Kako prijaviti nezgodu, opasnost ili proveru brzine u Apple Maps za iOS 14.5

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 62 pregleda
3 min. čitanja

Kada koristite iOS 14.5 ili noviji, Apple Maps omogućava korisnicima da prijave opasnosti na putu, nezgode ili provere brzine, a evo i kako.

- Humanitarna inicijativa -

Apple je dodavao nove funkcije na svoje mape koje ga izjednačavaju sa Google-ovim mapama, doduše sa više privatnosti na umu. Jedna od popularnih funkcija koju je Google nasledio od kupovine Wazea bila je mogućnost da „vidi“ gužve u saobraćaju, policijske patrole kao i saobraćajne nezgode i incidente na putu.

- Marketing -

Apple korisnici koji se oslanjaju na takve podatke konačno mogu da se vrate na Apple Maps nakon ažuriranja na iOS 14.5. Funkcija se pojavljuje prilikom navigacije ili je skrivena iza menija sa informacijama prilikom prikazivanja mapa.

- Marketing -

Prosleđivanje izveštaja

Postoje dve opcije za izveštavanje o nečemu na Apple Maps:

  • interakcija sa menijem ili
  • Siri.

Meni je skriven tokom navigacije, ali ako dodirnete sivu strelicu u donjem desnom uglu aplikacije za iPhone i to dok ste u pokretu, pojaviće se meni. Kada se ne krećete, možete da izaberete dugme „i“ u gornjem desnom uglu, a zatim da izaberete opciju „prijavi problem“.

Izaberite izveštaj da biste videli tri opcije izveštavanja: „Nesreća“, „Opasnost“ ili „Provera brzine“. Izborom jedne od navedenih opcija će se automatski registrovati izveštaj za vašu tačnu GPS lokaciju na putu. Drugi korisnici Apple Mapsa moći će da vide ikonu koja predstavlja problem prilikom navigacije kroz mesto gde ste prosledili izveštaj.

Prijavljivanje incidenta je slično kada koristite CarPlay ili iPad. Samo dodirnite strelicu menija i izaberite izveštaj kao što biste to uradili na iPhone uređaju.

- Marketing -

Međutim, jedna od mana jeste što nije baš najzgodnije rukovati telefonom u toku vožnje. Osim što je zabranjeno koristiti mobilni telefon u toku vožnje – to nije ni preporučljivo. Tako da, preporučujemo Vam da za prijavljivanje ovakvih situacija na putu koristite Siri. Izgovorite „Hej Siri“ a zatim joj možete reći da „predstoji opasnost“ ili „Vidim proveru brzine“.

Ako Apple Maps signalizira opasnost na putu, a uverili ste se da ona više ne postoji, možete reći Siri da opasnost više nije prisutna. Izveštaj će se registrovati i oznaka neće biti vidljiva drugim vozačima prilikom navigacije kroz predmetno područje.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.