iPhone 14: Dojave

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 219 pregleda
19 min. čitanja

Glasine o liniji iPhone-a za 2022

Ima još godinu dana pre nego što će modeli iPhone 14 za 2022. biti spremni za lansiranje, ali pošto su u pripremi tako velika ažuriranja za ove uređaje, slušamo glasine o njima mnogo pre nego što je iPhone 13 uopšte lansiran.

- Humanitarna inicijativa -

Priča se da će iPhone 14 Pro sada imati i izreze u obliku pilule kao i kružni izrez

Prednja kamera iPhone 14

Pojavile su se suprotstavljene glasine o novom dizajnu. Rane glasine su sugerisale da će Apple usvojiti dizajn sa sa otvorom prednje mkamere u samom ekranu i sa Face ID-om koji se nekako potpuno pomerio ispod ekrana, a kasnije se pričalo da će umesto njega postojati izrez u obliku pilule.

- Marketing -

Sada, konsultant za industriju ekrana Ross Jang tvrdi da će modeli iPhone 14 Pro imati i izreze u obliku pilule pri vrhu ekrana. Jang je rekao da se veruje da je rupa za Face ID tačkasti projektor, dok će izrez u obliku pilule navodno smestiti najmanje prednju kameru i Face ID infracrvenu kameru.

- Marketing -

Sa kružnim izrezima i izrezima u obliku pilule, više se ne očekuje da modeli iPhone 14 Pro imaju Face ID ispod ekrana kao što su neke ranije glasine tvrdile. Priča se o novom dizajnu za 6,1-inčni iPhone 14 Pro i 6,7-inčni iPhone 14 Pro Mak, koji će verovatno biti objavljeni u septembru. Očekuje se da će Apple takođe objaviti modele iPhone 14 od 6,1 inča nižeg ranga i iPhone 14 Mak od 6,7 inča koji i dalje imaju zarez.

Ioung se pokazao kao pouzdan izvor informacija u vezi sa ekranom za buduće Apple proizvode. Prošle godine je, na primer, tačno tvrdio da će novi iPad mini imati ekran od 8,3 inča sa uklonjenim dugmetom za početak. Takođe je prvi izvestio da će MacBook Pro od 14 i 16 inča imati ProMotion ekrane.

Ovaj potencijalni dizajn podelio je Tvitter nalog ShrimpApplePro u septembru, ali slika koja je procurila pruža inverzni prikaz ekrana. Za izrez u obliku pilule se zapravo kaže da je levo, a kružni izrez na desnoj strani.

Veličine iPhone-a se menjaju 2022. godine, a iPhone mini od 5,4 inča više se neće proizvoditi. Nakon slabe prodaje, Apple planira da se fokusira na veće veličine iPhone-a, a mi očekujemo da vidimo iPhone 14 od 6,1 inča, iPhone 14 Pro od 6,1 inča, iPhone 14 Max od 6,7 inča i iPhone od 6,7 inča 14 Pro Max.

- Marketing -

Od 2017. godine, iPhone sa Face ID-om imaju zarez na prednjoj strani za smeštaj sve neophodne opreme za skeniranje lica, ali to će se promeniti lansiranjem iPhone-a 14. Očekuje se da će neki modeli iPhone-a iz 2022. imati dizajn bez zareza sa Face-om ID ispod ekrana i mali izrez na sredini za prednju kameru.

Zadnja kamera bi takođe mogla da dobije novi dizajn jer je Apple uveo deblje kućište koje omogućava da se eliminišu izbočine kamere. Ako ovaj koncept dizajna bude usvojen, sočiva, blic i LiDAR skener bi mogli da stoje u ravni sa zadnjim staklom.

Neki od novih iPhone-a mogu imati okvir od titanijuma, a moguće su i redizajnirane mreže zvučnika i mikrofona. Apple bi takođe mogao da koristi novi hlađenja koji će održavati iPhone hladnijim kako bi se smanjio uticaj bržih čipova i 5G povezivanja.

Novi iPhone uvek uključuju poboljšanja kamere, a iPhone 14 nije izuzetak. Biće poboljšanja Ultra Wide kamere, a postoji mogućnost da Apple predstavi zum sočivo – „periskop“ koje omogućava mnogo veći optički zum, ali još uvek nije jasno da li će to doći 2022. ili 2023. iPhone Pro modeli bi takođe mogli da dobiju kamere od 48 megapiksela i mogućnosti snimanja 8K video zapisa.

Očekuju se novi čipovi „A16“ serije A, izgrađeni na 3 ili 4-nanometarskom procesu od strane TSMC. Svaka nova iteracija čipa donosi poboljšanja u snazi i efikasnosti, a A16 čip neće biti izuzetak.

