iOS 16 Public Beta: Sedam novih funkcija koje ćete proveriti na svom iPhone-u

iOS 16 uključuje mnoštvo novih funkcija, od prilagodljivog Zaključanog ekrana do mogućnosti uređivanja ili dodatnih funkcija u okviru iMessagesa.

Marko
Marko - Urednik 161 pregleda
5 min. čitanja

Apple je objavio prvu javnu betu iOS-a 16, omogućavajući svima koji imaju iPhone 8 ili novije modele da besplatno testiraju softversku ispravku. iOS 16 uključuje mnoštvo novih funkcija, od prilagodljivog Zaključanog ekrana do mogućnosti uređivanja ili dodatnih funkcija u okviru iMessagesa.

- Humanitarna inicijativa -

Da biste dobili iOS 16 javnu betu, prijavite se za besplatan Apple Beta softverski program direktno na svom iPhone uređaju.

- Marketing -

Imajući u vidu da je iOS 16 još uvek u beta verziji, imajte na umu da možete naići na greške, nekompatibilne aplikacije, smanjeno trajanje baterije ili druge probleme. Dobro razmislite pre nego što odlučite da instalirate javnu betu na iPhone na koji se oslanjate za svakodnevnu upotrebu.

- Marketing -

Ako instalirate iOS 16 javnu betu na svoj iPhone, sastavili smo listu od sedam novih funkcija koje vredi proveriti u nastavku.

Prilagođavanje zaključanog ekrana

Nova funkcija sa naslova iOS-a 16 je mogućnost personalizacije zaključanog ekrana sa višeslojnim posterima, prilagođenim fontovima za datum i vreme, kao i vidžetima za predstojeće događaje u kalendaru, vremensku prognozu, nivo baterije, alarme, vremenske zone, prstenove aktivnosti i još mnogo toga.

Nova galerija zaključanih ekrana prikazuje niz opcija zaključanog ekrana, uključujući novi poster „Vremenska prognoza“ sa vremenskim uslovima uživo i poster „Astronomija“ koji pruža pogled na Zemlju, Mesec i Solarni sistem. iOS 16 uključuje podršku za više dizajna zaključanog ekrana, što vam omogućava da se brzo prebacujete sa jedne omiljene lokacije na drugu.

Uređivanje i slanje iMessage-a

iOS 16 uvodi mogućnost uređivanja ili opozivanje slanja nedavno poslatih iMessages poruka, kao i označavanje iMessages razgovora kao nepročitanih nakon njihovog otvaranja. Apple vam omogućava da uređujete ili unsendujete iMessage do 15 minuta nakon slanja.

- Marketing -
ios 16 imessage edit unsend


Da biste uredili ili opozvali slanje poruke, jednostavno je potrebno da dodirnete i držite mehurić i izaberete odgovarajuću opciju u meniju koji će se pojaviti. iMessage koje su uređene su označene kao „uređene“ ispod mehura poruke. Na uređajima koji rade pod iOS-om 15 ili ranijim verzijama, uređene poruke se primaju kao nova poruka „Uređeno u [X]“, što znači, kao što smo u prethodnim tekstovima detaljno pisali, ova opcija radi u opisanom izdanju isključivo između dva uređaja koji koriste iOS 16 verziju operativnog sistema.

Korišćenje muzičkog plejera preko celog ekrana

Prva javna beta verzija iOS-a 16 omogućava muzički plejer preko celog ekrana na Zaključanom ekranu sa omotom albuma i tapetama u boji.

ios 16 lock screen muzički plejer


Apple je poslednji put ponudio muzički plejer preko celog ekrana na Lock Screen-u na iOS 10 2016. Ako vam se ne dopada funkcija, možete da dodirnete dno ekrana da biste umanjili muzički plejer i vratili se na standardni poster „Zaključani ekran“.

Kreiranje iCloud deljene biblioteke fotografija

Jedna od najkorisnijih novih funkcija u iOS 16 javnoj beta verziji je mogućnost kreiranja iCloud deljene biblioteke fotografija u aplikaciji „Fotografije“.

ios 16 icloud deljena foto biblioteka


iCloud deljena biblioteka fotografija dizajnirana je da vam olakša deljenje fotografija sa članovima porodice ili prijateljima. Funkcija omogućava vama i do pet drugih osoba da dodajete, uređujete ili uklanjate fotografije u deljenoj biblioteci kojima se može pristupiti putem iClouda.

Igra sa Nintendo Joy-Cons

Apple kaže da iPhone podržava mnoge druge dodatne Kontrolere Bluetooth igara na iOS-u 16, uključujući Nintendove Joy-Cons i Pro Controller. iPhone uređaji koji rade pod iOS-om 16 mogu se koristiti sa jednim levim ili desnim Joy-Cons uređajem, ili oba odjednom kao singularni kontroler.

nintendo joy cons


Ovo je povrh postojeće kompatibilnosti iPhone-a sa PS5 DualSense i Xbox Series X kontrolerima od objavljivanja iOS 14.5 prošle godine.

Praćenje Apple pay porudžbine

Apple Pay na iOS 16 funkcijama nove ugrađene informacije o praćenju porudžbina u aplikaciji Wallet za onlajn porudžbine završene preko Apple Pay-a. Tragač obezbeđuje procenjeni datum isporuke porudžbine i označava kada je paket izašao za isporuku.

ios 16 apple pay order tracking

Zatvorite dnevne limite aktivnosti bez Apple Watch-a

Počevši od iOS-a 16, Fitnes aplikacija je sada dostupna na iPhone-u za sve korisnike, čak i ako ne poseduju Apple Watch. Aplikacija odlikuje dnevni Prsten aktivnosti koji se oslanja na senzore pokreta ajfona kako bi se procenile sagorevanje kalorija i koraci osobe dnevno.

fitnes aplikacija ios 16


iOS 16 bi trebalo da bude pušten svim korisnicima u septembru, kada će biti zvanično dostupan za preuzimanje nakon tradicionalnog septembarskog događaja. Ukoliko želite da testirate ovo izdanje iOS-a, evo gde možete pogledati video uputstvo o tome kako da to i učinite.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: ,
Podeli naslov
Marko
Autor: Marko Urednik
Prati:
Malo je reći veliki zaljubljenik u tehnologiju. Apple je njegov stil. Autor i voditelj emisije "Monitoring" na Apple Srbija Podcast-u.