Upoznajte iOS 15

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 101 pregleda
40 min. čitanja


iOS 15

Appleov iOS operativni sistem sledeće generacije

Na prvi pogled

 • iOS 15 je najnoviji Appleov operativni sistem za iPhone uređaje
 • Obezbeđeno programerima u junu u WWDC-u
 • Dostupan od 20.09.2021.

Nove funkcije

 • Redizajnirana obaveštenja
 • „Fokus“ za smanjenje ometanja
 • Prostorni audio i deljena reprodukcija u FaceTime pozivima
 • Prepoznavanje teksta u slikama
 • Lične karte u aplikaciji „Novčanik“
 • Dodate funkcije privatnosti
 • Redizajn aplikacija Safari, Mape, Vremenska prognoza i Beleške

Upoznaj iOS-a 15

Apple je u junu 2021. predstavio najnoviju verziju svog iOS operativnog sistema, iOS 15, koji bi trebalo da bude objavljen na jesen. iOS 15 uvodi nove funkcije za FaceTime pozive, alate za smanjenje smetnji, novo iskustvo sa obaveštenjima, dodate funkcije privatnosti, potpune redizajne za Safari, Weather i Maps i još mnogo toga.

- Humanitarna inicijativa -

Obaveštenja su redizajnirana u iOS-u 15, dodajući kontakt fotografije za osobe i veće ikone za aplikacije. Da bi se smanjila smetnja, rezime obaveštenja prikuplja obaveštenja za zajedničku isporuku u odgovarajuće vreme i raspoređuje obaveštenja po prioritetu.

- Marketing -

Fokus je nova funkcija koja može da filtrira obaveštenja i aplikacije na osnovu onoga na šta korisnik želi da se fokusira u određeno vreme. Kada fokus korisnika blokira dolazna obaveštenja, njihov status će biti prikazan drugim osobama u porukama. iOS će predložiti Fokus za različite prilike, kao što su radno vreme ili navijanje za spavanje, korišćenje inteligencije na uređaju, ali korisnici takođe mogu da kreiraju prilagođeni Focus. Kada je Fokus podešen na jedan Apple uređaj, on se automatski primenjuje na druge Apple uređaje.

- Marketing -

Safari odlikuje potpuno nov dizajn. Do kontrola se sada lakše stiže jednom rukom i daje veći fokus sadržaju Web stranice. Postoji nova, sažeta traka sa karticama koja lebdi na dnu ekrana tako da korisnici mogu lako da prevlače između kartica. Grupe kartica omogućavaju korisnicima da sačuvaju kartice i da im lako pristupe u bilo kom trenutku na svim uređajima. Takođe, po prvi put postoje prilagodljive početne stranice i Web proširenja.

Aplikacija Maps sada nudi novi 3D prikaz u gradovima sa značajno poboljšanim detaljima, koji prikazuju zgrade, pešačke prelaze, biciklističke trake i još mnogo toga. Tu je i novo iskustvo gradske vožnje sa dodatim detaljima na putu i poboljšanim funkcijama tranzita, kao što su zakačene omiljene linije, obaveštenja za iskrcavanje i AR uputstva za pešačenje.

iOS 15 donosi glasovnu izolaciju i Prostorni zvuk na FaceTime pozive tako da glasovi zvuče kao da dolaze sa mesta gde se osoba nalazi na ekranu. FaceTime takođe podržava Portrait režim i nudi novi prikaz koordinatne mreže kako bi se istovremeno videlo više lica. SharePlay je nova funkcija koja omogućava korisnicima da dele medije sinhronizovano tokom FaceTime poziva. Korisnici takođe mogu da generišu shareable linkove ka planiranom FaceTime pozivu, koji se takođe može otvoriti na Android i Windows uređajima.

Aplikacija Weather je redizajnirana u iOS-u 15, prikazujući više grafičkih prikaza meteoroloških podataka, mapa celog ekrana i dinamičkih rasporeda koji se menjaju na osnovu vremenskih uslova. Potpuno nove animirane pozadine sada mogu preciznije da odražavaju položaj Sunca i trenutne padavine, a postoje i obaveštenja koja treba istaći kada počne kiša ili sneg i stane.

- Marketing -

Aplikacija Wallet dodaje podršku za nove tipove ključeva u iOS-u 15, kao što su domovi, kancelarije ili hotelske sobe. Kasnije ove godine, kupci u državama učesnicama u SAD moći će da dodaju vozačku dozvolu ili ličnu kartu u aplikaciju Wallet.

Aplikacija „Fotografije“ sadrži glavno ažuriranje „Sećanja“ sa novim dizajnom i interaktivnim interfejsom. Uspomene sada podržavaju integraciju sa Apple Music-om, koristeći inteligenciju na uređaju da bi ponudili predloge pesama za personalizovane Uspomene.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Live Text je nova funkcija koja koristi inteligenciju na uređaju za prepoznavanje teksta na fotografiji koju korisnici mogu da pretražuju, ističu i kopiraju. Pretraživač sada može da traži fotografije po lokaciji, osobama, scenama, objektima i tekstu. U centru pažnje takođe se nude pretraga web slika i bogatiji rezultati za glumce, muzičare, TV emisije i filmove. Poboljšani rezultati za kontakte prikazuju nedavne razgovore, deljene fotografije i lokaciju ako se dele putem funkcije „Pronađi moje“.

iOS 15 takođe uvodi nove mere privatnosti, kao što su obrada Siri zahteva direktno na iPhone , Zaštita privatnosti pošte kako bi se onemogućio uvid u status čitanja poruke kao i IP adresa primaoca, kao i prikaz Izveštaja o privatnosti aplikacija kako bi se pokazalo koliko često aplikacije koriste dozvole koje su im dodeljene.

