Nova pretnja korisnicima Gmail-a i Outlook-a

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 38 pregleda
3 min. čitanja

Korisnici Gmail-a, Outlook-a i korisnici drugih usluga emaila treba da budu oprezni i mogli bi da budu iznenađeni brendom koji je na prvom mestu kada su u pitanju scam emailovi.

- Humanitarna inicijativa -

DHL na prvom mestu brend email prevara
Ako dobijete neočekivani email od renomirane kurirske kompanije DHL, budite oprezni! Ako u poslednje vreme niste ništa kupili, prepiska iz firme je skoro sigurno prevara usmerena na krađu ličnih podataka, uključujući bankovne podatke i lozinke.

- Marketing -

Možda je iznenađenje, ali DHL je upravo proglašen brend koji prevaranti najčešće koriste da se lažno predstavljaju u pokušaju prevara. DHL je pretekao Microsoft, WhatsApp, Google, pa čak i Amazon da bi preuzeo prvo mesto.

- Marketing -

Sa milionima nas koji ostaju kod kuće zbog tekuće globalne pandemije i naručuju robu s interneta, čini se da sajber prevaranti pokušavaju da zarade na brzinu tako što šalju lažne emaulove i tekstualne poruke koje deluju kao da su od kompanija za dostavu.

Ove prevare često mame potrošače navodeći da je paket spreman za isporuku i da se mora pratiti da bi ga primili. Ove poruke prevare obično sadrže link koja vodi ljude do lažnih web lokacija koje izgledaju baš kao zvanična početna stranica.

Prema bezbednosnom timu u Check Pointu, porast onlajn kupovine doveo je do buma DHL prevara.

U stvari, neverovatnih dvadeset i tri procenta svih pokušaja krađe identiteta brenda bilo je u vezi sa DHL-om u poslednjem delu 2021. godine. FedEx se takođe prvi put pojavio na listi prvih deset u četvrtom kvartalu 2021. godine, što je bez sumnje rezultat pretnji koje pokušavaju da ciljaju ranjive onlajn kupce uoči praznične sezone, jer je pandemija i dalje ključna briga. Pored DHL-a, postoje i drugi brendovi na koje korisnici emaila treba da obrate pažnju, ako dobiju poruku koju nisu očekivali.

- Marketing -

Microsoft, WhatsApp, Google, LinkedIn i Amazon – svi se pojavljuju u prvih 10 kada su u pitanju lažni phishing emailovi.

Svako ko vidi poruku ovih brendova treba da bude oprezan i treba da klikne na veze samo ako je 100 posto siguran da je email originalan. U brend phishing napadu, kriminalci pokušavaju da imitiraju zvaničnu web stranicu poznatog brenda koristeći slično ime domena ili URL i dizajn web stranice kao i originalni sajt.

Link ka lažnoj web stranici može biti poslat ciljanim pojedincima putem emaila ili tekstualne poruke, a korisnik može biti preusmeren tokom pregledanja weba ili iz lažne mobilne aplikacije.

Lažna web lokacija često sadrži obrazac namenjen krađi podataka korisnika.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.