iPhone 14 će dobiti senzor kamere od 48 MP a sklopivi objektiv stiže s iPhone 15

Avatar
84 pregleda
2 min. čitanja

IPhone će koristiti kameru od 48 megapiksela, a iPhone 15 će dobiti bolji optički zum sa periskopskim sočivom, smatra Ming-Chi Kuo.

- Humanitarna inicijativa -

Kamera u iPhone-u je glavna marketinška tačka za Apple, ali dok je fokus bio na kompjuterskoj fotografiji i poboljšanju pri slabom osvetljenju , rezolucija je ostala prilično statična. Ako je to istina, čini se da bi Apple mogao napraviti značajan skok u rezoluciji za sledeći model. Analitičar Ming-Chi Kuo tvrdi da će iPhone 14 kamera imati senzor od 48 megapiksela. Promena će, predviđa Kuo, pomoći da se poboljšaju finansije tajvanskog dobavljača komponenti za fotoaparate Largan preciznosti.

- Marketing -

Ovo nije prvo Kuoovo predviđanje senzora od 48 megapiksela, jer je iz aprila navedeno da će biti na putu 2022. Veliki senzor od 1/1,3 inča, koji se koristi za slike širokog ugla, potencijalno bi omogućio hibridni način rada, čime se uvode 8K video zapisi. Međutim, to ne znači da će sve slike koje napravi iPhone imati 48 megapiksela. Takođe se očekuje da će kamera koristiti spajanje piksela za poboljšanje tačnosti boja i performansi pri slabom osvetljenju, s četiri diskretna piksela koja se koriste za svaki generisani piksel fotografije pri slabom svetlu.

- Marketing -

Krajnji rezultat, ako je istinit, i dalje će biti fotografije od 12 megapiksela za fotografije pri slabom osvetljenju i do 48 megapiksela za jako osvetljene subjekte. Samsungova kamera Galaxy S21 već koristi ovu tehniku.

Periskopska kamera u iPhone 15

Iako je rezolucija jedno poboljšanje, moglo bi biti na putu i drugo koje utiče na zumiranje. Kuo predviđa da bi se periskop ili sklopivi raspored sočiva mogli koristiti u iPhone-u koji će debitovati 2023. godine. Sklopljena sočiva koriste složeni raspored prizme i ogledala kako bi stvorili duži put svetlosti da prođe kroz komponente sočiva, omogućavajući optičko zumiranje s većim rasponima od konvencionalnih rasporeda. Apple poseduje više patenata na povezane sisteme sočiva, tako da je poznato da kompanija ispituje ovu oblast. Opet, ovo je nešto što je Kuo ranije spomenuo. Prvobitno rečeno u martu 2020., Kuo je tu ideju izneo još nekoliko puta, uključujući jul 2020. i mart 2021. godine.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , , ,
Podeli naslov