Postoje desetine tweakova i promena za druge aplikacije, kao što su oznake koje je kreirao korisnik, spominjanje prikaza aktivnosti u notes aplikaciji, Trends, Walking Steadinessi nova kartica za deljenje u aplikaciji Health, funkcija „Systemwide Shared with You“ za isticanje sadržaja koji je deljen u razgovorima sa porukama i novi red za sve vas u TV aplikaciji koji preporučuje zabavu za celo domaćinstvo.

iOS 15 je kompatibilan sa iPhone 6s i kasnije, što znači da radi na svim uređajima koji su u mogućnosti da pokreću iOS 14, a biće objavljen ove jeseni.

Kako preuzeti i instalirati iOS 15

iOS 15 je trenutno dostupan samo kao preview beta izdanje za programere. Registrovani programeri mogu da preuzmu profil za iOS 15 beta verziju iz Apple developer centra, a kada se profil instalira, beta ispravke će biti dostupne. Poželjno je instalirati iOS 15 na sekundarni uređaj jer je ovo softver za rano izdanje koji može imati greške i praviti probleme u radu.

Tokom perioda testiranja iOS-a 15, koji će trajati nekoliko meseci, Apple će usavršiti nove funkcije operativnog sistema i popraviti bagove. Programeri će takođe moći da koriste ovaj beta period testiranja kako bi podržali novi operativni sistem i izgradili nove iOS 15 funkcije u svoje aplikacije.

Javna beta verzija biće dostupna iOS korisnicima na testiranju u julu na beta.apple.com.

iOS 15 će biti pušten svim korisnicima sa kompatibilnim uređajima počev od jeseni, gde će korisnici moći da ga vide u odeljku Ažuriranje softvera u aplikaciji „Postavke“ na svojim uređajima.

Redizajn obaveštenja

iOS 15 uvodi potpuno redizajnirana obaveštenja. Obaveštenja će sada prikazati kontakt fotografije za osobe i veće ikone za aplikacije kako bi se lakše identifikovale.

Postoji potpuno novi personalizovani rezime obaveštenja koji prikuplja obaveštenja koja nisu hitna da bi bila dostavljena u odgovarajuće vreme, na primer ujutru ili uveče. Obaveštenja u rezimeu su raspoređena po prioritetu koristeći inteligenciju na uređaju koja analizira interakcije korisnika sa aplikacijama, a najvažnija i relevantna obaveštenja dolaze na vrh liste obaveštenja. Hitne poruke i obaveštenja osetljiva na vreme će i dalje biti odmah isporučena.

Sada postoji opcija privremeno prigušivanja obaveštenja bilo koje aplikacije ili niti za razmenu poruka, a iOS 15 će predložiti prigušivanje niti ako je neuobičajeno aktivan ali se ne angažujete oko toga.

Tu je i novi API obaveštenja za programere, koji im omogućava da pošalju Time Sensitive obaveštenja i usvoje novi izgled obaveštenja koja stižu od ljudi.

Fokus

iOS 15 sadrži novu alatku koja pomaže korisnicima da smanje razonodu pod nazivom Focus. Fokus može da filtrira obaveštenja i stranice kućnog ekrana na osnovu onoga na šta korisnici žele da se fokusiraju u određeno vreme, dok istovremeno dozvoljava hitna obaveštenja. Kada fokus korisnika trenutno blokira dolazna obaveštenja, njihov status se automatski prikazuje drugim osobama u fascikli „Poruke“, što pokazuje da korisnik trenutno nije dostupan ukoliko nije hitan.

iOS će automatski predložiti Focuses korisnicima koji koriste inteligenciju na uređaju da bi utvrdili koje osobe i aplikacije bi trebalo da ih obaveste u određeno vreme. Predlozi za fokus se zasnivaju na kontekstima korisnika, kao što su radno vreme, lično vreme ili navijanje za krevet. Korisnici takođe mogu da kreiraju prilagođeni Fokus da bi prikazivali samo određena obaveštenja i stranice kućnog ekrana, izabrali dozvoljene prekide za najvažnija obaveštenja i aplikacije i podesili automatske odgovore za poruke tokom fokusa.

Kada korisnik postavi Fokus, on se sinhronizuje preko Apple uređaja. Projektanti mogu da primene novi Status API za aplikacije za razmenu poruka nezavisnih proizvođača da bi odražavali status fokusa.

U centru pažnje

Pretraživač sada može da koristi podatke za traženje fotografija po lokaciji, osobama, scenama ili objektima, a koristeći novu funkciju „Tekst uživo“, „U žiži interesovanja“ možete da pronađete tekst i rukopis na fotografijama.

