baterija iphone

Kako da izbegnete oštećenje baterije vašeg iPhone-a

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 70 pregleda
4 min. čitanja

Možda nepopravljivo štetite bateriji vašeg iPhone-a. Evo nekoliko svakodnevnih radnji koje treba izbegavati kako bi ste produžili zdravlje baterije Vašeg Apple ljubimca.

- Humanitarna inicijativa -

Unutar svakog iPhone-a, među mnogobrojnim delovima i komponentama, nalazi se baterija. Ova baterija je potrošni resurs i na kraju će se istrošiti i biće neophodno je zameniti, kako bi nastavili sa normalnim korišćenjem Vašeg telefona u dužem vremenskom periodu dana. U idealnom slučaju, imaćete dosta vremena pre nego što bude potrebno da zamenite bateriju. Da bi ste obezbedili što duži životni vek baterije, evo nekih uobičajenih radnji koje treba izbegavati, a koje su potencijalno štetne za vašu bateriju.

- Marketing -

Toplota

Temperatura uređaja može dovesti do smanjenja zdravlja baterije. Toplota je neprijatelj baterije. Ni hladnoća nije prijatelj baterijama, što rezultira kraćim vremenom upotrebe, ali to je samo privremeno dok se baterija ponovo ne zagreje. Apple kaže da vaš iPhone može bezbedno da radi na temperaturama do 95 stepeni Farenhajta, odnosno približno 35 °C. Usled izloženosti ekstremnim temperaturama, može doći do nepovratnog oštećenja baterije.

- Marketing -
Watch when using your iPhone in the sun too long

Postoji mnogo načina na koji možete, slučajno, zagrejati Vaš iPhone do mere koja utiče na zdravlje njegove baterije. Ostavljanje telefona na suncu sa stranom ekrana nagore, punjenje dok ste na suncu ili pričvršćivanje uređaja ispred otvora za grejanje u automobilu tokom, recimo tokom korišćenja navigacije su česte radnje. Vaš iPhone ima ugrađene sisteme zaštite koji privremeno onemogućuju vašem iPhone u nastanak oštećenja, ali najbolje je da ne dođete do toga.

Držite se podalje od 0% baterije

Još jedna radnja na kojoj „pada“ mnogo korisnika iPhone uređaja jeste omogućavanje uređaju da suviše nisko spusti kapacitet baterije – približi se nuli. Pre mnogo godina, imalo je smisla povremeno prazniti bateriju uređaja, a zatim je u potpunosti napuniti kako bi se pomoglo kalibraciji unutrašnjeg senzora tako da prikazani procenat bude tačan. Sa modernim baterijama to više nije slučaj.

Charge frequently, don't wait for zero

Kako bi pomogli svom uređaju da održava zdravlje baterije najbolje moguće, punite svoj uređaj u toku dana, kad god je to izvodljivo i nemojte ga dovoditi u stanje niskog kapaciteta baterije.

Dugotrajno odlaganje telefona

Ako nameravate da čuvate telefon na duži period (ugašen), ne ostavljajte bateriju na 100%. Možda držite stari iPhone da biste ga koristili kao rezervnu kopiju ili sačuvali da biste ga kasnije dali nekome. Pre skladištenja iPhone-a, ispraznite bateriju na između 50% i 80%. Povremeno mu se vraćajte i uverite se da se baterija takođe nije ispraznila. Čuvanje telefona potpuno napunjenog takođe je štetno za bateriju. Kada vratite uređaj u rad, možda ćete otkriti da baterija više neće držati kao nekada.

- Marketing -

Ako želite da saznate više o tome kako tačno baterija funkcioniše i zašto gore navedeno oštećuje bateriju, pogledajte naše potpuno objašnjenje o ovoj temi. Iako vas komplikovani hemijski procesi u bateriji mogu dovesti do zbunjenosti, pravilna briga o bateriji ne mora. Sve dok izbegavate ove veoma osnovne radnje, svoju bateriju možete održati zdravijom, duži vremenski period. Mnoge stvari će takođe uticati na zdravlje vaše baterije, ali na tako male načine da dugoročno nećete primetiti razliku.

Pažnja: Vaša baterija će obezbediti solidnu upotrebu u periodu od 18 meseci do 24 meseca pre nego što se joj nivo zdravlja opadne ispod 80%. Na sreću, kada dođe vreme za zamenu baterije, Apple nudi pristupačnu uslugu zamene.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.