da dobijete više prostora, a da se trajno ne rešite aplikacija ili fotografija i drugih datoteka?

Koliko ti je ostalo memorije?

Ako želite da vidite rezime problema sa skladišnom memorijom, to možete da uradite na svom iPhone uređaju i to na prilično jednostavan način. U podešavanjima, ako izaberete opciju „Opšte postavke„, a zatim iPhone skladište, videćete koliko je skladišnog prostora iskorišćeno.

Ispod nje se nalazi traka koja prikazuje koliko se memorije telefona koristi na različite načine, i oni su podeljeni u nekoliko kategorija: aplikacije, mediji, iOS, fotografije i sistemski podaci. To nije velika količina detalja, ali Vam daje opštu predstavu o tome koja vrsta podataka na uređaju zauzima najviše prostora.

You can see what type of data is consuming storage in iOS, but not how much.

rativni sistem je napredan, tako da Vam i sam može ponuditi koje recimo aplikacije možete da eliminišete i tu preporuku bazira na činjenici koja proističe od intenziteta korišćenja samih aplikacija, ali o tome ćemo nešto kasnije.

- Marketing -

Ako želite precizniju analizu memorijskog prostora uređaja, možete je dobiti tako što ćete uređaj povezati na Mac i otvoriti Finder, ili u operativnom sistemu Windows, pregledajući iPhone u iTunes-u.

Connect the iPhone to a Mac to get more accurate figures for the storage categories.

Kao i na samom iPhone uređaju, traka na dnu ekrana prikazuje generalnu analizu onoga što se nalazi na Vašem uređaju, sa dostupnijim detaljnim informacijama kada mišem pređete preko svakog od tih odeljaka. Ono što je još važnije, analiza prikazuje koliko tačno svaka kategorija ovih podataka koristi koliko memorije uređaja.

Fotografije i iCloud

Ukoliko je stabilna internet konekcija uređaja prisutna, odnosno mobilni podaci su obezbeđeni adekvatnim internet planom operatera čiji ste mobilni korisnik, verovatnoća da ćete problem sa skladištenjem fotografija i video zapisa lakše rešiti je sigurna.

Za početak, tu je Apple iCloud, koji vam besplatno daje 5GB skladišnog prostora koje dobijate prilikom otvaranja iCloud naloga. Iako smo svesni da je ovo malo cloud memorije, za početak bi mogla da se iskoristi za skladištenje nekih fotografija, uz napomenu da svakako možete razmisliti i o nadogradnji iCloud memorijskog prostora, a sam Apple ima veoma konkurentne ponude u ovom segmentu.

Sam, iCloud+ košta 0,99 dolara mesečno za 50GB, zatim 2,99 dolara za 200GB, a 9,99 dolara za 2TB. Ukoliko koristite Family sharing, svakako deljenje memorijskog icloud prostora je isplativija kombinacija, pa izbor većeg memorijskog plana na iCloud-u svakako treba da bude predmet razmatranja kao opcije. Takođe, ukoliko koristite ili razmišljate da koristite Apple One, mogli bi objedinjavanjem više servisa da uštedite nešto novca.

Pored Apple-ovih cloud rešenja, uvek su Vam na raspolaganju i druga besplatna ili komercijalna cloud rešenja eksternih dobavljača usluge, poput Google photos-a koji je dostupan u okviru deljenog Google plana sa besplatnih 15 GB memorije na Google cloud-u unutar Google photos servisa. S obzirom na nivo i stepen integracije sa Appleovim ekosistemom, iCloud je verovatno najbolja opcija, ali konačni izbor je definitivno samo na Vama i to jeste najispravnije.

Ako želite da uskladištite fotografije na iCloud-u, možete podesiti samu aplikaciju da to čini umesto Vas automatski. Korišćenje iCloud Fotografija, može biti korisno ne samo za memorisanje, već i za deljenje fotografija na svim uređajima koji su povezani na isti iCloud nalog.

Ovde postoje dve opcije koje treba omogućiti.

Kako podesiti Fotografije za čuvanje na iCloud-u i optimizaciju vašeg skladišta

 • Otvorite postavke.
 • Izaberite fotografije.
 • Uključite iCloud Photos.
 • Uključite Optimizuj skladište iPhone uređaja.

Omogućavanjem ove dve opcije, Vaš iPhone će automatski otpremiti Vaše slike na iCloud, sve dok imate dovoljno prostora za skladištenje.

Opcija Optimize je funkcija gde će zameniti slike u punoj rezoluciji na uređaju manjim verzijama koje bolje funkcionišu sa vašim iPhone uređajem. Originali pune rezolucije su bezbedni na iCloud-u i mogu se ponovo učitati u bilo kom trenutku.