Takođe podržava pretrage veb slika i pruža znatno bogatije rezultate za glumce, muzičare, TV emisije i filmove. Poboljšani rezultati za kontakt kartice prikazuju nedavne razgovore, deljene fotografije i lokaciju ako se dele putem funkcije „Pronađi moje“.

Takođe je moguće pristupiti spotlight-u sa zaključanog ekrana i brzo instalirati aplikacije iz App Store-a bez napuštanja Spotlight-a. Za preduzeća koja podržavaju App Clips, na mapama postoji radno dugme koje rezultira reflektorima.

FaceTime

U iOS-u 15, FaceTime nudi Prostorni zvuk tako da glasovi u video pozivu zvuče kao da dolaze sa mesta gde se osoba nalazi na ekranu. Postoje i novi režimi mikrofona koji razdvajaju glas korisnika od pozadinske buke ili uvode pozadinsku buku u režimu Širokog spektra po želji.

FaceTime sada sadrži Portrait režim za video pozive, tako da korisnici mogu da zamagle svoju pozadinu i stave sebe u fokus, kao i da priguše obaveštenja tako da je jasnije kada govorite nemi. Tu je i novi prikaz koordinatne mreže za grupne FaceTime pozive, koji omogućava učesnicima da istovremeno vide više lica i kontrolu optičkog zumiranja zadnje kamere.

SharePlay

SharePlay je nova funkcija koja omogućava korisnicima da međusobno dele iskustva tokom FaceTime poziva, uključujući medije kao što su Apple Music pesme, TV emisije ili filmovi. Medij se reprodukuje sinhronizovano za sve učesnike i postoje deljene kontrole za reprodukciju, tako da svako ko se nalazi u SharePlay sesiji može da reprodukuje, pauzira ili preskoči sadržaj, kao i da doda u deljeni red. SharePlay korisnicima takođe pruža mogućnost deljenja ekrana za zajednički prikaz aplikacija u FaceTime pozivu.

Aplikacije nezavisnih proizvođača kao što su Disney+, ESPN+, HBO Max, Hulu, MasterClass, Paramount+, Pluto TV, TikTok, Twitch i druge obavezale su se da će integrisati SharePlay.

SharePlay se proteže do iPhone- a, iPad-a, Mac-a i Apple TV-a, tako da korisnici mogu da gledaju serije ili filmove na većem ekranu dok se povezuju preko FaceTime-a. Kontrola pametnog volumena dinamički i automatski podešava zvuk tako da možete da čujete prijatelje čak i kada se deljeni sadržaj glasno reprodukuje. SharePlay takođe sadrži kontrole poruka u aplikaciji.

FaceTime linkovi

Korisnici sada mogu da kreiraju vezu ka FaceTime pozivu i da ga dele putem aplikacija „Poruke“, „Kalendar“, „Pošta“ ili drugih aplikacija.

FaceTime linkovi se mogu otvoriti za korišćenje FaceTime aplikacije na Apple uređajima, ali se mogu otvoriti i preko veb pregledača, donoseći FaceTime na Android i Windows po prvi put. FaceTime pozivi na vebu ostaju end-to-end šifrovani kako bi se garantovala privatnost.

Fotografije

Aplikacija „Fotografije“ sadrži znatno ažuriranje „Memories“-a, koje sada sadrži novi dizajn, integraciju sa Apple Music-om, interaktivniji interfejs i izgled Uspomena.

Uspomene će predložiti pesme zasnovane na istoriji slušanja apple muzike koje se sinhronizuju sa video zapisima i fotografijama radi kreiranja personalizovanog iskustva. Korisnici mogu da prilagode uspomene tako što će prevlačiti kroz memorijske miksove, što omogućava pregled sa različitim numerama, tempom i stvaranjem potpuno drugačijih doživljaja pregleda.

Postoji 12 izgleda koji dodaju raspoloženje analizom svake fotografije i video zapisa i primenom ispravne količine kontrasta i podešavanja boja za realan izgled. Tu su i novi tipovi uspomena, uključujući dodatne međunarodne praznike, uspomene usmerene na decu, trendove tokom vremena i poboljšane uspomene na kućne ljubimce, uključujući mogućnost prepoznavanja pojedinačnih pasa i mačaka.

Takođe je moguće prikazati i urediti sav sadržaj iz sećanja u ptičijoj perspektivi, a odeljak Watch Next predlaže povezane uspomene.

Identifikacija osoba odlikuje poboljšano prepoznavanje za pojedince i lakše je ispraviti greške u imenovanju u albumu „Osobe“. Postoji opcija funkcije „Manje“ kako biste smanjili prikaz određenog datuma, mesta, praznika ili osobe na istaknutim fotografijama, vidžetu „Fotografije“, „Sećanja“ i „Istaknuto“ na kartici „Biblioteka“.

U operativnom sistemu iOS 15, fotografije imaju bogatije okno sa informacijama da bi prikazale informacije o fotografiji, kao što su fotoaparat, objektiv i brzina zatvarača, veličina datoteke ili ko je poslao fotografiju „Deljeno sa tobom“ u fascikli „Poruke“. Takođe možete da uredite datum kada je preuzet ili lokacija, dodate natpis i saznate više o stavkama koje je otkrio Visual Look Up.

