Safari treći po popularnosti

Marko
Marko - Urednik 49 pregleda
1 min. čitanja

Google Chrome je i dalje najpopularniji pregledač na svetu, a za njim godinama unazad drugu poziciju drži Safari kompanije Apple.

- Humanitarna inicijativa -

Ipak, na tržištu pregledača se dogodio iznenađujući zaokret. Prema podacima Statcountera, Microsoft Edge je prestigao Safari i postao drugi najpopularniji pregledač na svetu.

- Marketing -

Microsoft je godinama mučio korisnike Internet Explorerom čija je jedina svrha bila preuzimanje drugih pregledača. Nakon mnogobrojnih neuspelih pokušaja da Edge nametnu korisnicima, kompanija se odlučila za drugačiji put.

- Marketing -

Svoj pregledač su počeli da baziraju na Chromiumu. Nekoliko godina kasnije, kako govore podaci, odluka se isplatila. Iako je Chrome i dalje daleko popularniji u procentima, Edge je uspeo za jako kratak period da se nametne kao ozbiljna alternativa Guglovom pregledaču.

Najpopularniji pregledači i udeo na tržištu:

  • Google Chrome: 66,64%
  • Microsoft Edge: 10,07%
  • Safari: 9,61%

S obzirom da je korisnička baza Windowsa daleko veća od Maca, Edge ima veliki potencijal i očekuje se dalji rast. Još jedan od razloga koji je doprineo ovom trendu je nedavni redizajn Safarija iz 2021. godine koji nije naročito oduševio ljubitelje Apple-ovog ekosistema.

Svi ostali pregledači zauzimaju oko 2,5% tržišta.

- Marketing -

Koji je vaš omiljeni pregledač i zašto?

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči:
Podeli naslov
Marko
Autor: Marko Urednik
Prati:
Malo je reći veliki zaljubljenik u tehnologiju. Apple je njegov stil. Autor i voditelj emisije "Monitoring" na Apple Srbija Podcast-u.