Stručnjaci sumnjaju da će iPhone 13 zaista moći da se koristi i kada uopšte nema signala

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 75 pregleda
2 min. čitanja

Sama tvrdnja da bi satelitska veza mogla da omogući komunikaciju onda kada 4G i 5G tehnologija zakaže za kratko vreme je podigla cenu Appleovih akcija.

- Humanitarna inicijativa -

Pre nekoliko dana, poznati analitičar rada kompanije Apple i njenih proizvoda Ming-Či Kuo je izjavio da će predstojeći iPhone 13 imati podršku za povezivanje sa sistemom satelita koji se nalaze u niskoj orbiti (LEO), kakav je Starlink koga postavlja kompanija Ilona Maska.

- Marketing -

To bi vlasnicima iPhonea 13 trebalo da omogući da komuniciraju, odnosno da obavljaju pozive, šalju SMS i druge tekstualne i multimedijalne poruke i imejlove, čak i kada se nađu u situaciji da ostanu bez pokrića 4G i 5G signala.

- Marketing -

Ova „revolucionarna“ vest je poprilično uzburkala javnost i, naravno, podigla cenu Appleovih akcija. Na to je svakako uticala sama činjenica da je satelitska komunikacija predstavlja veliku prednost u odnosu na 4G ili 5G, jer omogućava komunikaciju čak i onda kada postojeća tehnologija zakaže, podseća GizChina.

Prema tvrdnjama Ming-Či Kua, novi iPhone 13 koristiti „prilagođeni“ čip Qualcomm X60 koji podržava frekventivni opseg „n53“, koga koristi Globalstar, američka kompanija koja se bavi satelitskom komunikacijom.

Sa druge strane, pojedini analitičari mobilnih tehnologija i stručnjaci za komunikacione tehnologije Kuovo predviđanje dovode u pitanje. Oni, naime, tvrde da „Apple iPhone 13 neće podržavati mogućnost satelitske komunikacije“, kao i da Qualcomm X60 nije čip za satelitsku komunikaciju već čip koji će „samo“ poboljšati postojeće 5G veze.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.