Izbornik fotografija, uključujući i aplikaciju „Poruke“, sada vam omogućava da izaberete fotografije po određenom redosledu za deljenje. Aplikacije nezavisnih proizvođača takođe mogu da ponude jednostavnije tokove posla za izbor kada odobrite pristup određenom sadržaju u biblioteci fotografija.

Apple kaže i da je početna sinhronizacija iCloud Photos na novom uređaju brža u iOS-u 15.

Mape

Mape sada imaju interaktivni prikaz globusa i značajno poboljšane detalje u novom 3D prikazu za gradove. Kvartovi, komercijalni kvartovi, uzdizanje, zgrade i još mnogo toga sada su detaljno izloženi, pored novih boja i nalepnica na putu, prilagođenih znamenitosti i novog „mesečevog“ režima noćnog provoda.

Aplikacija Maps takođe nudi novo 3D iskustvo vožnje u gradu sa detaljima na putu kao što su okretne trake, medijane, biciklističke trake i pešački prelazi, koji rade kako na ajfonu, tako i u Apple CarPlay- u.

Tranzitna navigacija je redizajnirana i putnici sada mogu lakše da pronađu obližnje stanice i zakače svoje omiljene linije. Mape će automatski pratiti izabranu tranzitnu rutu, obaveštavajući korisnike kada je skoro vreme za iskrcavanje.

Tu je i novi pogled na pešačke staze koji koristi uvećanu stvarnost. Korisnici jednostavno drže svoj iPhone, a aplikacija Maps će generisati tačnu poziciju za isporučivanje detaljnih pravaca hodanja pomoću kamere.

Redizajnirane „place“ kartice olakšavaju pronalaženje i interakciju sa informacijama o preduzećima, lokacijama i fizičkim funkcijama. Postoji novi dom vodiča koji sadrži informacije o novim mestima.

Prilikom traženja nove lokacije postoje nove opcije filtriranja rezultata po kriterijumima kao što su kuhinja ili vreme otvaranja. Mape će takođe automatski ažurirati rezultate pretrage prilikom kretanja, a najčešće korišćene postavke se sada nalaze na jednoj, jednostavnijoj lokaciji.

Novčanik

Aplikacija Wallet podržava dodatne tipove ključeva u iOS-u 15, kao što su kućne, kancelarijske, korporativne ili kartice hotelske sobe.

Aplikacija Wallet takođe proširuje svoju podršku za ključeve od automobila, sada koristeći Ultra Wideband za otključavanje, zaključavanje i pokretanje vašeg automobila bez potrebe da izvadite svoj iPhone iz džepa. Ultra Wideband takođe daje preciznu prostornu svest, što znači da će vas iOS sprečiti da zaključate svoj automobil dok je vaš iPhone unutra ili pokrenete vaše vozilo kada je vaš iPhone napolju.

Novčanik sada podržava daljinske kontrole unosa bez ključa, omogućavajući vam da zaključate ili otključate svoj automobil, uključite zvučnu sirenu, zagrejete auto ili otvorite gepek.

Počevši od kasnije 2021. godine, kupci u državama učesnicama u SAD moći će da dodaju svoju vozačku dozvolu ili lične karte u aplikaciju Wallet. Prema Apple-u, Uprava za bezbednost saobraćaja radi na tome da omogući aerodromske bezbednosne kontrolne punktove kao prvo mesto gde putnici mogu da koriste svoju digitalnu ličnu kartu u Novčaniku.

Aplikacija Wallet će takođe sada automatski arhivirati propusnice za ukrcavanje kojima je istekao rok trajanja i ulaznice za događaje. Safari takođe podržava dodavanje više propusnica u Novčanik u jednoj radnji umesto da se mora ručno dodavati po jedna propusnica.

Safari

iOS 15 donosi potpuno nov dizajn na Safari. Kontrole se nalaze na dnu ekrana tako da se lakše dohvate jednom rukom.

Postoji nova, sažeta traka sa karticama koja lebdi na dnu ekrana tako da korisnici mogu lako da prevlače između kartica, a sadrži i polje za pametno pretraživanje. Grupe kartica omogućavaju korisnicima da sačuvaju kartice u fascikli i sinhronizuju se preko iPhone- a, iPad-a i Mac računara. Pored toga, postoji i novi prikaz koordinatne mreže za pregled kartica.

Korisnici mogu jednostavno da povuku Web stranicu da bi je osvežili, a sada postoji podrška za glasovnu pretragu. Safari takođe prvi put dobija prilagodljivu početnu stranicu i mobilne veb proširenja.

iOS 15 sadrži nove Safari profile privatnosti, uključujući Sprečavanje inteligentnog praćenja koje sprečava tragače da vas profilišu pomoću IP adrese, a Safari će automatski nadograditi lokacije za koje se zna da podržavaju HTTPS od nesigurnog HTTP-a.

Poruke

Sadržaj koji vam je poslat u fascikli „Poruke“ automatski se pojavljuje u novom odeljku „Deljeno sa vama“ u odgovarajućoj aplikaciji. Deljeno sa Vama prikazano je u aplikacijama Photos, Safari, Apple News, Apple Music, Apple Podcasts i Apple TV aplikaciji. Korisnici mogu da zakače zapaženi sadržaj koji je deljen sa njima tako da bude prikazan u fascikli „Deljeno sa tobom“, „Pretraga poruka“ i prikaz detalja razgovora.

