iPhone (ne)prelazi na USB-C? Bliži li se kraj Lighting-u?

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 48 pregleda
4 min. čitanja

Kada je Fil Šiler predstavio Lightning konektor na predstavljanju iPhone-a 5 u septembru 2012. godine, nazvao ga je „modernim konektorom za sledeću deceniju“, a sa tim 10-godišnjim znakom koji dolazi kasnije ove godine, ostaju pitanja o tome šta je budućnost po pitanju ‌izgleda iPhone-a i da li će ta budućnost uključivati Lightning port, ili možda uopšte neće imati port.

- Humanitarna inicijativa -
Foto: MacRumors

Svaki ‌iPhone‌ počev od ‌iPhone-a‌ 5 je imao Lightning port, koji je Apple 2012. reklamirao kao „manji, pametniji i izdržljiviji” port u poređenju sa prethodnim 30-pinskim konektorom.

- Marketing -

Iako većina iPad linije kompanije i cela Mac linija sada imaju USB-C, ‌iPhone‌ je postao „čudan“ sa uključivanjem Lightning-a.

- Marketing -

Industrija pametnih telefona je brzo prešla na USB-C, sa velikom većinom telefona na tržištu koji ima svestraniji port. Apple-ovo oklijevanje da prati trend u usvajanju USB-C-a iznerviralo je mnoge kupce, ali izgleda da će se Apple držati Lightning-a na ‌iPhone-u‌ i u narednom periodu.

Apple analitičar Ming-Chi Kuo, koji često deli tačne uvide u Apple-ove planove proizvoda, rekao je da kompanija veruje da bi usvajanje USB-C negativno uticalo na njen program Made for ‌‌iPhone‌‌ (MFi) i napominje da je Apple zabrinut zbog nižih standarda otpornosti na vodu kada je USB-C u pitanju, a u poređenju sa Lightning portom.

S obzirom na te dve tačke, Kuo kaže da će ‌iPhone‌ i dalje imati Lightning u „doglednoj budućnosti“.

Foto: MacRumors

Apple-ov krajnji cilj za ‌iPhone‌ je da bude potpuno bez porta, oslanjajući se na MagSafe i bežične veze za potrebe punjenja i prenosa podataka. ‌

- Marketing -

MagSafe‌ na ‌iPhone-u‌, koji je prvi put debitovao na iPhone-u 12, još uvek nije u potpunosti „sazreo“ i do sada je prilično ograničen po pitanju punjenja. Malo je verovatno da će Apple napustiti Lightning i usvojiti USB-C samo nekoliko godina pre nego što pređe na modele bez porta.

Umesto toga, veća je verovatnoća da će koristiti Lightning dok nastavlja usavršavanje ‌MagSafe‌ tehnologije koja će naslediti Lighting na modelima uređaja bez portova.

Evropska komisija bi, međutim, mogla da utiče na brzinu razvoja iređaja koji su u potpunosti funkcionalni bez portova.

EK je predložila direktivu koja bi zahtevala da svi potrošački elektronski uređaji, uključujući pametne telefone, tablete, kamere, slušalice, prenosive zvučnike i ručne konzole za video igre, imaju „zajednički port“, poznat i kao USB-C.

Ako direktiva bude usvojena 2022. godine, kompanije kao što je Apple imaće dve godine da prebace svoje uređaje na USB-C.

Foto: Voonze

Ipak, postoje neka upozorenja i izuzetci. Na papiru, direktiva bi predstavljala značajnu promenu za ‌iPhone‌ jer bi tada Apple bio primoran da uključi USB-C, ali direktiva se odnosi samo na uređaje koji se pune preko kabla.

Portparol EK je potvrdio za The Verge da, ako se uređaj puni isključivo putem bežičnog punjenja, nije potrebno da uključuje USB-C port. To, uz dvogodišnji prelazni period koji bi direktiva ostavila kompanijama za prelazak na USB-C, daje Appleu dovoljno vremena da usavrši ‌MagSafe‌ i napusti Lightning u korist potpuno bežične budućnosti.

A šta biste Vi voleli? Nastavak funkcionalnosti sa Lighting portom, prelazak na USB-C ili potpuni prelazak na MagSafe? Pišite nam…

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.