iPad Oled

Prvi OLED iPad: Šta sve znamo do sada

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 18 pregleda
5 min. čitanja

Apple razvija OLED tehnologiju za iPad, a očekuje se da će novi displeji doći na iPad Pro modele već sledeće godine. Ovaj vodič prikuplja sve što znamo o Appleovim planovima za OLED iPad .

- Humanitarna inicijativa -

Veličine

Očekuje se da će Apple ponuditi prve OLED iPad-ove u veličinama koje su slične trenutnim iPad Pro veličinama, obezbeđujući jedan manji model od 10,9 do 11,1 inča i veći model od 12,9 do 13 inča (glasine se neznatno razlikuju na ciljanoj veličini ekrana). U budućnosti, OLED iPad modeli bi mogli da budu veliki i do 15 inča.

- Marketing -
iPad oled


Glasine sugerišu da Apple dobavljač BOE razvija OLED ekrane velike čak 15 inča, koji bi mogli da se koriste za iPad veće veličine. Prema blumbergovom  Marku Gurmanu, Epl razmatra ajpede koji premašuju 12,9 inča.

- Marketing -

OLED poboljšanja

U poređenju sa mini-LED tehnologijom koju Apple trenutno koristi za 12,9-inčni iPad Pro, OLED će doneti dublje crne boje, bržu učestalost osvežavanja i poboljšani kontrast.

iPad oled


Pomoću OLED ekrana, svetlina svakog piksela može se kontrolisati pojedinačno, što znači da će TV emisije, filmovi i drugi sadržaji koji koriste osvetljenje visokog dinamičkog opsega izgledati mnogo realističnije i istinitije nego na mini LED ekranu, u zavisnosti od toga koliko Apple može da poveća svetlinu. OLED ekrani su takođe poznati po tome što imaju bolje uglove gledanja od LED ekrana, što je manje značajno u odnosu na istu tehnologiju koju koriste TV uređaji, zbog dimanzija naravno i blizine sa koje se gleda.

OLED ekrani su efikasniji od mini LED ekrana, posebno sa dual-stack tehnologijom koju Apple planira da koristi. Možemo očekivati poboljšano trajanje baterije na IPad Pro modelima opremljenim OLED-om, a to bi moglo da olakša uvek on tehnologiju displeja na iPad-u.

OLED tehnologija može imati lošu stranu kao što su sagorevanje i problemi sa maksimalnom svetlinom, ali Apple koristi tehnologiju koja će ublažiti ove probleme. Nažalost, to bi prve iPad Pro modele moglo učiniti mnogo nesigurnojim u odnosu na iPad-ove sa kasnijim poboljšanjima tehnologije ekrana.

- Marketing -

Priča se da Apple cilja na „besprekoran“ kvalitet slike, kao i dizajn koji smanjuje debljinu i težinu iPad displeja.

Tehnologija čipova

Apple uvodi 3-nanometarski čip u svoju postavu uređaja za 2023. godinu, a M3 čipovi se očekuju krajem godine. iPad Pro modeli koji dolaze 2024. godine mogli bi da koriste M4 čip sledeće generacije ako Apple bude išao sa godišnjim osvežavanjima, a M4 čip će biti konstruisan na 3-nanometarski proces. Međutim, u zavisnosti od vremena objave uređaja, Apple bi mogao da koristi i M3 čip.

iPad oled

Apple dobavljač čipova TSMC radi na tehnologiji od 2 nanometra, ali neće biti spreman do 2025. ili 2026. godine, prekasno za ciljni datum prvih OLED iPad Pro modela.

Cene

Martovski izveštaj korejskog sajta The Elec sugeriše da će OLED displeji učiniti iPad Pro modele mnogo skupljim. Cena 11-inčnog OLED iPad Pro-a mogla bi da se ceni počev od 1.500 dolara, dok bi 13-inčni model mogao da se ceni počev od 1.800 dolara.

iPad oled - Apple

Trenutno je cena 11-inčnog iPad Pro-a počev od 799 dolara, dok je 12,9-inčni model sa mini-LED ekranom cena počev od 1.099 dolara.

Povećanje troškova je posledica uvođenja OLED panela, koji koštaju više do trenutno aktuelnih. Apple koristi nove proizvodne procese koji još nisu kombinovani za kreiranje OLED panela potrebne veličine. Analitičar displeja Ros Jang rekao je da će Appleovi zahtevi za ekran dovesti do „skupljeg OLED panela“ od ostalih OLED panela na tržištu.

Kako se navodi, Apple želi veoma tanak dizajn koristeći tandem-stek dizajn, tehniku proizvodnje ekrana koja poboljšava dugovečnost i efikasnost ekrana. Dvostruka konstrukcija može da poveća životni vek OLED panela do 4x, a takođe rezultira većim nivoom svetline.

Apple planira OLED panele iz Samsunga i LG Display-a. Priča se da oba proizvođača razvijaju dvosmerni tandem OLED panele specijalno za Apple.

Datum pokretanja

Očekuje se da će Apple predstaviti prve OLED iPad Pro modele već 2024. godine.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.