Grupe fotografija poslatih u fascikli „Poruke“ sada se pojavljuju kao kolaž koji se može gledati ili grupa fotografija koja se može brzo preći, u zavisnosti od toga koliko ih je poslato. Sada je takođe moguće pronaći slike koje se dele putem poruka, pomoću imena kontakta.

Poruke takođe dobijaju neka regionalna poboljšanja u iOS-u 15, kao što su neželjeno FILTRIRANJE SMS-ova u Brazilu i opcije obaveštavanja u Indiji i Kini, omogućavajući korisnicima da isključe obaveštenja za tipove poruka koje odaberu.

Vreme

Aplikacija Weather je totalno redizajnirana u iOS-u 15. Aplikacija „Vremenska prognoza“ sada sadrži više grafičkih ekrana za podatke o vremenskoj prognozi, mapu celog ekrana i dinamički raspored koji se menja na osnovu spoljnih uslova.

Apple je redizajnirao animirane pozadine weather aplikacije kako bi preciznije prikazao trenutnu poziciju Sunca i uslove padavina. Tu su i obaveštenja koja treba istaći kada počne kiša ili sneg i kada padavine prestanu.

Zdravlje

U iOS-u 15, aplikacija Health ima novu karticu za deljenje koja omogućava korisnicima da dele svoje izabrane zdravstvene podatke sa porodicom ili negovateljem. Laboratorijski rezultati su poboljšani opisima, istaknutim sadržajima i opcijom kačenja rezultata za brz pristup. Zdravlje sada može da detektuje Trendove, skrećući pažnju korisnika na smislene promene u metrikama ličnog zdravlja.

Aplikacija Health takođe dodaje „Walking Steadiness“ kao novu metriku koja pomaže u upravljanju rikicima od padova. COVID-19 imunizacija i rezultati testova mogu se uskladištiti u aplikaciji Zdravlje koristeći QR kod zdravstvene ustanove. Nivo glukoze u krvi sada pokazuju nivoe tokom spavanja i vežbanja i sadrže interaktivne grafikone.

Find My

Aplikacija „Find My“ uvodi nove mogućnosti za pronalaženje izgubljenog uređaja koji je isključen ili izbrisan pomoću mreže „Find My“. Član porodice ili prijatelj koji odabere da deli svoju lokaciju sa vama, sada će neprekidno uživo emitovati svoju lokaciju bi uvek znali gde se nalazi i kojom se brzinom kreće.

Apple dodaje Find My network support za AirPods Pro i AirPods Max. Postoje i nova upozorenja o razdvajanju koja obaveštavaju korisnika ako ostave AirTag, Apple uređaj na nepoznatoj lokaciji.

Siri

U iOS-u 15, Siri zahtevi se obrađuju na uređaju pomoću Neural Engine-a, povećavajući bezbednost i značajno povećavajući odziv, a istovremeno im više nije potrebna internet veza.

Prepoznavanje govora na uređaju i razumevanje poboljšavaju se dok koristite uređaj. Siri je takođe u mogućnosti da sazna više o kontaktima sa kojima ste u interakciji, novim rečima koje kucate i temama koje čitate da bi pružila bolje odgovore.

Siri sada može da deli stavke na ekranu kao što su fotografije, veb stranice, sadržaj iz Apple Music ili Apple Podcasts, Apple News vesti, lokacije mapa i još mnogo toga, u poruci ili čak da napravi snimak ekrana za slanje. Pored toga, Siri sada može da koristi kontekst na ekranu za slanje poruke ili za pozivanje.

Siri je sada preciznija u održavanju konteksta između zahteva, tako da sagovornik možete da se pozovete na ono što ste prethodno tražili. Takođe možete da zahtevate da kontrolišete HomeKit uređaj u određeno vreme ili pod određenim okolnostima, kao kada napuštate dom.

Siri je takođe u mogućnosti da najavi obaveštenja, kao što su Reminders, na AirPods-u i Apple CarPlay-u, a korisnici mogu da pitaju Siri šta se nalazi na njihovom ekranu.

Siri nudi neuronski glas od teksta do govora na više jezika u iOS-u 15, uključujući švedski, danski, norveški i finski. Tu je i podrška siri jeziku za mešoviti engleski, indijski i mešavinu indijskog engleskog i maternjeg jezika, uključujući Hindi, Telugu, Kanada, Marati, Tamil, Bengali, Gudžarati, Malajalam i Pandžabi.

