Apple-ov preklopni iPhone? Šta očekivati od ‘iPhone Fold-a’

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 89 pregleda
3 min. čitanja

Očekuje se da će Apple najaviti „iPhone Fold“ sa fleksibilnim OLED ekranom do 2024. godine.

- Humanitarna inicijativa -

Glasine i patenti pokazuju da Apple godinama radi na dizajnu preklopnog iPhone-a. Međutim, tehnologija potrebna za takav uređaj je još uvek u povojima i nije jasno u kom obliku uređaj može da ugleda svetlost dana.

- Marketing -

Svake godine stiže sve više glasina koje pomeraju očekivani datum lansiranja „iPhone Fold-a“. U septembru 2021. godine, poznati analitičar Ming-Chi Kuo je rekao da će možda stići tek 2024. godine.

- Marketing -

Za razliku od Apple-a, Samsung razvija svoju tehnologiju preklapanja sa Samsung Galaxy Fold i Samsung Galaki Flip. Apple testira obe forme za svoj prvi sklopivi model, ali možda se ipak više okreće ka dizajnu preklopa.

Kao iskusna kompanija, Apple čeka svoje vreme dok ova tehnologija uslovno rečeno sazreva. Uređaji drugih Android proizvodjaca koji su objavljeni u javnosti, naišli su na probleme od loše optimizacije softvera do naboranih ekrana.

Patenti pokazuju da Apple očekuje da će prevazići ove probleme pomoću sistema složenih šarki i nove tehnologije ekrana. AppleInsider je rendere zasnovao na osnovu nekoliko objavljenih patenata i Samsung Galaxy Fold-a.

Pošto bi „iPhone 14“ mogao da uvede radikalan redizajn 2022. godine, renderi „iPhone Fold-a“ preuzimaju te nove elemente. Ravne strane u kombinaciji sa selfi kamerom sa smeštenom u otvoru ekrana i modulom zadnje kamere u ravni sa kucistem, čine osnovne elemente ovog uređaja.

- Marketing -

Očekujemo da se Apple-ov sklopivi model otvara i zatvara bez nabora ili šavova na ekranu. Ukupna debljina uređaja bi trebalo da bude samo nešto veća od aktuelnih iPhone-a, dok bi otvorena trebalo da bude slična veličini iPad mini.

Još nije jasno kako će Apple optimizovati iOS ili iPadOS za sklopivi uređaj. Malo toga će možda morati da se promeni ako ekran radi samo u potpuno otvorenom položaju. Postoji šansa da bi Apple mogao dozvoliti i tri četvrtine otvoren ili poluotvoren režim ekrana za aplikacije i igre ili ćaskanje.

Neki preklopni Android uređaji imaju više pozicija za rad, pa čak i spoljni ekran za upotrebu kada je glavni ekran zatvoren. Međutim, nije jasno da li će Apple usvojiti ove složenije faktore oblika.

Za Apple-ov prvi sklopivi uređaj, očekujte da će to biti iPhone koji može jednostavno da se otvori i zatvori. Osim toga, Apple možda neće želeti da pokvari iskustvo eksperimentalnim funkcijama ili hardverskim dodacima.

Priča se da će „iPhone Fold“ biti lansiran negde 2023. ili 2024. Pratite nas za ekskluzivnije rendere budućih Apple proizvoda na iStyler-u.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.