Kraj lighting ere – uskoro iPhone telefoni sa USB-C portom

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 68 pregleda
6 min. čitanja

Predstavnici Evropske unije su se ove nedelje složili oko novog zakona koji će obavezati proizvođače malih i srednjih elektronskih uređaja da koriste univerzalni USB-C priključak za punjenje.

- Humanitarna inicijativa -

I dok ostatak industrije pametnih telefona odavno koristi USB-C kao standardizovani konektor za punjenje, Apple se čvrsto drži Lightninga, sopstvenog konektora koji je predstavljen zajedno sa iPhonom 5 još 2012. godine. Novi zakon se u tom smislu najviše tiče upravo iPhone telefona.

- Marketing -

Zakon stupa na snagu nakon letnje pauze koja se završava 1. septembra, a većina proizvođača će od tog trenutka imati dve godine da se prilagodi. Izuzetak su laptopi kojima je rok produžen na 40 meseci zato što koriste USB-C punjače velike snage.

- Marketing -
Šta ovo znači za Apple i korisnike iPhona?

Evropska unija od Epla očekuje da njihov priključak za punjenje od septembra 2024. bude USB-C koji je „dostupan i operativan u svakom trenutku“.

Ovakva formulacija nije slučajna. EU je još pre deceniju, kada je Epl koristio stari 30-pin priključak, zahtevala univerzalni Micro USB punjač. Kompanija je zbog neprecizne formulacije odgovorila adapterom (30-pin na Micro USB) što ovoga puta ne može biti rešenje.

Epl će zbog toga morati da promeni konektor na iPhone uređajima koji se prodaju u Evropi od 2024.

Regulativa EU, prema saopštenju, ima za cilj da umanji količinu e-otpada, uz univerzalni standard punjenja koji bi trebalo da smanji broj punjača koji završe u otpadu. EU procenjuje će nova regulativa smanjiti količinu e-otpada za 12.000 tona godišnje, a potrošačima uštedeti 250 miliona evra koje troše na nepotrebnu kupovinu punjača.

- Marketing -

Nova pravila nalažu da nakon prelaznog perioda na tržištu ne sme biti malih i srednjih elektronskih uređaja koji nisu usklađeni sa direktivom. To znači da će Epl morati da reaguje pre predviđenog roka kako bi modifikovao ili povukao starije modele sa tržišta koje obično prodaje po nekoliko godina.

Prošlog meseca, analitičar Ming-Chi Kuo je objavio da bi Apple mogao biti spreman i pre prelaznog perioda. Bloombergov analitičar i novinar Mark Gurman je nekoliko dana kasnije potvrdio ovaj izveštaj i dodao da Apple već testira iPhone opremljen USB-C konektorom. Ovi izveštaji, ukoliko su tačni, sugerišu da bismo mogli videti iPhone sa USB-C priključkom već sledeće godine.

Korisnici iPhone i Android telefona dugo su se žalili da moraju da koriste različite punjače za uređaje, a sada se oni konačno usklađuju.

EU ne može obavezati Apple da koristi USB-C u svim delovima sveta, ali svaki iPhone koji se prodaje na jedinstvenom tržištu Evropske unije moraće da se pridržava ovih pravila. To se odnosi i na našu zemlju zato što Apple distribuira proizvode za evropsko tržište u celini. Tokom 2021. godine, skoro četvrtina neto prodaje kompanije dolazi upravo iz Evrope, a iPhone je najprodavaniji proizvod. Sa takvim udelom, evropsko tržište je previše unosno da bi se Apple usprotivio.

Apple bi mogao praviti iPhone sa novim priključkom isključivo za tržište EU, ali imajući u vidu opsednutost kompanije kada je u pitanju efikasnost lanca snabdevanja, taj pristup se čini malo verovatnim. Portparol Epla je odbio da odgovori na pitanja medija o tome kako kompanija namerava da se pridržava predstojećeg zakona EU.

Bežična budućnost?

Zahvaljujući bežičnom punjenju Apple bi mogao da izbegne implementiranje USB-C portova na svoje telefone. Sadašnje zakonodavstvo EU se bavi isključivo žičanim punjenjem, a ukoliko se telefon puni samo bežično – pravila ne važe.

Foto: charnsitr / Shutterstock

To je tako samo u teoriji s obzirom da telefoni bez porta još uvek ne postoje izvan domena nekoliko konceptualnih telefona i marketinških trikova. Ali može biti indikativno, kada se uzmu u obzir izveštaji da Apple razmišlja o telefonu bez ulaza za punjenje otkako je predstavio MagSafe standard bežičnog punjenja zajedno sa iPhone 12 linijom telefona.

Apple se i ranije opirao pokušajima EU da standardizuje USB-C. U povratnim informacijama dostavljenim Evropskoj komisiji prošle godine, kompanija je tvrdila da uredba „može usporiti uvođenje korisnih inovacija u standarde punjenja, uključujući one koji se odnose na sigurnost i energetsku efikasnost“.

Takođe je rečeno da bi nova pravila mogla povećati količinu e-otpada u kratkom roku „tako što će pokrenuti masovno odlaganje postojećih kablova i dodataka“. I to ima smisla. Sa procenjenom jednom milijardom iPhona u upotrebi širom sveta, velika količina punjača će završiti u smeću u kratkom roku.

Međutim, Eplovo opiranje regulativi nema samo veze sa e-otpadom. S obzirom da je Lightning zaštićeni konektor kompanije, svaki proizvođač dodatne opreme koji želi da ga koristi mora proći kroz Appleov MFi program koji kompaniji donosi dosta novca.

Ironija je u tome što, uprkos protivljenju implementacije USB-C porta na svoje telefone, Apple je predvonik implementacije USB-C ulaza u drugim kategorijama uređaja. Kompanija je još 2015. ugradila USB-C u svoje MacBookove kao jedini port zajedno sa ulazom za slušalice. Apple je takođe doneo USB-C na veliki broj iPada, kao što je iPad Pro i, odnedavno, iPad Air.

Kada zakon stupi na snagu, Epl neće morati samo iPhone da preusmeri sa Lightninga na USB-C. Prema saopštenju Evropskog parlamenta, slušalice, bežični miševi, bežične tastature i druga oprema moraće da koristi USB-C ulaz za punjenje. U Eplovom slučaju, to bi značilo AirPods Max, AirPods, Magic Mouse i Magic Keyboard koji trenutno koriste Lightning.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.