Apple Watch Series 8: Šta znamo za sada

Ovaj vodič objedinjuje sva saznanja o Apple Watch Seriji 8 do sada na osnovu izveštaja iz izvora bliskih kompaniji

Marko
Marko - Urednik 345 pregleda
7 min. čitanja
Najvažnije
  • Vodič je sastavljen na osnovu javno dostupnih izveštaja stručnjaka bliskih kompaniji
  • Vodič ne sadrži zvanične i potvrđene informacije objavljene od strane Apple-a
  • Uloga vodiča je informisanje o mogućim funkcijama i karakteristikama uređaja, zasnovanih na patentima Apple-a, mišljenjima i analizama.

Još uvek smo nekoliko meseci udaljeni od predstavljanja Apple Watch Serije 8, ali već čujemo dosta detalja o Appleovom uređaju koji je od prošle godine zvanično dostupan i kupcima u Republici Srbiji.

- Humanitarna inicijativa -

Ovaj vodič objedinjuje sva saznanja o Apple Watch Seriji 8 do sada na osnovu izveštaja iz izvora bliskih kompaniji, pa shodno tome, imajte na umu da sve navedeno, nužno ne mora biti i predstavljeno u septembru, odnosno potvrđeno od strane Apple-a.

- Marketing -

Dizajn

Pre objavljivanja Apple Watch Serije 7, više glasina je sugerisalo da Apple radi na osveženom dizajnu sa ravnim ivicama sličnim ravnim ivicama iPhone 13 i iPad Pro, ali se to na kraju nije desilo.

- Marketing -
YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Glasine sada nagoveštavaju da bi Apple Watch Serija 8 mogla da sadrži sličnu vrstu dizajna sa ravnim ivicama. Leaker ShrimpApplePro je nedavno rekao da se za Apple Watch razvija „flat front glass displej“ i da postoji „velika šansa“ da je predodređen za Apple Watch Seriju 8.

Ako se to zaista desi, mogli bismo da vidimo Apple Watch Seriju 8 sa dizajnom sa ravnom oštrom ivicom o kome se u početku šuškalo za Apple Watch Seriju 7.

Opcije veličine

Jedan model Apple Watch Serije 8 koji dolazi 2022. godine imaće pet odsto veći displej, smatra analitičar displeja Ros Jang. Kako se navodi, Apple Watch dijagonalno ima displej veličine 1,99 inča, koji bi bio nešto veći od dijagonale sata serije 7 koji ima 1.901 inča u verziji 45mm.

Rugged Apple Watch

Apple radi na „ekstremnoj sportskoj“ verziji Apple Watch-a koja će sadržati veći ekran i metalno kućište koje je bolje u stanju da se suprotstavi ekstremnijim uslovima.

- Marketing -

Usmeren na sportiste, planinare i druge koji iskuse ekstremnije uslove kada nose svoje Apple Satove, novi uređaj će biti najveći do sada u Apple-u. Displej će se meriti na skoro dva inča dijagonalno, što je veće od 1,9-inčnog dijagonalnog ekrana aktuelne Apple Watch Serije 7 i planirane Apple Watch Serije 8.

Imaće približno 7 procenata više površine ekrana od 45mm Apple Watch Serije 7 i rezoluciju ekrana od 410 x 502 piksela. Gurman spekuliše da bi Apple mogao da koristi dodatnu displej kako bi obezbedio više fitnes metrika na Apple Watch licu u jednom trenutku.

Ne zna se kako će Apple nazvati ovaj novi sat, ali će uključivati poboljšanu otpornost na spoljne uticaje i zaštitu u vidu metalnog materijala koji je jači od aluminijuma. On će uključivati ekran otporniji na razbijanje, a takođe će imati i veću bateriju koja će prilagoditi duže vreme vežbanja.

S8 Čip

U Apple Watch Seriji 8 biće prikazan S8 čip koji će imati iste specifikacije kao I S7, što znači da nema većih poboljšanja brzine ili efikasnosti. Apple-ti Apple Watch modeli za 2023. godinu će umesto toga dobiti potpuno nov procesor.

Režim čuvanja energije

Predstojeći Apple Watch može da sadrži ažurirani režim štednje energijr koji bi omogućio da više funkcija radi dok je uključena štednja baterije.

Moguće zdravstvene karakteristike

Prema pisanju Volstrit žurnala i drugih izvora, Apple razvija nekoliko novih zdravstvenih funkcija za buduće Apple Watch modele. Među njima su praćenje krvnog pritiska, praćenje spavanja, detekcija apneje u snu i otkrivanje dijabetesa.

Neke od ovih funkcija mogle bi da budu uvedene u Apple Watch Seriju 8, ali nije jasno da li su svi ovi senzori spremni.

Funkcije ženskog zdravlja, ažuriranja sna, nove fitnes opcije i upravljanje lekovima su sve funkcije koje su podešene da se lansiraju pre praćenja krvnog pritiska i glukoze, funkcije koje se ne očekuju pre 2025. ili kasnije.

Senzor temperature

Senzor telesne temperature mogao bi da bude dodat Apple Watch-u već 2022. godine, senzor temperature bi se u početku koristio za planiranje plodnosti. U budućim verzijama Apple Watch-a mogao bi da se koristi za utvrđivanje da li korisnik ima višu od normalne telesne temperature, ali je malo verovatno da će pokazati stvarno merenje.

Apple je prvobitno nameravao da stavi temperaturni nadzor u Seriji 7, ali nije uspeo da ga dovoljno precizno pokrene. Apple analitičar Ming-Chi Kuo kaže da bi, ako je Apple dovoljno poboljšao svoj algoritam, serija 8 mogla da uključi funkciju praćenja telesne temperature.

Temperatura kože može da varira u zavisnosti od okruženja, a pošto pametni sat nije u stanju da prati telesnu temperaturu jezgra, teško je dobiti precizno očitavanje bez odgovarajućeg algoritma.

Otkrivanje apneje u spojavama

Apple namerava da koristi postojeći senzor kiseonika u krvi za otkrivanje apneje u snu, ali postoje problemi sa uzimanjem čestih očitavanja bez značajnog uticaja na trajanje baterije, tako da nije jasno da li će ova funkcija uspeti da se lansira.

Detekcija saobraćajne nesreće

Apple razvija funkciju detekcije pada za iPhone i Apple Watch, koji bi mogao da izađe 2022. godine. Koristiće senzore kao što je akcelerometar za otkrivanje saobraćajnih nesreća kada se do njih dođe merenjem porasta gravitacione sile.

Kada se otkrije saobraćajna nesreća, iPhone ili Apple Watch bi automatski pozvali hitne službe kako bi dobili pomoć. S obzirom na to da je planiran za 2022. godinu, ovo bi mogla da bude funkcija dizajnirana za iPhone 14 modele i Apple Watch Seriju 8, mada verovatno neće biti ograničena na te uređaje. To će biti ekspanzija funkcije Fall Detection koja se nalazi u postojećim Apple Watch i iPhone modelima.

Atrijalna poboljšanja fibrilacije

U watchOS-u 9, Apple proširuje atrijalnu detekciju fibrilacije kako bi izračunao „teret“, odnosno koliko često je osoba u stanju atrijalne fibrilacije tokom određenog vremenskog perioda.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Marko
Autor: Marko Urednik
Prati:
Malo je reći veliki zaljubljenik u tehnologiju. Apple je njegov stil. Autor i voditelj emisije "Monitoring" na Apple Srbija Podcast-u.