Aplikacije i deinstalacija bez gubitka podataka

Ako je Vaš problem u prevelikom broju aplikacija, onda je definitivno jedno od rešenja da se otarasite nepotrebnih aplikacija. Međutim, ako to uradite, možete izbrisati sve povezane podatke sa njim. Postoji dosta podataka koje kreiraju same aplikacije za vreme njihovog korišnja a deinstalacija aplikacije podrazumeva i brisanje ovih podataka, stoga treba obratiti dodatnu pažnju. Same aplikacije uvek možete naknadno ponovo instalirati. Ukoliko su kupljene, pretplata će se obnoviti skidanjem sa App store-a, ali ne i podaci koji su deinstalacijom aplikacije obrisani ( podaci uneti u samu aplikaciju, konfiguracija aplikacije i sl. ).

Postoji manje destruktivan način kada je problem sa prevelikim brojem aplikacija u pitanju, a to se zove brisanje aplikacije bez brisanja podataka. Umesto brisanja svega što je povezano sa aplikacijom, ova opcija će izbrisati samu aplikaciju, ali zadržati sve podatke specifične za korisnika nastalih funkcionisanjem aplikacije na uređaju.

Ukoliko je uklanjanje aplikacije urađeno na ovaj način, sama aplikacija se veoma jednostavno može ponovo instalirati, povezati sa njenim podacima na uređaju koji su ostali bezbedni i jednostavno nastaviti sa radom tamo gde je stala. Na ekranu uređaja, ikonica aplikacije će sve vreme ostati prisutna, i klikom na nju, aplikacija se preuzima i ponovo instalira.

You can set iOS to offload unused apps if needed, but you can manually do it too.

Ako je potrebno, možete da podesite iOS da eliminiše nekorišćene aplikacije.

Omogućavanje automatske opcije ne znači da će aplikacije biti odmah izbrisane, jer će iOS to učiniti samo ako je korišćenje aplikacije u određenom periodu zanemarljivo. iOS će voditi računa da o tome koje aplikacije ne koristite, a najmanje korišćene aplikacije će prvo biti isključene.

Omogućavanje offload-a nekorišćenih aplikacija u iOS-u

 • Otvorite postavke.
 • Izaberite nalog.
 • Dodirnite iPhone Skladište.
 • Pored isključenih nekorišćenih aplikacija, dodirnite Omogući.

Opcija će takođe pokazati procenu koliko skladišta možete odmah da povratite, sa aplikacijama koje iOS smatra nedovoljno korisnim i izbrisanim.

Ručno učitavanje aplikacija u iOS-u

 • Otvorite postavke.
 • Izaberite nalog.
 • Dodirnite iPhone Skladište.
 • Dodirnite aplikaciju koju želite da uklonite.
 • Dodirnite aplikaciju Offload.
 • Dodirnite Offload aplikaciju da biste potvrdili.

Podcast

Ako ste strastveni slušalac podkasta, gledalac filmova ili konzument nekog oblika medija koji se može preuzeti i reprodukovati na vašem iPhone telefonu, možda ćete želeti istražite korišćenje memorije aplikacija za reprodukciju ovih sadržaja. Postoji velika šansa da gigabajte podataka koriste podkasti koje ste slušali ali ih još uvek niste izbrisali, ili nešto slično.

U nekim slučajevima postoje postavke za automatsko brisanje medija nakon što se on gleda ili sluša. Ovo se posebno odnosi na Podcast aplikaciju u iOS-u.

You can set Podcasts to download fewer episodes, and to delete them after listening.

Podkaste možete podesiti da preuzimaju manje epizoda i da ih brišu nakon slušanja.

Za početak, ukoliko pratite više podkast kanala, postoji verovatnoća da nedeljno preuzmete dosta epizoda koje zauzmu Vaš prostor. U odeljku Biblioteka aplikacije možete da izaberete emisiju za reprodukciju sa spiska. Ako zatim dodirnete tri tačke, dobićete mogućnost da promenite ključne postavke. Na primer, možete da ograničite preuzimanja na poslednjih nekoliko ili samo onih objavljenih u poslednje dve nedelje ili poslednjeg meseca. Promena ovoga suštinski menja broj epizoda koje su vam dostupne u isto vreme, a vaša idealna postavka zavisiće od objavljivanja i stope slušanja. Sve ovo značajno može da Vam uštedi memoriju

Na samom dnu je veoma korisna funkcija pod nazivom „Ukloni reprodukovana preuzimanja“. Kao što ime sugeriše, reći će Podkast aplikaciji da izbriše epizodu ako ste je reprodukovali, 24h nakon toga. Ova opcija je verovatno najbolja za razmatranje u svakom slučaju, osim ako se ne desi da postoje epizode koje želite da zadržite i ponovo slušate.