Ostale funkcije

 • Find My vidžet – Prikazuje lokaciju prijatelja i ličnih stavki.
 • Vidžet za kontakte – Prikazuje porodicu i prijatelje do kojih se može doći putem telefona, poruka, FaceTime-a, pošte ili „Pronađi moj“. Pomoću deljenja porodice postoje dodatne radnje, kao što su odobravanje zahteva za kupovinu ili vreme provedeno i pre vremena.
 • Vidžeti centra za igru – Vidžet „Continue Playing“ prikazuje nedavno odigrane igre centra za igru omogućene na svim uređajima, a vidžet „Prijatelji igraju“ vam pomaže da otkrijete igre koje igraju vaši prijatelji.
 • Vidžet prodavnice aplikacija – Prikazuje priče, kolekcije i događaje aplikacija sa kartice „Danas“.
 • Vidžet za spavanje – Prikazuje podatke o tome kako ste spavali i omogućava pregled rasporeda spavanja.
 • Vidžet za poštu – Nudi pogled na vaše najnovije e-poruke i daje brz pristup nekoj od vaših poštanskih sandučića.
 • Podrazumevani vidžeti – Postoji novi podrazumevani raspored kada prvi put nadogradite na iOS 15 sa vidžetima iz aplikacija koje najčešće koristite u smart stekovima.
 • Inteligentni predlozi vidžeta – Predloženi vidžeti za aplikacije koje već koristite mogu se automatski pojaviti u pametnom nizu u pravo vreme na osnovu vaše prethodne aktivnosti. Opcija vam omogućava da dodate vidžet u svoj niz tako da bude tu uporno.
 • Promeni redosled pametnih nizova– Korisnici mogu lakše da preurede vidžete u svojim Pametnim nizovima direktno sa početnog ekrana pomoću novih kontrola.

Prevodi

 • Sistemski prevod – iOS 15 omogućava da se bilo koji tekst u celom sistemu prevede tako što ćete ga izabrati i dodirnuti stavku „Prevedi“. Korisnici zatim mogu da kopiraju, sačuvaju, zamene izabrani tekst ili da otvore prevod u aplikaciji „Prevedi“. Korisnici takođe mogu da prevedu izabrani tekst na fotografijama.
 • Automatsko prevođenje – Aplikacija „Prevođenje“ će otkriti kada počnete da govorite i može da prevodi govor bez potrebe da tapnete na dugme za mikrofon u razgovoru.
 • Pogled licem u lice – Korisnici mogu da promene prikaz razgovora kada govore licem u lice tako da svaka osoba može da vidi razgovor sa svoje strane.
 • Redizajnirani razgovori – Razgovori se mogu započeti korišćenjem kartice „Razgovor“ u položenom ili uspravnom prikazu, koji zatim predstavlja redizajnirani prikaz razgovora sa mehurićima za ćaskanje kako biste lakše mogli da ga pratite.
 • Lakši izbor jezika – Izbor jezika je sada lakši sa novim pašnjacima.

TV

 • Za sve vas – TV aplikacija sada sadrži novi red pod nazivom „Za sve vas“ koji predlaže kolekciju emisija i filmova zasnovanih na interesovanjima izabranih ljudi ili celog domaćinstva.
 • Deljena sa vama – TV aplikacija sada ističe sve serije i filmove koje su prijatelji i porodica delili u porukama.
 • SharePlay – TV aplikacija radi sa messages i FaceTime da bi sinhronizovala sadržaj sa prijateljima i porodicom pomoću SharePlay programa.

Prečice

 • Smarter Shortcuts editor – predlozi za radnje će ponuditi opcije koje će vam pomoći da dovršite prečicu koju gradite.
 • Upravljanje više uređaja – Prečice će se sada sinhronizovati preko iPhone-a, iPad-a i Mac-a.
 • Poboljšano deljenje – Prečice se mogu deliti i preuzimati pomoću veze, bez potrebe za upravljanjem bezbednosnim postavkama. Primaoci će dobiti pametne upite da bi se uverili da se dele samo odobreni podaci.
 • Brzina reprodukcije – Postoje nove opcije za ubrzavanje ili usporavanje reprodukcije snimaka.
 • Preskoči tišinu – Glasovni memorandumi automatski analiziraju snimke i automatski preskaču praznine u zvuku jednim dodirom.
 • Poboljšano deljenje – Moguće je deliti više snimaka glasovnih memoranduma odjednom.

Kamera

 • Poboljšan Panorama captures – Panorama mod u iPhone 12 i iPhone 12 Pro sada ima poboljšanu geometrijsku distorziju i može bolje da uhvati pokretne subjekte uz istovremeno smanjenje buke slike i bandinga.
 • Zumirajte QuickTake video zapis – Korisnici mogu brzo da prevuku prstom na gore ili nadole dok snimaju QuickTake video zapis da bi uvećali ili umanjili.

Podkasti

 • Poboljšano otkrivanje – Podkasti kreiraju personalizovane grupe predloženih emisija o određenim temama.
 • Shared with You – Podelite omiljeni podcast i pronađite podcaste koji su deljeni sa Vama direktno u Slušaj sada.

Muzika

 • Prostorni zvuk sa dinamičnim praćenjem glave – Slušaoci sada mogu da koriste AirPods Pro i AirPods Max za slušanje muzike uz Dolby Atmos i Appleovo dinamično praćenje položaja glave radi stvaranja realnijeg iskustva.
 • Deljeno sa vama – Aplikacija „Muzika“ će sada istaći muziku koja se deli sa vama iz fascikle „Poruke“.

