iPhone 14 bi mogao da ima duže trajanje baterije zahvaljujući novom 5G čipu

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 77 pregleda
3 min. čitanja

iPhone 14 bi mogao da ponudi bolje trajanje baterije i da ima WiFi 6E povezivanje zahvaljujući novom 5G čipu.

- Humanitarna inicijativa -

Tajvanski Economic Daily News izveštava da je TSMC dobio sve Apple-ove porudžbine za svoje 5G radio frekvencije (RF) i čipove za ‌iPhone 14‌ liniju, preuzimajući ih od Samsunga.

- Marketing -

Čipovi, koji su verovatno povezani sa Apple-ovim izborom Kualcomm-ovog Snapdragon Ks65 modema, navodno su proizvedeni korišćenjem TSMC-ovog 6nm procesa, koji je dobavljač najavio prošle godine. TSMC je rekao da 6nm proces za 5G RF čipove može da obezbedi fizički manji čip sa manjom potrošnjom energije.

- Marketing -

6nm RF proces omogućava čipu da koristi manje energije na opsezima ispod 6GHz i mmVave 5G dok i dalje pruža visok nivo performansi.

Osim što će biti efikasnije, očekuje se da će smanjenje velike komponente RF primopredajnika unutar iPhone-a osloboditi prostor. Svaki dodatni kvadratni milimetar prostora koji se povrati navodno stvara više prostora za veću bateriju. Zajedno se kaže da poboljšana efikasnost i minijaturizacija RF čipa rezultiraju boljim ukupnim trajanjem baterije.

Čip RF primopredajnika takođe ima podršku za WiFi 6E, u skladu sa prethodnim glasinama u kojima se tvrdi da će linija ‌iPhone 14‌ podržavati nadograđenu WiFi konekciju. WiFi 6E nudi bolje karakteristike i mogućnosti Wi-Fi 6 generacije, uključujući bolje performanse, manju latenciju i brže brzine prenosa podataka, proširene na opseg od 6 GHz. Dodatni spektar pruža više vazdušnog prostora izvan postojećih 2,4GHz i 5GHz WiFi, što rezultira povećanjem propusnog opsega i manje smetnji.

U 2019. godini, Apple i Kualcomm su rešili pravnu bitku i postigli višegodišnji ugovor o isporuci čipova, otvarajući put Apple-u da koristi Kualcomm-ove 5G modeme. Sudski dokument iz nagodbe otkrio je da Apple planira da koristi Snapdragon Ks60 modem, koji proizvodi Samsung, u liniji iPhone 13, a zatim Snapdragon Ks65 modem u liniji ‌iPhone- za‌ 2022.godinu.

- Marketing -

Očekuje se da će od 2023. godine Apple odstupiti od Kualcommovih čipova i implementirati sopstveni prilagođeni 5G modem u ‌iPhone‌.

Ks65 je prvi na svetu 10 Gigabit 5G modem i antenski sistem za pametne telefone, koji omogućava teorijske brzine prenosa podataka do 10 gigabita u sekundi. Iako će brzine preuzimanja u stvarnom svetu verovatno biti mnogo sporije od toga, Ks65 ima i druge prednosti kao što su poboljšana efikasnost energije, poboljšana pokrivenost za mmVave i ispod 6 GHz opsege i podršku za sve globalne komercijalizovane mmVave frekvencije.

Čini se da je Apple-ov zaokret od Samsunga ka TSMC-u radi proizvodnje sopstvenih RF čipova za ‌iPhone‌ liniju 2022. godine, deo konačnog učvršćivanja lanca snabdevanja ‌iPhone 14‌ pre početka masovne proizvodnje.

Istovremeno, Fokconn je započeo probnu proizvodnju iPhone 14 Pro.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.