iPhone sada može da klonira ljudski glas pomoću veštačke inteligencije

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 28 pregleda
2 min. čitanja

Nova alatka u iOS 17 softveru za Apple iPhone, nazvana Personal Voice, može da klonira i zameni ljudski glas uz pomoć AI.

- Humanitarna inicijativa -

Alatka koja će biti dostupna od septembra je namenjena ljudima koji su u opasnosti da izgube moć govora ili onima za koje pričanje predstavlja problem, prenosi SkajNjuz. Da bi korisnik napravio sopstveni digitalni glas na zahtev, mora da pročita 150 nasumičnih fraza, što traje oko 15 ili 20 minuta.

- Marketing -

Telefonu je potrebno dosta vremena da obradi glas jer se sve radi na samom uređaju, a uređaj tom prilikom mora da bude zaključan i napunjen. Kada alatka stekne dovoljno podataka o glasu korisnika, on će moći da unese tekst i sve što napiše će biti izgovoreno njegovim „ličnim glasom“.

- Marketing -

Novinar SkajNjuza je isprobao ovu funkciju i testirao okolinu time što im je slao glasovne poruke izgovorene „ličnim glasom“.

Njegova majka i sestra nisu primetile razliku, ali prijatelji koji su tehnološki potkovani su primetili da nešto nije u redu i da je možda neko zloupotrebio glas novinara. Apple tvrdi da su sve informacije korisnika bezbedne. Vlasnik iPhonea može da izbriše „lični glas“, a on ne može da se deli među korisnicima.

Kompanija za računarsku bezbednost McAfee upozorila je da tehnologija kloniranja glasa generalno podstiče porast prevara, ali je naznačila da bi Appleova zaštita treblo da bude dovoljna.

Firma McAfee je nedavno anketirala 1.009 odraslih osoba u Velikoj Britaniji i otkrila da je skoro četvrtina ljudi iskusila neku vrstu glasovne prevare sa AI ili poznaje osobu koja ima to iskustvo.

- Marketing -

Anketa je utvrdila i da 65 odsto odraslih nije sigurno da bi moglo da razlikuje klonirani glas od pravog.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.