Vesti

 • Redizajnirani News feed – News feed sada ima novi dizajn koji olakšava pregledanje i interakciju sa člancima. Informacije kao što su datumi objavljivanja i linije su istaknutije i sada možete da sačuvate i delite priče direktno iz feeda.
 • Deljeno sa Vama – Priče koje su vam poslate iz poruka sada se automatski pojavljuju u odeljku „Deljeno sa vama“ u odeljku „Danas“ i „Sledeće“ u Apple News-u.

Prodavnica aplikacija

 • Događaji u aplikaciji – Prodavnica aplikacija sada olakšava otkrivanje aktuelnih događaja u okviru aplikacija i igara, uključujući takmičenja u igrama, premijere filmova ili livestreamed iskustva.
 • Sakrij instalirane aplikacije – Prodavnica aplikacija će sakriti snimke ekrana za već instalirane aplikacije u rezultatima pretrage.
 • App Store vidžet – Novi Vidžet prodavnice aplikacija prikazuje priče, kolekcije i događaje u aplikaciji sa kartice „Danas“.

Tekst uživo

 • Tekst uživo u fotografijama – Tekst uživo je nova funkcija koja koristi inteligenciju na uređaju za prepoznavanje teksta u fotografijama, snimcima ekrana, brzom izgledu, safariju i u pregledima uživo pomoću kamere. Korisnici zatim mogu da preduzmu radnje na njemu, kao što je isticanje za kopiranje. Korisnici će takođe moći da pretražuju slike u centru pažnje ili aplikaciji „Fotografije“ na osnovu prepoznatog teksta.
 • Visual Look Up – Brzo prevucite prstom na gore ili dodirnite novo dugme sa informacijama na bilo kojoj fotografiji da biste istakli prepoznate objekte i scene, što vam olakšava da saznate više o sadržaju fotografije.

Apple kartica i Apple Pay

 • Napredna zaštita od prevara – korisnici Apple kartice mogu da imaju bezbednosni kôd koji se redovno menja kako bi transakcije sa brojem kartica na mreži bili bezbednije.
 • Poboljšana je otkrivanje broja kartice – Korisnici mogu brže da pregledaju broj svoje kartice tako što će otvoriti svoju Apple karticu u novčaniku i dodirnuti ikonu kartice.
 • Apple Pay novi dizajn platnog lista – Redizajnirani Apple Pay platni list omogućava korisnicima da umetnu nove kartice i kodove kupona ili vaučera. Postoji i poboljšani prikaz rezimea koji prikazuje detaljnije informacije, kao što su artikli za plaćanje, popusti i međuvrednosti.

Vreme korišćenja

 • Dauntime na zahtev – U iOS-u 15, moguće je uključiti daunloud na zahtev, gde će biti dostupni samo telefonski pozivi i aplikacije koje odaberete da dozvolite. Kada bude omogućeno, biće poslat petominutni podsetnik za pauzu i daunloud će biti uključen do kraja dana.
 • API vremena provedenog ispred ekrana – Programeri mogu da koriste API vremena provedenog ispred ekrana u aplikacijama roditeljskog nadzora da bi podržali širi spektar alatki za roditelje. API obezbeđuje programerima funkcije kao što su osnovna ograničenja i nadgledanje aktivnosti uređaja.

Memoji

 • Novi Memoji stikeri – iOS 15 sadrži devet novih Memoji stikera koji će vam dozvoliti da pošaljete šejk, ručni talas, trenutak sijalice i još mnogo toga.
 • Nove opcije odeće – Preko 40 novih odevnih kombinacija sa do tri kombinacije boja, uključujući i za headware.
 • Dve različite boje očiju – Memoji sada podržava drugačiju boju za vaše levo oko i desno oko.
 • Nove opcije naočara – Tri nove opcije naočara, uključujući srce, zvezdicu i retro oblike.
 • Nove opcije pristupačnosti – Cochlear implantati, cevi za kiseonik i meke kacige sada su zastupljene u Memoji opcijama.
ios 15 new memoji

5G

 • Poboljšana povezanost pomoću 5G – Više iskustva u aplikaciji i sistemu poboljšava se korišćenjem bržeg 5G formata, uključujući podršku za pravljenje rezervne kopije na iCloud-u i vraćanje u prethodno stanje iz iCloud rezervne kopije, strimovanje audio i video zapisa na Apple i aplikacijama nezavisnih proizvođača, preuzimanje višeg kvaliteta Apple TV+ sadržaja, sinhronizovanje fotografija sa iCloud Fotografijama, ažuriranje Apple News+ članaka za čitanje van mreže i preuzimanje modela mašinskog učenja.
 • 5G poželjni u odnosu na Wi-Fi – Vaš iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro i iPhone 12 Pro Max sada će automatski odrediti prioritete 5G kada je Wi-Fi povezivanje na mrežama koje koje su spore, odnosno kada ste povezani sa zarobljenim ili nesigurnim mrežama.