Očekuje se da će Apple koristiti Kualcommov Snapdragon Ks65 čip, koji je prvi 10-gigabitni 5G modem sa većim brzinama povezivanja i poboljšanjima povezivanja. Uz Ks65, očekuje se da će Apple predstaviti nove satelitske funkcije za hitne slučajeve koje će omogućiti korisnicima da šalju tekstove u hitnim situacijama i da prijave nesreće bez pokrivenosti mobilnom mrežom.

Notch odlazi u istoriju

barem kod nekih od modela iPhone 14. Apple radi na eliminisanju zareza u kojem se nalazi hardver potreban za Face ID. Zarez – notch je bio kontroverzna dizajnerska odluka kada je predstavljen 2017. godine, i od tada se malo promenio, izuzev podešavanja veličine sa iPhone 13.

Analitičar kompanije Apple Ming-Chi Kuo rekao je u martu 2021. da modeli iPhone-a iz 2022. neće imati zarez, već će umesto toga usvojiti dizajn sa otvorom za prednju kameru koji je popularan na mnogim Android telefonima.

Kuo veruje da će u najmanju ruku vrhunski modeli iPhone-a imati dizajn sa otvorom za prednju kameru, mada ako prihodi kompanije budu dobri, svi modeli iPhone-a koji dolaze 2022. mogli bi imati isti dizajn bez zareza. Korejski sajt „The Elec“ kaže da će iPhone 14 Pro i Pro Mak imati dizajn sa otvorom za prednju kameru.

Bez notch-a, Apple će implementirati drugačije rešenje za Face ID, a glasine sugerišu da bi se mogao postaviti ispod ekrana. Analitičar ekrana Ross Jang veruje da će modeli iPhone 14 Pro imati Face ID ispod ekrana, iako je ova funkcija još uvek u izradi i ne postoje nikakve garancije da će do nje u praksi i doći.

Takođe se govorilo o Touch ID-u ispod ekrana, ali Mark Gurman iz Bloomberga veruje da Apple investira u Face ID i da radi na rešenju Face ID ispod ekrana umesto da se vraća na Touch ID. Ranije smo prenosili i mišljenja da će Apple implementirati Tuch ID na dugmetu za uključivanje uređaja, ali to se nije dogodilo.

Iako će većina Face ID komponenti morati da bude ispod ekrana, deo kamere će i dalje biti dostupan kroz izrez i tako kvalitet prednje kamere neće trpeti.

ProMotion Display

Korejski web-sajt Elec, na primer, sugerisao je da će najmanje jedan od iPhone modela koji će biti predstavljen sledeće godine koristiti standardni LTPS OLED ekran bez 120Hz ProMotion tehnologije, što ukazuje da bi ova funkcija mogla da nastavi da bude ograničena na Pro modele, a analitičar displeja Ross Jang veruje da će samo Pro modeli dobiti tu funkciju.

Apple nabavlja LTPO OLED ekrane za iPhone 14 Pro modele kako bi omogućio brzinu osvežavanja ProMotion od 120 Hz. Iako je Samsung isporučio OLED panele koje je Apple koristio za modele iPhone 13 Pro, Apple planira da nabavi neke ekrane i od LG Displai-a 2022. godine.

Dizajn

Očekuje se da će modeli iPhone 14 izgledati kao modeli iPhone 13 sa istim dizajnom ravnih ivica, ali pored promena ekrana, biće ažuriranja dizajna samog kućišta uređaja.

Leaker Jon Prosser tvrdi da će Apple predstaviti deblje telo uređaja bez izbočina na zadnjoj kameri. Objektivi, LED blic i LiDAR skener će navodno biti u ravni sa zadnjim staklom, zbog dizajna kamere koji ne viri, a koji nije korišćen još od ranih dana iPhone-a.

Modeli iPhone 14 bi mogli da imaju okrugle tastere za jačinu zvuka koji izgledaju slično tasterima sa iPhone 4 i iPhone 5 modela, i redizajnirane mreže zvučnika i mikrofona sa izduženim mrežastim izrezima, a ne pojedinačnim rupama na dnu uređaja.

Veličine

U 2022. neće biti iPhone-a od 5,4 inča jer Apple ukida „mini“ liniju zbog slabe prodaje. iPhone 13 mini će biti poslednji telefon i neke mini serije, a u budućnosti se očekuje da će se Apple fokusirati na iPhone modele većih veličina.

