ios-16-3-security-keys-info

Kako da zaštitite Svoj Apple ID pomoću bezbednosnih ključeva

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 15 pregleda
5 min. čitanja

Apple je uveo bezbednosne ključeve kao dodatni korak koji pomaže korisnicima da zaštite svoje Apple ID naloge. Nastavite sa čitanjem da biste saznali zašto je alternativni metod potvrde identiteta najsigurniji metod koji je dostupan i šta treba da uradite da biste ga podesili.

- Humanitarna inicijativa -

Šta su bezbednosni ključevi?

Sa izdanjem iOS-a 16.3, iPadOS 16.3 i macOS Ventura 13.2, Apple je uveo podršku za bezbednosne ključeve, odnosno fizičke uređaje koji mogu da verifikuju vaš Apple ID umesto koda za prolaz.

- Marketing -

Apple je osmislio funkciju za ljude koji zahtevaju dodatnu zaštitu od ciljanih napada, kao što su phishing ili prevare socijalnog inženjeringa.

- Marketing -

Dodatna zaštita koju bezbednosni ključevi pružaju podrazumeva da ako neko ima vaš Apple ID i vašu lozinku, on i dalje ne bi mogao da pristupi vašem nalogu bez vašeg ključa za fizičko obezbeđenje, koji zamenjuje tradicionalni verifikacioni kôd obezbeđen potvrdom identiteta sa dva faktora.

Kako funkcionišu bezbednosni ključevi?

Sa omogućenim bezbednosnim ključem, prijavljivanje u Apple ID zahteva unošenje lozinke naloga, a zatim korišćenje bezbednosnog ključa za dovršavanje procesa potvrde identiteta sa dva faktora, umesto tradicionalnog šestocifrenog verifikacionog koda koji se šalje na drugi Apple uređaj potpisan na isti nalog.

Zašto vredi koristiti bezbednosne ključeve

Vredi napomenuti od samog početka da korišćenje ključeva za fizičko obezbeđenje stavlja fokus na vas kako biste bili oprezni da ih ne izgubite, u suprotnom biste mogli trajno da izgubite pristup svom Apple nalogu. To je razlog zašto Apple zahteva od korisnika da podese najmanje dva bezbednosna ključa, a ukupno podržava do šest.

security keys


Postavljanje dva ključa fizičkog obezbeđenja znači da ih možete držati na više bezbednih mesta. Na primer, jedan možete da držite kod kuće, a jedan na radnom mestu, ili da ga držite uz sebe kada putujete dok drugi ostaje bezbedan kod kuće.

- Marketing -

Kada podesite bezbednosne ključeve, možete ih koristiti za prijavljivanje pomoću Apple ID-a na novom uređaju ili na vebu, uspostavljanje početnih vrednosti Apple ID lozinke i dodavanje dodatnih bezbednosnih ključeva ili njihovog uklanjanja sa naloga.

Šta ne možete da uradite sa bezbednosnim ključevima

Postoji nekoliko stvari koje vredi napomenuti da ne možete da uradite sa bezbednosnim ključevima.

 • Ne možete ih koristiti za prijavljivanje u iCloud za Windows.
 • Ne možete da se prijavite na starije uređaje koji se ne mogu ažurirati softverskom verzijom koja podržava bezbednosne ključeve.
 • Bezbednosni ključevi ne podržavaju podređene naloge i Upravljane Apple ID-ove.
 • Apple Satovi koji su upareni sa iPhone-om člana porodice nisu podržani.

Bezbednosni ključevi vredni razmatranja

Većina bezbednosnih ključeva izgleda slično tipičnom USB disku, sa nekim opcijama koje su dostupne sa NFC-om za bežičnu upotrebu i drugim uređajima opremljenim Lightning, USB-C i/ili USB-A portovima za direktno povezivanje sa iPhone uređajima, iPad uređajima i Mac računarima.

Postoji mnogo opcija na tržištu prilikom kupovine bezbednosnih ključeva, ali glavne stvari koje treba uzeti u obzir prilikom odabira jedne su da je u pitanju FIDO Certified i da ima konektor koji radi sa vašim Apple uređajima. Neke opcije koje preporučuje Apple uključuju:

Posetite Web lokaciju FIDO Showcase da biste videli kompletnu listu ključeva sertifikovanih od strane FIDO Alijanse.

Omogućavanje bezbednosnih ključeva na iPhone i iPad uređaju

 1. Pokrenite aplikaciju „Postavke“ na iOS uređaju.
 2. Dodirnite svoje ime na Apple ID baneru.
 3. Dodirnite Password & Security.
 4. Dodirnite bezbednosne ključeve.
 5. Dodirnite plavo dugme Dodaj bezbednosne tastere i pratite uputstva na ekranu.

Bezbednosne ključeve možete ukloniti u bilo kom trenutku tako što ćete ponoviti gorenavedene korake i dodirnuti dugme Ukloni sve bezbednosne ključeve ili kliknuti na njega. To dovodi do toga da se vaš Apple ID vrati na korišćenje tradicionalnog šestocifrenog verifikacionog koda za potvrdu identiteta sa dva faktora.

Omogućavanje bezbednosnih ključeva na Mac računaru

 1. Kliknite na Simbol Jabuke na traci sa menijima vašeg Mac računara i odaberite stavku Postavke sistema….
 2. Kliknite na svoje ime na vrhu bočne trake.
  settings
 3. Kliknite na dugme Lozinka & Bezbednost.
 4. U odeljku menija „Bezbednosni ključevi“ kliknite na dugme „Dodaj…„, a zatim sledite uputstva na ekranu.
  settings

Nakon što pratite gore navedene korake imaćete priliku da pregledate uređaje povezane sa vašim Apple ID-om , sa opcijama da ostanete prijavljeni ili da se odjavite sa bilo kog povezanog Apple uređaja.

Možete da prestanete da koristite bezbednosne ključeve na Mac računaru tako što ćete ići na System Settings -> [vaše ime] -> Password & Security. Izaberite stavku Bezbednosni ključevi, a zatim kliknite na dugme Ukloni sve bezbednosne ključeve. To dovodi do toga da se vaš Apple ID vrati na korišćenje tradicionalnog šestocifrenog verifikacionog koda za potvrdu identiteta sa dva faktora.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.