Privatnosti

 • Zaštita privatnosti pošte – zaštita privatnosti pošte sprečava pošiljaoce da vide vašu IP adresu ili ako ste otvorili njihovu e-poštu.
 • Izveštaj o privatnosti aplikacije – novi odeljak u podešavanjima omogućava korisnicima da vide koliko često su aplikacije pristupale njihovoj lokaciji, fotografijama, kameri, mikrofonu i kontaktima tokom poslednjih sedam dana. Takođe pokazuje koje aplikacije su kontaktirale druge domene i koliko su ih nedavno kontaktirale.
 • Bezbedno lepljenje – Programeri vam mogu dozvoliti da nalepite sadržaj iz druge aplikacije bez pristupa onome što ste kopirali dok ne želite da imaju pristup.
 • Deli trenutnu lokaciju – programeri vam mogu dozvoliti da privremeno delite trenutnu lokaciju pomoću prilagodljivog dugmeta u svojim aplikacijama.
 • Poboljšanja pristupa biblioteci ograničenih fotografija – Programeri su u mogućnosti da ponude pametnu funkcionalnost kada pristupaju biblioteci fotografija, zahtevajući ograničen pristup određenim fasciklama sa fotografijama i izbor albuma.

iCloud+

 • iCloud Private Relay – iCloud Private Relay omogućava korisnicima da pregledaju sa Safarijem dok šifruju sav saobraćaj sa svog uređaja. Zahtevi se šalju kroz dva odvojena internet releja i dizajniran je tako da niko ne može da koristi vašu IP adresu, lokaciju i aktivnost pregledanja da bi kreirao detaljan profil o vama.
 • Hide My Email – Hide My Email omogućava korisnicima da kreiraju jedinstvene, nasumične e-adrese koje prosleđuju poštu u vaše lično prijemno poštansko sanduče, tako da možete da šaljete i primate e-poruke bez deljenja prave e-adrese.
 • Prilagođeni domen e-pošte – Korisnici sada mogu da personalizuju svoju iCloud Mail adresu sa prilagođenim imenom domena i pozovu članove porodice da koriste isti domen sa svojim iCloud Mail nalozima.
 • HomeKit Secure Video – iCloud+ može da skladišti snimke sa više sigurnosnih kamera.

Iskustvo instalacije

 • Privremeno iCloud skladište za prenos podataka – Korisnici sada mogu da naprave rezervnu neograničenu količinu podataka na iCloud kako bi se besplatno premestili na novi uređaj, a u roku na do tri nedelje.
 • Više sadržaja preneto sa Androida – Move to iOS sada takođe može da premesti foto-albume, datoteke i fascikle i postavke pristupačnosti.
 • Otkrivanje aplikacija – Aplikacija Move to iOS sada je dostupna u Google Play prodavnici putem QR koda.

Apple ID

 • Kontakti za oporavak naloga – korisnici sada mogu da izaberu jednu ili više pouzdanih osoba da postanu kontakt za oporavak naloga kako bi pomogli u poništavanje lozinke i povraćaj pristupa njihovom nalogu.
 • Program Digitalno nasleđe – Novi program digitalnog nasleđa vam omogućava da pojedince označite kao zastarele kontakte kako bi mogli da pristupe vašem nalogu i ličnim podacima u slučaju vaše smrti.

Pristupačnosti

 • Istražite slike pomoću programa VoiceOver – Korisnici sada mogu detaljnije da istražuju ljude, objekte, tekst i tabele unutar slika pomoću programa VoiceOver.
 • Opisi glasovnih slika u programu Markup – omogućava da dodate opise slika koje glasovno može da pročita. Opisi slika i dalje traju čak i kada se dele i mogu se čitati u nizu podržanih aplikacija na iPhone, iPad i Mac računaru.
 • Zvučne radnje za Kontrolu  – Zvučne radnje za kontrolu prekidača vam omogućava da kontrolišete iPhone jednostavnim rečima, bez potrebe za fizičkih dugmića, prekidačima ili složenim glasovnim komandama.
 • Zvukovi pozadine – Pozadinski zvuci sviraju uravnoteženu, svetlu ili tamnu temu, okean, kišu i zvuke toka reke, neprekidno u pozadini kako bi zamaskirao neželjenu ekološku ili spoljašnju buku i pomogli vam da se fokusirate ili ostanete mirni. Zvukovi se mešaju ili ostanu u pozadini dok koristite Vaš uređaj
 • Postavke po aplikaciji – Prilagođavanje postavki prikaza i veličine teksta na bazi aplikacije po aplikaciji.

iOS 15 Vodiči – kako da…?

Kreirali smo detaljne vodiče koji pokrivaju sve glavne karakteristike u iOS-u 15, a svaki vodič je opremljen korisnim načinom na koji se tos. Uverite se da ste odjavljivali svaku od njih da biste dobili detaljnu analizu novih funkcija i kako da ih koristite.

iOS 15 podržani uređaji

iOS 15 je kompatibilan sa svim istim iPhone uređajima kao iOS 13 i iOS 14, uključujući starije uređaje kao što su originalni iPhone SE i iPhone 6s. iOS 15 kompatibilni uređaji su navedeni ispod.

 • iPhone 12
 • iPhone 12 mini
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12 Pro Max
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone SE (2020)
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone 11
 • iPhone XS
 • iPhone XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone 7
 • iPhone 7 Plus
 • iPhone 6s
 • iPhone 6s Plus
 • iPhone SE (2016)
 • iPod touch (sedma generacija)

iOS 15 Datum izdavanja

Apple bi trebalo da objavi iOS 15 kasnije ove godine na jesen, verovatno između septembra i novembra.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.