Prvi pametni telefoni sa bržim Wi-Fi 7 dolaze već 2024.

Marko
Marko - Urednik 14 pregleda
2 min. čitanja

Prvi pametni telefoni koji podržavaju wi-Fi 7 mogli bi da počnu da izlaze već u drugoj polovini 2024. godine, prema novom izveštaju DigiTimesa.

- Humanitarna inicijativa -

Wi-Fi 7 može da koristi kanale od 320 MHz i podržava tehnologiju 4K kvadraturne amplitudne modulacije (KAM), koja na kraju pruža do 2,4k veće brzine od Wi-Fi 6 sa istim brojem antena.

- Marketing -

Pozicioniran kao sledeća velika generacijska evolucija Wi-Fi tehnologije, očekuje se da će Wi-Fi 7 obezbediti brzine od „najmanje 30“ gigabita u sekundi i čak bi mogao da dostigne 40 Gbps, prema Wi-Fi alijansi. Nudiće brzine dovoljno velike za AR/VR sledeću generaciju, 8K video strimovanje i uređaje za igre.

- Marketing -

Wi-Fi 6 ima brzine do 9,6 Gb/s, a Wifi 5 je dostigao maksimalnu brzinu od 3,5 Gb/s, tako da će Wifi 7 biti značajno poboljšanje kada bude predstavljen. Još uvek nema reči o tome kada bi Apple mogao da implementira Wi-Fi 7, ali vredi napomenuti da Apple nije usvojio ni WiFi 6E, koji je dostupan od 2019.

Apple uređaji i dalje koriste Wi-Fi 6, a postoji mogućnost da će Apple ostati na njemu do lansiranja Wi-Fi 7, preskačući u potpunosti Wi-Fi 6E.

Si-Fi 7 će prvo doći na rutere i notebook računare pre nego što dođe do pametnih telefona. U januaru je MediaTek demonstrirao Wi-Fi 7, a Intel je rekao da planira da usvoji Wi-Fi 7 u laptop računarima do 2024. godine, a tehnologija će se pojaviti na velikim tržištima 2025. Kualcomm takođe radi na opcijama za Wi-Fi 7 čip za koje se očekuje da će se pojaviti u istom vremenskom okviru.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: ,
Podeli naslov
Marko
Autor: Marko Urednik
Prati:
Malo je reći veliki zaljubljenik u tehnologiju. Apple je njegov stil. Autor i voditelj emisije "Monitoring" na Apple Srbija Podcast-u.