Ubice iz senke iPhone baterija

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 82 pregleda
4 min. čitanja
Foto: Tom's Guide

Verovatno svi korisnici iOS-a imaju neki spisak aplikacija koje ignorišemo i ni pod kojim uslovima ne instaliramo. Neki imaju aplikacije za uslužne programe za povećanje autonomije, a drugi imaju društvene mreže. Budući da u App Store-u uopšte nema opasnog softvera, ne postavljamo pozicije sa „crne liste“ jednostavno zato što ih smatramo beskorisnima ili nas ometaju. Međutim, stručnjaci kažu da postoje vrste aplikacija koje zaista mogu naštetiti autonomiji naših uređaja. Pitam se koje su to aplikacije?

- Humanitarna inicijativa -

App Store je naravno prepun aplikacija koje troše više energije od drugih. To su igre, uređivači fotografija i aplikacije za uređivanje video zapisa. Međutim, prema rečima Gariet Čena, suosnivača CocoFinder-a, postoji najmanje jedna aplikacija koja se našla na vrhu liste u pogledu potrošnje energije, a to je Snapchat. Šta? Da, u najmanju ruku zvuči čudno, ali Čen ima objašnjenje.

- Marketing -

Zašto iPhone brzo ostaje bez baterije

Nikada ne bi trebalo da preuzimate Snapchat, jer on samo ubija bateriju vašeg iPhone-a. Ova aplikacija u velikoj meri utiče na autonomiju pametnog telefona, jer stalno ažurira informacije o trenutnoj lokaciji, ne dozvoljavajući joj da zaspi, kontinuirano komunicira sa Internetom da bi primala obaveštenja. To znači da će se bez obzira na to da li koristite Wi-Fi ili mobilne podatke, baterija doslovno istopiti pred vašim očima “, objasnio je Čen.

- Marketing -

Međutim, pored pasivnih funkcija koje dovode do pražnjenja baterije, postoje i aktivne, podseća Čen. Korišćenje kamere i specijalnih efekata u proširenoj stvarnosti ozbiljno opterećuje bateriju. Ali ako možete sami da kontrolišete ovu funkciju, tada je pasivno ažuriranje već teže. Najviše što možete učiniti je onemogućavanje otkrivanja Snapchat-a u pozadini u podešavanjima iOS-a. Ovo će uštedeti trajanje baterije sprečavajući aplikaciju da pristupa uslugama lokacije dok je ne koristite. Pored toga, možete potpuno isključiti obaveštenja tako da se usluga ne ažurira neprekidno dok ih čeka i ne šalje ih svakog minuta, aktivirajući ekran i trošeći bateriju.

Aplikacije koje troše bateriju

Iskreno, čini se da Čen ima neku vrstu ličnog obračuna sa Snapchat-om. Uostalom, odmah mogu da imenujem aplikacije koje rade približno istu stvar kao Snapchat:

  • Instagram
  • Fejsbuk
  • TikTok
  • Vatsap
  • VKontakt
  • Tviter

Spisak može trajati jako dugo, jer ogroman broj aplikacija prati lokacije korisnika i šalje obaveštenja. Na primer, Snapchat uopšte ne koristim i kao i Instagram, ali imam Tviter, koji troši popriličnu količinu baterije. Samo što tokom dana primam stotine obaveštenja o događajima koji su se dogodili, fidovima vesti koje treba „razraditi“ itd. Shodno tome, ekrani mojih uređaja retko se ugase duže od 10 minuta. A ovo, kao što znate, direktno utiče na pražnjenje baterije, mada vrlo malo komuniciram direktno sa Tviter-om.

Da li je moguće boriti se protiv ovoga? Naravno. Ali najefikasnije rešenje ovog pitanja je najosnovnije. Sve što treba da uradite je da odbijete većinu obaveštenja ili samo izbrišete aplikaciju. Neki to rade. Ali ako je vaš posao povezan sa događajima na koje treba odmah reagovati ili često komunicirate sa kolegama ili voljenima u glasnicima, društvenim mrežama ili jednostavno ne možete da zamislite svoj život bez prelistavanja fida ili Instagram priča i uklonjive baterije jer vam ne odgovara, onda nema rešenja za vas.

- Marketing -
Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.