Apple bi mogao dodati autentifikaciju korisnika na bežične slušalice

Avatar
83 pregleda
3 min. čitanja

Apple istražuje metode za dovođenje autentifikacije korisnika na AirPods (bežičnih slušalica), pokazuje nedavno objavljena Apple-ova patentna aplikacija.

- Humanitarna inicijativa -

U patentnoj prijavi pod nazivom “ Korisnička identifikacija pomoću slušalica „, podnesenoj Uredu za patente i žigove Sjedinjenih Država i koju je uočio Patently Apple , Apple objašnjava kako može autentifikovati korisnike AirPods-a koristeći druge uređaje u blizini, ultrazvučne signale, prepoznavanje glasa, pa čak i one koji ih nose, po hodu.

- Marketing -

Zahtev nastoji da se pozabavi problemom nemogućnosti da se utvrdi da li je korisnik ovlašćeni korisnik povezanog uređaja. Apple navodi da to može biti problem jer svaki korisnik može staviti slušalice u uho dok su povezani s uređajem koji pripada drugoj osobi, što rizikuje da povezani uređaj objavi lične podatke, kao što su obaveštenja koje objavljuje Siri.

- Marketing -

Sistem je u stanju da zaobiđe potrebu za Face ID-om, Touch ID-om ili bilo kojom drugom vrstom biometrijske autentikacije na zasebnom uređaju, umesto da koristi „ocenu sličnosti“ za proveru identiteta korisnika. Ova ocena sličnosti može biti zasnovana na više varijabli, kao što je blizina drugih uređaja koji pripadaju vlasniku povezanog uređaja. Ipak, Apple kaže da bi se biometrija i dalje mogla koristiti za povećanje tačnosti rezultata sličnosti. Za autentifikaciju korisnika na osnovu biometrije sa samim AirPods-ima, Apple predlaže reprodukciju i primanje ultrazvučnih zvukova unutar slušalica.

Na primer, različite karakteristike uha korisnika pružaju eho ultrazvučnog signala koji je jedinstven za korisnika. Varijacije u površini ušnog kanala korisnika mogu uzrokovati da se ultrazvučni signal odbije od površine i stvori eho koji ima potpis koji je povezan s korisnikom. Na primer, korisnik koji ima veći ušni kanal može dovesti do toga da eho ima duže vreme reverberacije od korisnika koji ima manji ušni kanal.

Apple dodaje da bi AirPods takođe mogli koristiti informacije prikupljene o hodu i glasu korisnika iz AirPods žiroskopa, akcelerometara i mikrofona kako bi utvrdili da li su oni vlasnik povezanog uređaja. Zajedno, ove različite tačke podataka daju ukupnu ocenu sličnosti koja bi mogla proveriti autentičnost korisnika ako dostigne traženi prag.

Apple često dodaje nove funkcije postojećim AirPods uređajima koristeći ažuriranja firmvera, kao što su podrška za Find My network, Conversation Boost i Spatial Audio, pa se čini verojatnim da bi autentifikacija korisnika AirPods teoretski mogla biti dodana u budućem ažuriranju. Patentni podnesci nisu reprezentativni za Apple-ove trenutne planove, ali pokazuju neka od specifičnih oblasti istraživanja i razvoja kompanije.

- Marketing -

Za buduća dešavanja iz sveta Apple-a nas zapratite na portalu iStyler.net kao i na community.istyler.net gde možete da podelite Vaše mišljenje sa ostalim korisnicima i stručnjacima Apple uređaja ili na društvenim mrežama FacebookInstagramtwitter kao i na youtube kanalu.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči:
Podeli naslov