Očekujemo iPhone 14 od 6,1 inča, iPhone 14 Pro od 6,1 inča, iPhone 14 Mak od 6,7 inča i iPhone 14 Pro Max od 6,7 inča, pri čemu će veći iPhone od 6,7 inča zameniti mini model.

Titanijum

Očekuje se da će Apple-ovi predstojeći modeli iPhone 14 takođe imati dizajn kućišta od legure titanijuma visokog kvaliteta, prema izveštaju investitora JP Morgan Chase. Apple je koristio titanijum za Apple Watch, ali ovo bi bio prvi put da je materijal korišćen za iPhone.

Titanijum je otporniji na ogrebotine i jači je od čelika i aluminijuma, plus otporniji je na koroziju.

Hlađenje

Počevši od 2022. godine, vrhunski modeli iPhone-a će verovatno usvojiti tzv. „termalni sistem parne komore“, za koji se kaže da Apple „agresivno testira“. VC termalni sistem će biti neophodan za premium iPhone uređaje zbog njihove jače računarske snage i bržih brzina 5G veze. Već postoje pametni telefoni kompanija kao što su Samsung, Razer i LG koji koriste tehnologiju hlađenja parne komore, koja se koristi da bi uređaj bio hladniji kada je pod velikim opterećenjem. Nejasno je da li će termalni sistem parne komore zadovoljiti visoke zahteve kompanije Apple, ali Apple radi na njegovom poboljšanju i vrhunski modeli bi mogli da ga usvoje u bliskoj budućnosti.

Lightning Port

Bilo je glasina da Apple namerava da ukloni Lightning port sa iPhone-a za dizajn bez porta sa punjenjem preko MagSafe-a, ali nije jasno da li će ta tehnologija biti predstavljena sa modelima iPhone-a iz 2022. godine. Barem neki od iPhone uređaja koji dolaze će i dalje imati Lightning port.

Tehnologija kamere

Svi iPhone-i iz 2022. mogli bi da dobiju poboljšanja Ultra Wide kamere, a postoji mogućnost da će Apple uvesti tehnologiju sočiva „periskop“ koja bi mogla da omogući optički zum do 10k.

Drugi brendovi pametnih telefona već su usvojili tehnologiju periskopskih sočiva, ali Apple je navodno naišao na neke probleme jer je veći deo tehnologije zaštićen patentima u vlasništvu drugih kompanija. Apple bi mogao da licencira tehnologiju od proizvođača kao što je Samsung ili da nastavi da radi na sopstvenom rešenju.

Nije jasno da li će tehnologija periskopskih sočiva biti spremna za puštanje u prodaju 2022. godine, a ako ne, još uvek dolaze poboljšanja telefoto sočiva. Analitičar kompanije Apple Ming-Chi Kuo kaže da će Apple unaprediti telefoto kameru sa sočiva sa 6 elemenata na sočivo sa 7 elemenata.

Kuo takođe veruje da će 2022 Pro iPhone modeli imati široku kameru od 48 megapiksela, što bi bilo veliko poboljšanje u odnosu na trenutnu kameru od 12 megapiksela i mogućnosti snimanja 8K video zapisa.

Kamera od 48 megapiksela u modelima iPhone 14 Pro takođe će moći da snima snimke od 12 megapiksela, verovatno kroz proces poznat kao spajanje piksela. Bining piksela spaja podatke iz više manjih piksela na senzoru slike kamere u jedan „super-piksel“ radi poboljšane osetljivosti pri slabom osvetljenju.

Sa ovom funkcijom, iPhone 14 Pro modeli će možda moći da snime pune fotografije od 48 megapiksela u situacijama sa dobrim osvetljenjem, ali kada je osvetljenje loše, koristiće proces spajanja piksela za kvalitetniju fotografiju od 12 megapiksela koja koristi prednosti sočiva od 48 megapiksela.

Kuo veruje da će funkcija snimanja 8K video zapisa omogućiti da video snimci snimljeni iPhone-om prikazani na 8K displeju ili TV-u obezbede „bolje korisničko iskustvo“, i da će ova rezolucija omogućiti iPhone-u da kreira video zapise i slike pogodnije za proširenu i mešovitu stvarnost uređaja poput AR/VR slušalica koje Apple ima u razvoju za 2022.

A16 čip

Svaka nova iteracija iPhone-a dolazi sa ažuriranim čipom A-serije, a za iPhone 14 očekujemo Appleov A16 čip.

Čip sledeće generacije A-serije dizajniran za iPhone 14 će navodno biti izgrađen na TSMC-ovom „NP4“ procesu, za koji kompanija kaže da je treće veliko poboljšanje 5-nanometarske porodice.

