unboxing iphone

Kako da podesite svoj novi iPhone

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 105 pregleda
9 min. čitanja

Nije mnogo komplikovano preći put od otpakivanja novog iPhone uređaja do njegovog potpunog setovanja i stavljanja u funkciju. Ipak, iznenađenja postoje. Evo šta treba da uradite.

- Humanitarna inicijativa -

Ukoliko ste nekada imali iPhone ili neki drugi Apple uređaj, znate da od njegovog prvog uključivanja pa sve do potpunog osposobljavanja ima mnoštvo koraka koje je potrebno preći. Apple pokušava da sve korake maksimalno uprosti i minimizuje, ali ne treba zaboraviti, a to naglašavamo – svi ti koraci su su izuzetno bitni kako bi Vaš novi uređaj pravilno radio.

- Marketing -

Svi ti koraci direktno utiču na kvalitet rada i funkcionalnost novog uređaja.

- Marketing -

Prvi koraci – Quick Start

Odmah nakon uključivanja iPhone uređaja, od vas se traži podešavanje regiona i jezika, pa pronađite svoj jezik i region na listi. Ovo je veoma važan korak jer od njega zavisi na kom jeziku će se nastaviti proces podešavanja, kao i to koje će se valute i vremenski podaci primeniti itd.

Nakon prethodnog procesa, možete da krenete dalje. Sledeći korak je jedan od koraka za koje se Applle nada da može značajno olakšati posao,a to je prenos podataka sa prethodnog Apple uređaja. Ukoliko je to slučaj i kod Vas, posao će biti značajno olakšan i ubrzan, a sve što je potrebno da uradite jeste da oba uređaja povežete na istu Wifi mrežu i da ih držite jedan pored drugog. To je sve, proces će biti započet.

A kada se pokrene, taj proces kopira sve vaše informacije. Prvo, deli Wi-Fi lozinku, vašu listu kontakata, može da prenese sve vaše aplikacije, datoteke, fotografije i mnogo toga. To je ogromna stvar. Ali nije od koristi ako je ovo Vaš prvi iPhone ili ako želite da novi iPhone podesite „od nule“, takoreći. Dakle, u tom slučaju morate da izaberete Ručno podešavanje.

L-R Setting language, region, and launching Quick Start

Mreže, Face ID i korišćenje rezervnih kopija

Zatim, iPhone-u će biti potrebna internet konekcija – veza. Dakle, izaberite svoju Wi-Fi mrežu, unesite lozinku, dodirnite Povežite se.

- Marketing -

Ukoliko raspakujete telefon koji u sebi ima e-SIM data plan operatera, možete koristiti i internet iz paketa svog operatera – znači mobilnu internet konekciju. Svakako, zbog uštede mobilnih podataka, predlažemo da kompletan postupak setovanja uradite dok ste povezani na Wi-Fi mrežu, što će Vas sam iPhone u toku postupka i pitati nekoliko puta ukoliko ste setovanje započeli sa mobilnim podacima.

Sada ste na prvom u nizu pitanja na koja treba da odgovorite, zajedno sa bezbednosnim funkcijama koje morate da podesite, kao što je mogućnost otključavanja telefona pomoću Face ID-a.

Jednako i slično važna je i šifra. Čak i ako koristite Face ID za otključavanje iPhone-a, ponekad ćete morati da unesete lozinku. Ako ikada isključite i ponovo uključite telefon, na primer, ili ukoliko Vas iz nekog razloga ( covid maska, recimo ) Face ID ne prepozna.

Drugi način na koji Apple želi da vam pomogne da preskočite nekoliko koraka i da ovo olakšate posao podešavanja novog uređaja jeste da koristite rezervne kopije. Ako imate stariji iPhone i napravili ste rezervnu kopiju, sada možete da koristite tu rezervnu kopiju da biste podesili svoj novi iPhone. Ako nemate rezervnu kopiju ili ako želite da počnete iznova, možete umesto toga da dodirnete Ne prenosi i tako sami podesite sve ispočetka.

Ovo zapravo ne doprinosi mnogo osnovnom podešavanju iPhone-a. To samo znači da morate da izaberete različite postavke i preuzmete svaku od svojih aplikacija pojedinačno. Možda biste želeli da preuzmete samo aplikacije koje su vam potrebne, na primer, ako prelazite na iPhone sa manje prostora za skladištenje nego što ste imali ranije.

