Uređivanje jake lozinke u iOS-u 16

Evo kako da razumete šta jaka lozinka radi, kako da ih uredite i kako da isključite i uključite automatsko popunjavanje lozinki ako želite.

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 40 pregleda
6 min. čitanja

Jaka lozinka koju vam Apple nudi u iOS-u 16 prilikom kreiranja naloga namenjena je bezbednosti, ali može biti i teško zapamtiti ili otkucati na drugim uređajima. Evo kako da uredite te lozinke kada vam budu ponuđene.

- Humanitarna inicijativa -

„Uz pomoć iCloud Keychaina, vaše lozinke i informacije o kreditnim karticama su bezbedno uskladištene i dostupne na svim vašim uređajima, tako da je navigacija po sajtovima zaštićenim lozinkom ili automatsko popunjavanje tokom transakcija jednostavna i bezbedna“, saopštio je Apple prilikom otkrivanja funkcije.

- Marketing -

Evo kako da razumete šta jaka lozinka radi, kako da ih uredite i kako da isključite i uključite automatsko popunjavanje lozinki ako želite.

- Marketing -

Šta jaka lozinka radi

Jake lozinke su deo iCloud Keychaina – koji vam omogućava da skladištite i čuvate lozinke za više naloga u jednoj oblasti. Kada posetite stranicu za prijavljivanje za taj nalog, iCloud Keychains će automatski odlučiti da popuni informacije za prijavljivanje umesto vas.

Prilikom kreiranja novog naloga možete dizajnirati svoje korisničko ime, ali kada je potrebno da obezbedite jedinstvenu lozinku, uređaj će predložiti intuitivnu lozinku koja će automatski sačuvati iCloud Keychains kada završite.

Kada kreirate nalog, možete da proverite sačuvane lozinke na kartici „Lozinke“ u podešavanjima. Evo kako da ih pronađete.

 1. Otvori postavke
 2. Pomeranje nadole do lozinki
 3. Potvrdi verodostojnost pomoću Face ID-a, Touch ID-a ili koda za prolaz vašeg uređaja

Kada se nađete unutra, nalog koji tražite možete pronaći po abecednom redosledu ili tako što ćete ga potražiti na traci za pretragu na vrhu ekrana.

- Marketing -

Nalog možete potražiti po imenu Veb lokacije sa koja je povezana ili korisničkog imena koje ste kreirali za taj nalog.

Takođe možete da zamolite Siri da vam pokaže lozinke i informacije za prijavljivanje i za različite naloge. Evo kako se to radi.

 1. Zamolite Siri da vam pokaže lozinke za određenu Veb lokaciju. Na primer: „Pokažite mi lozinke za Facebook.“)
 2. Siri će vas odvesti na karticu „Lozinke“ u podešavanjima (kada otključate uređaj)
 3. Potvrdite verodostojnost pomoću Face ID-a, Touch ID-a ili koda za prolaz vašeg uređaja
 4. Siri će vam pokazati sve informacije za prijavljivanje na račun koje imate za taj sajt

Siri vam može pokazati samo informacije za prijavljivanje. Oni ne mogu usmeno da dele lozinke ili informacije naloga.

Uređivanje lozinke

Iako su jake lozinke koje vaš uređaj nudi jake i jedinstvene, one se možda ne uklapaju u vaš ukus ili ćete možda želeti nešto jednostavnije sa istom snagom koju vaš uređaj nudi. Zbog toga postoji više načina na koje možete da uredite lozinku koju uređaj nudi.

Kliknite na „Ostale opcije…“ ispod plavog dugmeta „Koristi jaku lozinku“ da biste dobili više opcija prilagođavanja. Postoje četiri opcije koje možete izabrati da biste uredili jaku lozinku:Odaberite moju lozinkuUredi jaku lozinkuBez specijalnih znakovaJednostavan za kucanje

Odaberite opciju „Sama lozinka“ vam omogućava da odbijete preporučenu lozinku koju uređaj nudi i omogućava vam da otkucate sopstvenu. Imate besplatan opseg sa onim što želite da vaša lozinka bude.

Uređivanje jake lozinke vam omogućava da izvršite sve promene i uredite lozinku koju vam uređaj nudi. Može biti bilo gde u lozinki i sve u njemu može da se promeni.

Nijedan specijalni znak neće izvaditi sve specijalne znakove u jakoj lozinki, ali će i dalje biti jedinstven i bezbedan. Lozinka će se tada sastojati samo od slova i brojeva.

Jednostavan tip će učiniti lozinku koju uređaj nudi lakšom za kucanje kada je to potrebno. Ovo može biti korisno kada treba da otkucate lozinku na drugom uređaju koji nije povezan sa vašim iCloud nalogom.

Neke Veb lokacije mogu imati veoma specifične zahteve za lozinke koje kreirate za njih, tako da se jaka lozinka koju vaš uređaj preporučuje možda neće uskladiti sa njom. Ovo je mesto gde „Uređivanje jake lozinke“ može biti zgodno za dodavanje onih zahteva koji nedostaju u lozinku koju uređaj pruža.

Kako isključiti lozinke za automatsko popunjavanje

Ako radije ne biste da uređaj automatski popunjava lozinke, postoji način da ga isključite. Evo kako to možeš da uradiš.

 1. Idi na podešavanja
 2. Pomeranje nadole do lozinki
 3. Potvrdite verodostojnost pomoću Face ID-a, Touch ID-a ili koda za prolaz vašeg uređaja
 4. Dodirnite opcije lozinke na vrhu liste
 5. Prebacivanje preklopnika pored stavke „Automatsko popunjavanje lozinki“ na poziciju van položaja

Automatsko popunjavanje lozinki vam pomaže da se prijavite u aplikacije i Veb lokacije.

U meniju „Opcije lozinke“ možete izabrati i za koje aplikacije želite da uključite automatsko popunjavanje. iCloud Passwords & Keychains će podrazumevano biti izabrani.

Da biste ponovo uključili lozinke za automatsko popunjavanje, samo sledite iste korake i prebacite prekidač na poziciju.

Ostanite bezbedni

Appleov iCloud Keychain vam omogućava da čuvate lozinke i informacije za prijavljivanje bezbedne i bezbedne uz bezbednost Face ID-a, Touch ID-a ili koda za prolaz vašeg uređaja. Apple pravi korak dalje u obezbeđivanju bezbednosti vaših lozinki tako što vas obaveštava da li su neke pronađene u curenju podataka ili ako se koriste na više naloga.

Dobijanje najviše od Keychaina je izvan opsega ovog članka. Međutim, imamo vodič kroz Keychain, i najbolje prakse za upotrebu.

iCloud Keychains i Strong Passwords dostupni su širom iOS-a, iPadOS-a i macOS-a.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.