Šta sve može Vison Pro, prvi AR set kompanije Apple

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 18 pregleda
4 min. čitanja

Posle godina odlaganja, Apple je predstavio svoj prvi AR set pod imenom Apple Vision Pro.

- Humanitarna inicijativa -

Apple je ovaj set sa proširenom realnošću okarakterisao kao uređajem koji „besprekorno“ spaja stvarni i digitalni svet. „To je prvi Apple proizvod kroz koji geledate, a ne da samo pogledate u njega“ rekao je izvršni direktor Tim Kuk o uređaju koji izgleda kao par skijaških naočara. Kako je otkriveno, ima odvojenu bateriju i kontroliše se očima, rukama i glasom. Početna cena je 3.499 dolara i biće zvanično dostupan početkom sledeće godine, i to prvo na američkom tržištu.

- Marketing -

Vision Pro je pozicioniran prvenstveno kao AR uređaj, ali može da prelazi između proširene i pune virtuelne stvarnosti pomoću točkića. Uređaj je bez kontrolera, a korisnik može da prelazi kroz redove ikona aplikacija u operativnom sistemu koji se zove visionOS, i to samo gledajući ih. Može i da ih dodirne da bi ih izabrao i da ih listate da bi se pomerale, a takođe njima može da se upravlja glasovnom komandom. Pored toga ceo set podržava Bluetooth dodatke uključujući Magic Keyboard i Magic Trackpad pa se sve može povezati na Mac. Inače, kamere na setu su postavljene okrenute nadole, da mogu da snime i ruke čak i ako su nisko na telu korisnika.

- Marketing -
Apple Vision Pro
Apple Vision Pro / Foto: Apple / Promo

Set ima staklenu prednju stranu i aluminijumski okvir, koji sadrži pet senzora, 12 kamera, 4K ekran za svako oko i računar koji je očigledno hlađen ventilatorom. Maska za ove AR naočare (koju Apple naziva „Light Seal“) i kaiš (označen kao „traka za glavu“) su obloženi tkaninom i modularni su, a iz Apple kažu da se mogu savijati kako bi se uklopili u različite oblike lica i veličine glave. Traka za glavu je rebrasta i pristaje oko potiljka, a možete menjati različite veličine i stilove trake.

Apple je na Vision Pro sarađivao sa kompanijom Zeiss i oni su kreirali prilagođene optičke umetke koji se magnetno pričvršćuju na sočiva za ljude koji nose naočare. Ima eksternu bateriju koja traje do dva sata i može da se poveže preko kabla tako da stane u džep, ili ga možete priključiti na spoljno napajanje i koristiti ceo dan. Apple obećava da će ekran biti neviđeno oštar i da može isporučiti 4K video.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Apple Vision Pro

Iz Apple kažu da tokom koriđćenja seta, ljudi neće biti izolovani. Naime, naočare mogu da se uz pomoć sistema EieSight nameste tako da drugi vide vaše oči, a ako ste u punom VR modu, svetleći ekran će ih zakloniti i sugerisati da niste dostupni. Takođe one stvaraju digitalnu „personu“, u osnovi hiperrealističan avatar, i to skeniranjem vašeg lica. Uređaj koristi prolazni video koji vam omogućava da vidite stvarni svet u punoj boji, ali možete projektovati 3D objekte u stvarni prostor, uključujući izvlačenje objekata iz niti poruke u stvarni svet.

Kada razgovarate sa ljudima na daljinu, možete da koristite prostorni zvuk da biste uradili stvari kao što je organizovanje FaceTime učesnika kao „video pločica“ po prostoriji. Možete da snimite i „proživite“ video od 180 stepeni pomoću 3D kamere dok ste unutar slušalica. Apple takođe reklamira TV i arkadni sadržaj na slušalicama, uključujući vrhunski sadržaj iz Diznija.

- Marketing -
Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.