iOS 17 može automatski da ukloni parametre praćenja iz URL adresa u safariju, porukama i pošti

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 5 pregleda
2 min. čitanja

Počevši od iOS-a 17, iPadOS 17 i macOS Sonoma, Safari automatski uklanja parametre praćenja iz URL adresa dok je u režimu privatnog pregledanja, kako bi sprečio praćenje preko Veb lokacija. Kada se prilikom pregledanja ili kopiranja veze otkrije parametar praćenja, Apple kaže da Safari skida identifikacione komponente URL adrese, a ostatak ostavlja netaknutim. Veze će i dalje funkcionisati na očekivani način, ali više neće imati jedinstvene identifikatore.

- Humanitarna inicijativa -
Safari

Apple naziva ovu novu funkciju Advanced Tracking and Fingerprinting Protection, a radi i za veze koje se dele u aplikacijama „Poruke“ i „Pošta“. Čak se može omogućiti i za redovno Safari pregledanje. Na iPhone uređaju otvorite aplikaciju Settings, dodirnite Safari Advanced Advanced Tracking and Fingerprinting Protection i izaberite All Browsing. Korisnici takođe mogu da isključe funkciju u ovom meniju ako žele da je uopšte ne koriste.

- Marketing -

U WWDC 2023 video zapisu za programere, Apple je podelio primer URL adrese pre i nakon što se uklone parametri praćenja. Originalna URL adresa ima jedinstveni parametar „click_id“ koji oglašivači mogu da koriste za praćenje aktivnosti korisnika na svim Veb lokacijama. Safari automatski uklanja ovaj parametar da bi zaštitio privatnost korisnika.

- Marketing -

iOS 17 i macOS Sonoma biće objavljeni kasnije ove godine, a trenutno su dostupni u beta verziji za korisnike sa Apple developer nalogom.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.