RAM

Prema analitičaru Džefu Puju, modeli iPhone 14 Pro će imati 8 GB RAM-a, u odnosu na 6 GB u trenutnim modelima iPhone 13 Pro. Očekuje se da će standardni modeli iPhone 14 nastaviti da nude 6 GB RAM-a.

Detekcija sudara

Apple radi na funkciji otkrivanja sudara za iPhone i Apple watch, koja bi mogla da izađe 2022. Koristiće senzore kao što je akcelerometar za otkrivanje saobraćajnih nesreća kada se dogode merenjem skoka gravitacione sile.

Kada se otkrije saobraćajna nesreća, iPhone ili Apple watch bi automatski pozvali hitne službe da pruže pomoć. Pošto je planirano za 2022. godinu, ovo bi mogla biti funkcija dizajnirana za modele iPhone 14 i Apple watch Series 8, mada nije verovatno da će biti ograničena na te uređaje. Biće to proširenje funkcije detekcije pada koja je u postojećim modelima Apple watch-a i iPhone-a.

Snapdragon Ks65 modem

Modeli iPhone 14 će koristiti Kualcomm Snapdragon Ks65 modem, koji je prvi 10 Gigabit 5G modem i antenski sistem za pametne telefone na svetu.

Satelitska povezanost

Kualcomm Snapdragon Ks65 omogućava neke funkcije satelitskog povezivanja, a pored modema, Apple planira da implementira funkcije za hitne slučajeve zasnovane na satelitskoj komunikaciji, koje će omogućiti korisnicima da šalju tekstove u hitnim situacijama i prijave velike hitne slučajeve u oblastima gde nema pokrića mobilne mreže.

Poruka za hitne slučajeve putem satelita će omogućiti korisniku da šalje poruke hitnim službama i kontaktima koristeći satelitsku mrežu kada nema dostupnog mobilnog ili WiFi signala. To će biti novi komunikacioni protokol pored SMS-a i iMessage-a, a imaće sive mehuriće sa porukama. Dužina poruke će biti ograničena. Još jedna funkcija će omogućiti korisnicima da prijave velike hitne slučajeve kao što su avionske nesreće i požari koristeći satelitske mreže. Ove funkcije su još uvek u razvoju i biće lansirane najranije 2022.

WiFi 6E

Očekuje se da će iPhone 14 imati WiFi 6E konekciju, kaže analitičar kompanije Apple Ming-Chi Kuo. Kuo kaže da će WiFi 6E ponuditi brze bežične prenose neophodne za AR i VR iskustva.

WiFi 6E koristi prednosti opsega od 6 GHz pored opsega od 2,4 GHz i 5 GHz da poveća propusni opseg i smanji smetnje, dok takođe nudi povećanje performansi i nisko kašnjenje koje obezbeđuje WiFi 6 specifikacija.

2TB skladište?

Sa modelima iPhone 13 Pro, Apple je dodao novi nivo skladištenja od 1 TB, a glasine sugerišu da bi sa nadogradnjom na iPhone 14 Apple mogao da poveća taj kapacitet još više na 2 TB. Ova glasina, međutim, dolazi iz izvora koji nije uvek tačan, tako da je treba posmatrati sa rezervom dok je ne potvrdi drugi pouzdaniji izvor.

Bez SIM kartice

Modeli iPhone 14 mogu se koristiti bez tradicionalne SIM kartice, a Apple će preći na dizajn samo za eSIM. Apple navodno savetuje glavne američke operatere da se pripreme za lansiranje pametnih telefona samo za eSIM do 2022. godine, što sugeriše da bi neki modeli iPhone 14 mogli biti prvi koji će doći bez podrške za SIM.

Sa iPhone-om 13, Apple je obezbedio neke modele bez nano-SIM-a u kutiji, pri čemu su mobilni planovi umesto toga mogli da se aktiviraju pomoću eSIM-a. eSIM omogućava dodavanje planova mobilnog operatera na uređaj bez upotrebe nano-SIM-a.

Funkcionalnost eSIM-a nije dostupna u svim zemljama, tako da će iPhone-i koji se prodaju u nekim oblastima morati da nastave da nude podršku za nano-SIM.

Datum lansiranja iPhone 14

Očekuje se da će Apple predstaviti modele iPhone 14 na događaju koji će se verovatno održati u septembru 2022. godine, ako Apple prati prethodne vremenske rokove lansiranja.

***
Nastavićemo svakodnevno da pratimo sve najave u vezi ovog modela uređaja i povremeno ažurirati ovu stranicu. Ukoliko ne želite da propustite ažuriranje ovog teksta, pretplatitie se na Push obaveštenja portala.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.