iOS 15: Mail Privacy Protection

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 59 pregleda
3 min. čitanja

U iOS-u 15, Apple je predstavio novu funkciju privatnosti e-pošte pod nazivom Zaštita privatnosti pošte, koja sprečava kompanije i oglašivače da prate kako komunicirate sa njihovim imejlovima. Ovaj članak objašnjava funkciju i kako je možete kontrolisati.

- Humanitarna inicijativa -

Apple-ova funkcija Transparentnost praćenja aplikacija je dizajnirana da omogući korisnicima da odustanu od prikrivenog praćenja na koje su se aplikacije trećih strana tradicionalno oslanjale u svrhe targetiranja plaćenih oglasa. Ali praćenje se može nastaviti i u vašem prijemnom sandučetu e-pošte.

- Marketing -

Neželjeni marketinški imejlovi će ponekad znati da li ste otvorili njihovu e-poštu, i ako jeste, kada ste to učinili. Oni čak mogu znati gde ste bili u to vreme, zahvaljujući metodama praćenja koje koriste marketinške platforme trećih strana.

- Marketing -

Veći deo ovog praćenja je olakšan postavljanjem eksternih slika koje se učitavaju prilikom pregleda e-pošte, a neke od njih su čak i skrivenije, pri čemu oglašivači koriste nevidljive piksele za praćenje. Kada se poruka otvori u vašem klijentu e-pošte, kod unutar piksela tiho šalje identifikacione informacije kao što je vaša IP adresa nazad kompaniji.

Da bi sprečila ovo ponašanje, Zaštita privatnosti pošte sakriva vašu IP adresu i privatno učitava sav udaljeni sadržaj u pozadini, usmeravajući ga kroz više proksi usluga i nasumično dodeljujući IP adresu. Umesto vaše stvarne IP adrese, pošiljaoci će videti IP adresu koja odgovara regionu u kome se nalazite, dajući im približne informacije o vama koje su nespecifične i ne mogu se koristiti za pravljenje profila vašeg ponašanja.

Zaštita privatnosti pošte nije podrazumevano omogućena, ali kada prvi put pokrenete aplikaciju Mail u iOS-u 15, bićete upitani da li želite da omogućite zaštitu privatnosti i možete da je uključite i isključite ručno u bilo kom trenutku prateći ove jednostavne korake:

  • Pokrenite aplikaciju Podešavanja na svom iPhone-u ili iPad-u.
  • U odeljku „Pošta“ dodirnite Zaštita privatnosti.
  • Dodirnite prekidač pored Zaštita aktivnosti pošte da biste je omogućili ili onemogućili.

Vredi imati na umu da čak i kada je omogućena zaštita privatnosti pošte, pošiljaoci e-pošte i dalje mogu da prate vaše ponašanje pomoću praćenih veza ako na kraju kliknete na njih, ali dosadašnja neupadljiva praćena nisu moguća.

- Marketing -
Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.