A16 Bionic čip dobijaju samo iPhone 14 PRO i PRO MAX

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 62 pregleda
3 min. čitanja

Nakon interesantnog događaja na kojima je predstavljeno nekoliko novih uređaja kompanije Apple, poput novog iPhone SE modela, Studio računara, novog monitora, ali i najnovijeg iPad Air sa M1 čipom, stižu malo lošije vesti.

- Humanitarna inicijativa -

Naime, izgleda da, suprotno dosadašnjoj politici ove kompanije, celokupna dolazeća linija njihovih mobilnih uređaja neće imati isti, najnoviji čipset – A16 Bionic.

- Marketing -

Kako navodi poznati analitičar dešavanja u kompaniji Apple, Ming-Chi Kuo, novi mobilni čipset očekuje se samo za modele iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max. Sa druge strane, modeli iPhone 14 i iPhone 14 Max će biti isporučeni sa prošlogodišnjim procesorom, A15 Bionic.

- Marketing -

Od drugih razlika u karakteristikama pretpostavlja se da će standardni 14 i 14 Max modeli ostati na LPDDR 4X memoriji, dok će 14 Pro i 14 Pro Max uređaji dobiti nadogradnju na LPDDR 5 memoriju. Očekuje se da će nova memorija biti do jedan i po put brža, kao i da će pružati 30 pošto više uštede baterije.

Dakle, pored veličine ekrana, sistema kamera na poleđini telefona, i kapaciteta radne memorije, mobilni uređaji unutar predstojeće linije Apple telefona će se razlikovati i po performansama koje pruža njihov čipset, kao i u tipu rada memorije, što do sada nije bio slučaj.

Suštinski, Apple izgleda želi da još više diferencira Pro od standardnih modela.


Cilj ovakvog poteza je sigurno finansijske prirode, najverovatnije u nastojanju da korisnike privole, ili primoraju da kupe skuplje uređaje ukoliko žele najviši nivo performansi. U startu, veliki broj korisnika će sigurno biti razočaran ovakvim potezom, ali Apple je više puta pokazao da zna šta radi i da ume da korisnike ostavi unutar svog ekosistema i usmeri na način na koji njima odgovara.

- Marketing -


Poslednja vest koja govori u umešnost ove kompanije jesu navodi da su, do sada, uspeli da uštede skoro 6.5 milijardi dolara uklanjanjem punjača i slušalica iz kutije, a pod izgovorom brige o ekologiji. Iako nepopularno, korisnici nisu imali alternativnog rešenja nego da pristanu, a nas očekuje da vidimo da li će se istorija ponoviti kada se novi iPhone uređaji pojave na tržištu.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.