Novi detalji o praćenju glukoze na Apple Watch-u

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 19 pregleda
2 min. čitanja

Apple napreduje sa razvojem funkcije merenja glukoze u krvi pomoću Apple Watch-a. Prema izveštajima Bloomberg-a, funkcija je trenutno u „fazi dokazivanja koncepta“. Inženjeri razvijaju prototip uređaja veličine iPhone-a, koji se može pričvrstiti za biceps. To bi bilo značajno smanjenje u odnosu na početnu verziju sistema.

- Humanitarna inicijativa -

Novi sistem ne samo da bi pomogao ljudima sa dijabetesom da prate svoje stanje, već bi idealno upozorio ljude koji su predijabetičari. Zatim, ljudi bi mogli da naprave promene i spreče nastanak dijabetesa tipa 2.

- Marketing -

Projekat je bio u razvoju duže vreme. Sve je počelo 2010. godine, kada je bolesni Stiv Džobs naterao svoju kompaniju da kupi startup za praćenje glukoze u krvi – RareLight. Projekat je držan u velikoj tajnosti: funkcionisao je kao startup za sebe pod nazivom Avolonte Health LLC koji za spoljne posmatrače nikad nije bio povezan sa Apple-om.

- Marketing -

Izvršni direktor Tim Cook, operativni direktor Jeff Williams i šef odeljenja za hardver Eugene Kim učestvuju u projektu. Ceo projekat već uveliko košta stotine miliona dolara.

Brojni startup-ovi i neke najveće svetske kompanije pokušali su i nisu uspeli da razviju neinvazivni sistem za monitoring. Google je 2014. godine najavio pravljenje pametnih kontaktnih sočiva koja bi mogla da mere glukozu u krvi kroz suze. Ipak, 2018. godine je odložio složeni projekat.

Apple Watch se vrlo često koristi kao zdravstveni uređaj i može uočiti znake atrijalne fibrilacije, niskog nivoa kiseonika u krvi a od skoro (serije 8) i cikluse ovulacije. Olakšano i praktično praćenje glukoze moglo bi da ga učini nezamenljivim alatom za ljude sa dijabetesom. Više ne bi bilo potrebe za namenskim uređajem i ubadanjem igle u telo. Bezbolan pristup mogao bi pružiti Apple Watch-u prednost u odnosu na konkurentske pametne satove.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.