img 1788

Zašto je loša ideja da se omogući instalacija aplikacija van AppStore-a

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 41 pregleda
3 min. čitanja
Foto: AppInsider

Apple je objavio novi izveštaj u kojem se detaljno navode razlozi zbog kojih zabranjuje eksterno instaliranje aplikacija na iOS-u , uključujući neke opasnosti koje postoje u načinima distribucije aplikacija.

- Humanitarna inicijativa -

Instaliranje aplikacija izvan AppStore-a, koje je zabranjeno na iPhoneu i iPadu, odnosi se na preuzimanje ili instaliranje aplikacija koje potiču izvan App Storea putem nenadgledanih mehanizama poput certifikata preduzeća. U sredu je Apple objavio belu knjigu pod nazivom „Izgradnja pouzdanog ekosistema za milione aplikacija“, koja detaljno opisuje neke probleme s ovom praksom.

- Marketing -

Na primer, Apple primećuje da bi aplikacije poreklom van AppStore-a, mogle zaobići neke ugrađene kontrolne mehanizme na iOS-u. Apple daje primer aplikacije za igre koja može zaobići roditeljsku kontrolu Ask for Buy za kupovinu u igri.

- Marketing -

Apple takodje daje primer zlonamernih aplikacija, poput aplikacije copycat koja preti da će izbrisati sve fotografije korisnika ako ne plate otkupninu.

Ostali primeri uključuju piratske aplikacije koje usmeravaju novac prevarantima i aplikacije koje narušavaju privatnost korisnika.

„Da bismo zaštitili korisnike iOS-a od zlonamernih aplikacija i pružili najbolju sigurnost na svetu na ios platformi, zauzimamo višestrani pristup, s mnogo slojeva zaštite“, piše Apple.

Kompanija je takođe detaljno objasnila zašto se zaštita privatnosti i sigurnosti razlikuju između iOS-a i macOS-a.

- Marketing -

„iOS predstavlja jedinstvene sigurnosne izazove jer korisnici kontinuirano i često preuzimaju nove aplikacije na svoje uređaje i zato što iOS uređaji moraju biti dovoljno sigurni da ih deca mogu koristiti bez nadzora“, objašnjava Apple.

Uz to, Apple kaže da je iPhone mnogo privlačnija meta za kriminalce zbog broja uređaja u svetu. Dodao je da nastavlja s potezima na približavanju macOS-a iPhoneu, ponavljajući komentare Apple SVP-a Craiga Federighija o Mac-u koji nije u skladu s Appleovim sigurnosnim standardima .

Ostali delovi rada fokusirani su na postupak pregleda aplikacije i na to kako on sprečava većinu zlonamernih aplikacija ili aplikacija za prevare iz App Storea. To uključuje statistiku o tome kako App Review obrađuje aplikacije, poput činjenice da je Apple zaustavio više od 1,5 milijardi dolara u potencijalno lažnim transakcijama.

Sideloading je predstavljen kao potencijalno rešenje za antitrustovske probleme koji okružuju App Store. Na primer, pravnici Epic Games-a u svom suđenju s Appleom tvrdili su da omogucavanje sekundarnih izvora aplikacija i mogućnost njihove instalacije kao i trgovine alternativnim aplikacijama mogu povećati konkurenciju na iOS-u. Predložena pravila u Evropskoj uniji takođe bi mogla primorati Apple da dozvoli instaliranje van Apple ekosistema.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči:
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.