iPhone uvodi novi sistem za zaštitu od hakerskih napada

Pojavile su se prve informacija kako se kompanija Apple priprema da uvede novu sigurnosnu funkcionalnost u svoj iOS 16 operativni sistem

Marko
Marko - Urednik 154 pregleda
2 min. čitanja

Pojavile su se prve informacija kako se kompanija Apple priprema da uvede novu sigurnosnu funkcionalnost u svoj iOS 16 operativni sistem tokom jeseni ove godine. Radi se o nadogradnji pod imenom “Lockdown Mode”, a detaljne informacije prenosi GizChina.

- Humanitarna inicijativa -

Čemu služi “Lockdown Mode”

Šestog jula tekuće godine kompanija Apple najavila je kako razvija novu sigurnosnu funkcionalnost za dolazeću novu verziju njihovog operativnog sistema, iOS 16, pod nazivom “Lockdown Mode”. Zvaničnici ove kompanije tvrde kako će prisustvo ovog dodatnog sigurnosnog moda znatno doprineti smanjenju mogućnosti za krađu vaših podataka od strane raznih malicioznih “malware” i “spyware” aplikacija.

- Marketing -

Međutim, kako kaže sama kompanija Apple, ova funkcionalnosti neće biti potrebna svima, već samo potencijalnim žrtvama ciljanih napada. Dakle, ciljna grupa za “Lockdown Mode” jesu poznate ličnosti, političari, aktivisti, disidenti i druge osobe koje mogu pretrpeti neki vid targetiranog hakerskog napada.

- Marketing -
Security Apple

Prema rečima Ivana Krstića, direktora odeljenja za Sigurnosni inženjering i arhitekturu kompanija Apple, “Iako ogromna većina korisnika neće imati potrebu da koristi Lockdown Mode, mi ćemo nastaviti da neumorno radimo kako bismo zaštitili one kojima je pomoć protiv ciljanih napada potrebna. To znači da ćemo nastaviti da osmišljavamo načine da te korisnike odbranimo, kao i da finansiramo istraživače i organizacije koje nastoje da razotkriju postojanje plaćeničkih kompanija koje dizajniraju maliciozni softver”.

Kako “Lockdown Mode” funkcioniše

Kada korisnik uključi ovaj mod funkcionisanja, on će ograničiti neke funkcionalnosti na iPhone uređajima kako ni ih načinio bezbednijim i onemogućio maliciozne napade. Na primer, “Lockdown Mode” će blokirati neke posebne tipove priloga u porukama, onemogućiti posebne linkove, blokirati FaceTime pozive od nepoznatih osoba i onemogućiti žično povezivanje sa računarom.

Međutim, prema trenutnim informacijama ovo su samo neki od načina na koje će “Lockdown Mode” zaštiti informacije korisnika Apple iPhone uređaja. Za sada, ovo se čini kao jedan moćan, ali i poprilično restriktivan način očuvanja integriteta vaših podataka. Ali, najbitnije je da funkcioniše.

- Marketing -
Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Marko
Autor: Marko Urednik
Prati:
Malo je reći veliki zaljubljenik u tehnologiju. Apple je njegov stil. Autor i voditelj emisije "Monitoring" na Apple Srbija Podcast-u.