Novo u Safariju sa iOS 15.4 i macOS 12.3

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 65 pregleda
3 min. čitanja

Apple je u ponedeljak objavio macOS Monterey 12.3 i iOS 15.4, od kojih oba uključuju najnovije ažuriranje za web pretraživač Safari, verziju 15.4.

- Humanitarna inicijativa -

Pored uobičajenih promena za oba operativna sistema, Apple je takođe objavio post na blogu koji otkriva sve promene u najnovijem ažuriranju VebKit-a, koji pokreće Safari na svim platformama.

- Marketing -

Safari 15.4 dodaje podršku za element i pseudoelement ::backdrop, koji su takođe uključeni u nedavno ažuriranje za Firefox 98. Ove funkcije olakšavaju sajtovima da kreiraju okvire za dijalog/iskačuće prozore koji se uklapaju u dizajn stranice, sa manje prilagođenog JavaScript-a i HTML koda.

- Marketing -

Druge CSS funkcije za veb programere su sada podržane, uključujući novu :has() pseudo-klasu, kaskadne slojeve, CSS Containment, nove jedinice prikaza i više matematičkih funkcija calc(). Ovi novi dodaci će olakšati razvoj veba, i što je još važnije, pomoći će Safariju da uhvati korak sa pregledačima zasnovanim na Chrome-u i Chromium-u (što zauzvrat znači manje pokvarenih veb lokacija za ljude koji koriste Safari).

Safari ažuriranje takođe ima nekoliko novih web API-ja. BroadcastChannel je sada podržan, tako da kartice, prozori, okviri mogu da komuniciraju jedni sa drugima — korisna funkcija za web aplikacije koje rade na više kartica i prozora. Nove funkcije su dostupne za API za pristup sistemu datoteka, koji omogućava veb aplikacijama da pristupe lokalnim datotekama i fasciklama (sa dozvolom), a dodat je i API za zaključavanje web-a.

Apple je prošle godine dodao podršku za WebEktensions API (u suštini klon API-ja za proširenje Chrome-a), a Safari 15.4 ima nekoliko poboljšanja kako bi bio usklađen sa promenama u Chrome-u. Google je predstavio ažurirani Manifest V3 API prošle godine, sa izdanjem Chrome-a 88, a Safari sada podržava sve u novom standardu (kao što su Service workers za pozadinske stranice i nova pravila dinamike/sesije).

Međutim, Apple ne forsira kontroverznu promenu sa Manifest V3, što je bila promena API-ja za mrežne zahteve koja je ograničila mogućnost nekih proširenja za blokiranje sadržaja/oglasa. Apple bi mogao odlučiti da sledi Google-ov trag u budućnosti, ali za sada će biti podržani i stari i novi API-ji mrežnih zahteva.

- Marketing -

Postoji još nekoliko promena u Safariju 15.4, uključujući ažuriranja web Inspector-a, nove opcije fonta i još mnogo toga. Ako ste web programer ili ste samo zainteresovani za unutrašnje funkcionisanje Safarija, svakako preporučujem da pogledate vezu izvora ispod.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.