Safari ponovo drugi najpopularniji browser na svetu

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 3 pregleda
2 min. čitanja

Safari je browser kompanije Apple sa kojim stiže svaki Mac, iPhone i iPad uređaj, ali uprkos tome drugo mesto je prošle godine držao Edge

- Humanitarna inicijativa -

U poslednjih nekoliko meseci, Microsoft Edge browser je često bio u centru pažnje. Pre svega zbog novih AI alata koje je počeo da podržava otkako je Microsoft integrisao ChatGPT u dobar deo svojih proizvoda. Među njima su prioritetni Edge i Bing kako bi dodatno podigli popularnost. Međutim, to izgleda nije bilo dovoljno da ostane na drugom mestu rang liste najpopularnijih browsera jer je tu poziciju sada zaposeo Apple Safari.

- Marketing -

Statcounter, platforma koja prati upotrebu internet browsera na različitim web lokacijama, izveštava da je Google Chrome i dalje najčešće korišćeni desktop browser na svetu, koji drži 66,13% tržišta.

- Marketing -

Safari je povratio svoju poziciju kao drugi najpopularniji browser, sa 11,87% korisnika koji ga redovno koriste. Microsoft Edge je tik iza Safarija sa 11%, prenosi 9to5mac.

Lista izgleda ovako:

  1. Google Chrome: 66.13%
  2. Safari: 11.87%
  3. Microsoft Edge: 11%
  4. Firefox: 5.65%
  5. Opera: 3.09%
  6. Internet Explorer: 0.55%

Google Chrome još uvek najranjiviji

U međuvremenu, Atlas VPN je otkrio da je prošle godine Google Chrome bio najranjiviji web browser, sa 303 prijavljene ranjivosti do sada. Zapravo, Chrome drži rekord kao najranjiviji na zlonamerne napade, jer trenutno broji ukupno 3.159 prijavljenih propusta na polju bezbednosti. 

Nasuprot tome, Safari godinama unazad ima mali broj problema te vrste. Uprkos tome što je nedavno dostigao preko milijardu korisnika i postao drugi najpopularniji browser na svetu, Safari je imao samo 26 dokumentovanih bezbednosnih propusta u prva tri kvartala 2022. godine.

- Marketing -
Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.