Takođe, pojedinačne epizode možete da izbrišete i ručno, kao i da podesite određene podkast emisije da se ne preuzimaju automatski, ako želite da izvršite veću kontrolu nad epizodama koje treba slušati.

Preuzeti mediji

Iako preuzimanja podkasta lako mogu da izazove problem sa prekomernom upotrebom memorije, i druge aplikacije za reprodukciju velikih medija mogu da naprave isti problem. Često u praksi je problem sa aplikacijama poput Netflix-a, koje reprodukovani sadržaj zadržavaju uskladišten na uređaju neko vreme.

Možete da upravljate ovim tipom sadržaja unutar svake aplikacije, ali neke od njih Vam ovu mogućnost daju samo unutar samih Postavki uređaja. Nakon odlaska u odeljak „Skladište ajfona“ i izbora aplikacije, na dnu može postojati odeljak za „Preuzeti“ sadržaj, upotpunjen listom svih preuzetih stavki.

Not only can you delete media from within relevant apps, but you can also sometimes do it from Settings.

Ne samo da možete da izbrišete medije iz relevantnih aplikacija, već to ponekad možete da uradite i iz postavki. Da biste izbrisali svaku od njih, brzo prevucite datoteku na desnu stranu ili izvršite kraće povlačenje sa desne na levu stranu, a zatim dodirnite dugme „Izbriši“.

Ovo u okviru „Postavke“ može biti svrsishodnije od odlaska u svaku aplikaciju pojedinačno, jer možete da vidite veličinu svake datoteke u meniju, što vam daje neku ideju o tome koje datoteke koje se mogu izbrisati i koliko ćete memorije „uštedeti“.

iMessage poruke

Možda ste primetili da iMessage aplikacija ume dosta da „proguta“ memorije. Sam tekst i nije previše opterećujuć za memoriju iPhone-a, čak šta više nije ni značajan, ali mogućnosti same aplikacije da prenese veoma zahtevan materijal većih „gabarita“ poput 4K snimaka ili fotografija visokog kvaliteta ili raznih drugih multimedijalnih datoteka, izazivaju problem sa prekomernom potrošnjom memorije. Ovakav materijal se godinama arhivira i vremenom počinje da „konzumira“ gigabajte prostora Vaše memorije.

Postoji nekoliko načina za rešavanje problema, počevši od ograničavanja broja poruka koje se skladište na uređaju.

If you're a heavy texter, set iMessage to keep less of an archive.

Kako promeniti istoriju poruka u iMessage-u na iOS-u

 • Otvorite postavke.
 • Pomerite se nadole i dodirnite poruke.
 • Tapnite na dugme Zadrži poruke.
 • Izaberite od zauvek, 1 godinu ili 30 dana.

Očigledno, što je duže trajanje, više vremena će se poruke zadržavati, pa će trošiti više prostora.

Drugi način koji može biti korisniji je omogućavanje iCloud-a za poruke. To podrazumeva da iCloud dobije kopiju vaših iMessage razgovora, koji se mogu uskladištiti i takođe deliti sa drugim uređajima koristeći isti Apple ID.

Kako omogućiti iCloud za poruke na iOS-u?

 • Otvorite postavke.
 • Dodirnite svoje ime.
 • Dodirnite iCloud.
 • Uključite poruke.

Nakon što iCloud zadrži sve vaše poruke, on će automatski početi da briše vašu arhivu poruka na uređaju kako bi napravio prostor ako proceni da iPhone ima na raspolaganju manje memorije. I dalje ćete moći da pristupite ranijim porukama u istoriji razgovora, ali će one biti ponovo preuzete sa iClouda.

Keš u Safari-ju

Poput raznih pregledača interneta na desktop računarima, i Safari koristi metof keširanja podataka, kako bi brže izvršio učitavanje internet sadžaja. Iako je veoma dobar u procesu upravljanja keširanim podacima, ponekad je brisanje ovih podataka dragoceno u smislu oslobaćanja memorije.

Clearing history and website data in Safari can help, but it does affect all your Apple ID-connected devices, so tread carefully.

Brisanje podataka istorije i veb sajta u Safariju može da pomogne, ali utiče na sve vaše uređaje povezane sa Apple ID-om, zato oprezno i otvorenih očiju.

Kako očistiti Safari keš na iOS-u

 • Otvorite postavke.
 • Dodirni safari.
 • Dodirnite Obriši podatke iz istorije i Veb lokacije.
 • Dodirnite Obriši istoriju i podatke da biste potvrdili.

Upozoreni ste pre nego što dovršite radnju da će ukloniti „podatke o istoriji, kolačićima i drugim podacima za pregledanje“. Osim toga, akcija će se primenjivati i na sve uređaje prijavljene u isti Apple ID.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.