Lokacija

Sledeći koraci se odnose na to da li želite da vaš iPhone koristi usluge lokacije, tako da recimo aplikacije Apple Maps, Find Mi i tako dalje mogu ispravno i potpuno funkcionalno da rade. Da, želim – ovo treba da bude Vaš izbor. Ovde se postavlja jedno od ključnih pitanja vezanih za privatnost Vaših podataka, kao što je recimo istorija Vašeg kretanja, lokacija na kojima ste ili ste ih posetili u bliskoj ili daljoj budućnosti, ali izbor korišćenja ove funkcije je isključivo i samo vaš. Ukoliko Vaš iPhone zna lokaciju na kojoj se nazalite, ovo će predstavljati ogromanu blagodet za mnoge aplikacije koje budete instalirali.

Sledeća stvar koja će Vam biti ponuđena za podešavanje jeste Apple pay. Ovo u osnovi nije deo podešavanja telefona, ali priznajemo da je prisustvo ove usluge na iPhonu veoma korisna stvar.

Način setovanja Apple pay-a je na Vama, slikanjem kartice gde iPhone prepoznaje podatke o Vašoj kartici, ili ručni unos podataka o platnoj kartici Vaše Banke. Jednostavno je. Potrebno je samo ispratiti postupak i uneti ispravne podatke koji se od Vas traže.

Siri, Screen Time, i privatnost

Hej, Siri. Sada možete podesiti ovu funkciju ukoliko imate vremena. Ali, i ne morate, jer podrazumevane opcije bivaju primenje tako da je dovoljno samo je uključiti. Kada kažemo podrazumevane opcije, mislimo na glas i jezik koji Siri koristi.

Takođe možete podesiti Hej, Siri, mogućnost da iPhone sluša kako izgovarate te reči. Podesite to sada ili kasnije, kako želite.

Isto je i sa funkcijom Screen Time -Apple vam govori koliko ste dugo i kako koristili uređaj. Ova funkcija je korisna kada ste roditelj koji postavlja osnovu za postavku ograničenja za korišćenje uređaja od strane Vašeg deteta. U suprotnom, možete ga preskočiti.

L-R Location Services, Apple Pay, and Siri

Sledeća stvar je prva od dve odluke o privatnosti koje treba da donesete, i one su u potpunosti prepuštene Vama. Obe se odnose na informacije koje se šalju kada koristite svoj iPhone, počevši od podataka koji pomažu Apple-u.

Zatim vam se ponovo postavlja isto pitanje, ali ovog puta preko podataka koji pomažu programerima aplikacija kako im omogućili unapređenje rada servisa. Ovo nije loša stvar jer time svaki korisnik daje svoj neprocenjiv doprinos koji vodi ka poboljšanju performansi i kvaliteta usluga kompanije, a samim tim i poboljšanju opšteg i sve ukupnog korisničkog iskustva korisnika uređaja.

Izgled

Iz iskustva znamo da je jedna od težih odluka korisnika da li da odaberu svetli ili tamni režim rada. Ukoliko Vam je potpuno svejedno i niste previše vezani ni za jedan od navedenih, odaberite bilo koji. Kasnije uvek možete da promenite svoj izbor. To se ne čini kao najvažnija odluka o podešavanju koju morate da donesete, pa očekujemo da u budućnosti sam Apple uprosti i skrati proceduru setovanja uređaja tako što će eliminisati ovu opciju iz početnih podešavanja.

Na sreću, to je i poslednji korak. Ako ste izabrali da vratite podatke iz rezervne kopije, videćete traku napretka procesa još neko vreme

Na samom kraju, videćete koliko je vremena ostalo do završetka podešavanja uređaja. Recimo, iPhone će Vam pokazati da je do završetka ostalo 17 minuta, a kasnije malo jo 9 minuta. To zavisi od toga koliko podataka se preuzima iz iCloud-a i brzine Vaše internet konekcije.

Predlažemo da tokom ovog perioda ostavite telefon i prošetate, eventualno uradite nešto drugo. Kasnije se vratite pa ponovo telefon u ruke. Tada ćete videti da je telefon spreman za korišćenje. Ako uređaj podešavate iz rezervne kopije videćete i Vaše aplikacije koje se pojavljuju jedna po jedna – preuzimaju se i podešavaju.

Ako ste prethodno rešili da uređaj podesite kao nov – od nule, provešćete još neko vreme ( dosta vremena ) na App store-u birajući aplikacije za preuzimanje i njihovo podešavanje.

Kada ste i to završili, budite ponosni jer sada potpuno i nesmetano možete da koristite i sa sobom nosite jedan od najkorisnijih uređaja na svetu.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.