Apple Watch: 4 napredne zdravstvene funkcije koje verovatno ne koristite

Marko
Marko - Urednik 73 pregleda
4 min. čitanja

Pored mogućnosti Apple Watch-a da prati osnovne aktivnosti kao što su koraci i vežbanje, sofisticiranije funkcije kao što su ECG, upozorenja na visok/nizak broj otkucaja srca i detekcija pada nude mnogo više i privukle su veliku pažnju. Ispod, Apple Watch ima nekoliko manje poznatih važnih mogućnosti koje mere sve od trenutnog do budućeg ukupnog zdravlja, verovatnoće smrtnosti i vaše osnovne metaboličke stope. Pogledajmo četiri skrivene Apple Watch zdravstvene funkcije koje verovatno ne koristite.

- Humanitarna inicijativa -
SADRŽAJ VODIČA

  Četiri skrivene apple Watch zdravstvene funkcije

  VO2 max

  Apple Watch VO2 Max
  Foto: Apple

  Praćenje VO2 max na Apple Watch-u je sakriveno iz dva razloga. Prvo, čak i ako tražite metriku, podrazumevano je isključena i nalazi se pod drugim imenom na watchOS/iOS: Cardio Fitness.

  - Marketing -

  Drugo, kada se jednom omogući, VO2 max/Cardio Fitness merenja se beleže samo uz Apple Watch tokom pešačenja, šetnje ili trčanja na otvorenom (posebno odabirom onih u Apple Watch aplikaciji za vežbanje). Iako ćete ređe dobijati VO2 max očitavanja pošto se meri samo za tri tipa vežbanja, to je veoma vredna funkcija koju bi trebalo koristiti.

  - Marketing -

  Uporedo sa pomaganjem u razumevanju vašeg kardiorespiratornog fitnesa, istraživanja pokazuju da je VO2 max dobar pokazatelj ukupnog zdravlja kao i predviđanje dugoročnog zdravlja. U sledećem tekstu ćemo objaviti detaljan vodič o podešavanju i korišćenju VO2 max funkcije.

  Varijabilnost otkucaja srca

  Varijabilnost otkucaja srca
  Foto: Apple

  Varijabilnost otkucaja srca (HRV) automatski je uključena na Apple Watch-u. Da biste videli ovu funkciju, moraćete da se uputite u aplikaciju „Zdravlje“ za iPhone > Browse > Heart.

  Šta je HRV? To je merenje kako se menja interval vremena između otkucaja srca, mereno milisekundom – pre svega ovo je metrika koja se dosta menja, pa je gledanje u široke trendove, a ne dnevne brojeve važno.

  HRV mnogi u oblasti medicine smatraju moćnim pokazateljem ne samo trenutnog ukupnog zdravlja i elastičnosti srca i tela, već i snažnog predvidjača buduće smrtnosti. HRV se takođe često koristi kao signal da se shvati kada je telo spremno za vežbanje ili odmor.

  - Marketing -

  Oporavak otkucaja srca

  Oporavak otkucaja srca
  Foto: Apple

  Oporavak otkucaja srca je nešto manje skriven od HRV-a jer se automatski prikazuje na Apple Watch-u i iPhone-u nakon praćenja treninga. Ali šta to zaista znači? Kao i HRV, broj otkucaja srca može ukazivati na zdravlje srca tako što dobro osluškuje autonomni nervni sistem. Studije su pokazale da je abnormalno nizak broj otkucaja srca snažan indikator duple verovatnoće za smrtnost u narednih 6 godina.

  Osnovna metabolička stopa

  Osnovna metabolička stopa
  Foto: Apple

  Apple Watch istaknuto pokazuje aktivne sagorevanje kalorija ali šta je sa pasivnim kalorijama, poznatim i kao vaša osnovna metabolička stopa?

  Dok Apple Watch ovo prati, detalje nije moguće videti na samom satu, moraćete da se uputite u aplikaciju Health na iPhone-u i koristiti malo matematiku.

  Razumevanje vaše pasivne kalorijske sagorevanja/osnovne metaboličke stope je dragoceno jer vam može pokazati uticaj povećanja mišićne mase (više mišića = pasivnije sagorevanje kalorija). I naravno, takođe je ključno da razumete koliko treba da jedete ako gledate da budete u kalorijskom deficitu ili kalorijskom višku.

  A ako želite da idete dalje sa razumevanjem vašeg metabolizma u realnom vremenu, preporučujem da proverite Lumenov metabolički analizator, koji radi sa Apple Health-om.

  Da li ste koristili neke ili sve ove napredne Apple Watch funkcije? Želite da ih isporobate? Sjajno, podelite Vaša iskustva u komentarima ispod, ili na našim kanalima na društvenim mrežama.

  Da li Vam je sadržaj bio koristan?
  DaNe
  Podeli naslov
  Marko
  Autor: Marko Urednik
  Prati:
  Malo je reći veliki zaljubljenik u tehnologiju. Apple je njegov stil. Autor i voditelj emisije "Monitoring" na Apple Srbija Podcast-u.