Prevaranti obmanjuju korisnike novim iPhone 15

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 31 pregleda
3 min. čitanja

U iščekivanju najnovijeg Apple iPhone 15, stručnjaci kompanije Kaspersky su otkrili brojne online prevare koje zloupotrebljavaju ushićenje korisnika povodom lansiranja novog modela. Prevare obuhvataju različite koncepte i rizike, uključujući gubitak finansijskih i ličnih podataka.

- Humanitarna inicijativa -

Prevaranti mame korisnike da kupe iPhone 15 pre zvaničnog lansiranja. Ovaj oblik prevare zloupotrebljava želje korisnika da budu među prvima koji će posedovati najnoviji model i odvija na sledeći način: prevaranti tvrde da mogu da obezbede iPhone telefone pre nego što se pojave u prodavnicama, obećavajući korisnicima da mogu ih nabave, neretko po privlačnoj ceni.

- Marketing -

Kako bi osigurali svoju “ekskluzivnu” kupovinu, od potencijalnih žrtava se traži da novac uplate unapred ili ostave svoje finansijske podatke. Pored toga, traže se i lični podaci poput imena, adrese i broja telefona. Nakon uplate, prevaranti nestaju, a žrtve ostaju i bez iPhone-a i bez novca. Osim finansijskih rizika, ova prevara je opasna i zbog krađe ličnih podataka koji mogu da se prodaju na dark webu.

- Marketing -

Druga vrsta prevare daje učesnicima mogućnost da osvoje novi iPhone 15, pod uslovom da unapred plate nominalnu naknadu za učešće. Ova vrsta prevare se odvija ovako: korisnike privuče besplatan iPhone 15 i mogućnost da ga osvoje u nagradnoj igri. Kako bi učestvovali, učesnici dobijaju instrukcije da uplate malu svotu novca, često predstavljenu kao taksa za “obradu” ili “registraciju” prijave. Nakon uplate, učesnici ne osvajaju ništa. Obećani iPhone 15 ostaje nedostižan, što rezultira finansijskim gubicima.

„U digitalnom dobu, prevaranti se svakodnevno prilagođavaju i zloupotrebljavaju naše uzbuđenje najnovijim tehnološkim trendovima. Za potrošače je važno da budu oprezni, dobro provere ponude ovog tipa i čuvaju lične podatke. Zapamtite, ako vam se neka ponuda čini previše dobrom da bi bila istinita, uglavnom i jeste“, komentariše Tatjana Kulikova, stručnjak za bezbednost kompanije Kaspersky.

Kako iste izbegli ovakve prevare, eksperti kompanije Kaspersky predlažu:

  • Proverite i verifikujte izvor: Uverite se da imate posla sa renomiranim i ovlašćenim prodavcima, posebno za kupovinu proizvoda, pre nego što se zvanično pojave u prodavnicama.
  • Izbegavajte avansne uplate: Budite oprezni sa ponudama koje zahtevaju plaćanje unapred za poklone ili proizvode, pre nego što se pojave na tržištu.
  • Koristite zvanične kanale: Oslonite se na zvaničnu web lokaciju Apple-a ili ovlašćene prodavce.
  • Proverite recenzije: Pre nego što obavite bilo kakvu online kupovinu, istražite prodavca i pregledajte šta su o njima rekli drugi kupci.
  • Omogućite dvofaktorsku autentifikaciju (2FA): Zaštitite svoje online naloge pomoću 2FA, posebno one preko kojih plaćate usluge ili proizvode.
  • Koristite bezbednosno rešenje: Automatizovano bezbednosno rešenje, poput Kaspersky Premium, će vas zaštititi od svih poznatih i nepoznatih oblika prevara.
  • Informišite se: Budite u toku sa čestim oblicima prevarama i najboljim praksama sajber bezbednosti.
Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.
Ostavi komentar