10 novih iOS 16 funkcija koje stižu do kraja godine

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 50 pregleda
7 min. čitanja

iOS 16 je predstavljen javnosti pre tri nedelje sa prilagodljivim zaključanim ekranom, mogućnošću uređivanja iMessages, poboljšanjima režima fokusa i još mnogo toga. A u narednim mesecima, korisnici iPhone-a i iPad-a dobiće još više novih funkcija.

- Humanitarna inicijativa -

Zaokružili smo 10 novih funkcija koje dolaze na iPhone i iPad do kraja ove godine. Mnoge funkcije su deo iOS-a 16.1, koji je trenutno u beta testiranju, ali se neke od funkcija očekuju tek kasnije tokom godine.

- Marketing -

iCloud deljena biblioteka fotografija

iCloud‌ Shared Photo Library će vam olakšati deljenje fotografija sa članovima porodice ili prijateljima u aplikaciji Fotografije. Ova funkcija će omogućiti vama i do pet drugih osoba da dodajete, uređujete ili uklanjate fotografije u deljenoj biblioteci dostupnoj preko iCloud-a.

- Marketing -

Apple je odložio lansiranje iCloud Shared Photo Librari i sada kaže da će funkcija biti dostupna kasnije ove godine.

Aktivnosti uživo za aplikacije trećih strana

iOS 16.1 će proširiti aktivnosti uživo na aplikacije trećih strana u App Store-u. Ova funkcija omogućava korisnicima iPhone-a da budu u toku sa događajima u realnom vremenu, kao što su sportska utakmica ili narudžbina za isporuku hrane, direktno na zaključanom ekranu ili na Dinamic Islandu.

Aktivnosti uživo se pojavljuju na dnu zaključanog ekrana na modelima iPhone 13 i ranijim, kao i na iPhone 14 i iPhone 14 Plus. Na iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Mak, aktivnosti uživo se pojavljuju na dinamičkom ostrvu kada je uređaj otključan, ili na zaključanom ekranu kada je uređaj zaključan ili u režimu uvek uključenog ekrana.

Kada iOS 16.1 Release Candidate bude dostupan, programeri će moći da šalju aplikacije sa aktivnostima uživo u App Store.

- Marketing -

Ova funkcija će takođe biti podržana u Apple-ovoj TV aplikaciji za odabrane sportske lige, uključujući MLB za korisnike u SAD, Kanadi, Australiji, Velikoj Britaniji, Brazilu, Meksiku, Japanu i Južnoj Koreji, zajedno sa NBA i Premijer ligom za korisnike u samo u SAD i Kanadi.

Hitni SOS pozivi preko satelita

Sva četiri modela iPhone 14 uključuju novu funkciju hitnog SOS-a putem satelita koja bi trebalo da bude lansirana u novembru u SAD i Kanadi.

Hitni SOS putem satelita je dizajniran da omogući modelima iPhone 14 da se povežu direktno sa satelitom, omogućavajući korisnicima da šalju tekstualne poruke hitnim službama kada su izvan dometa mobilne i Wi-Fi mreže. Kada bude lansirana u SAD i Kanadi, Apple kaže da će usluga biti besplatna prve dve godine, što sugeriše da bi Apple možda planirao da naplati uslugu u nekom trenutku u budućnosti.

Apple kaže da u „idealnim uslovima sa direktnim pogledom na nebo i horizont“ slanje poruke preko satelita može trajati oko 15 sekundi, ali može potrajati i više od jednog minuta ukoliko se poruka šalje recimo iz šume.

Apple Music Classical

U avgustu 2021, Apple je najavio kupovinu usluge klasične muzike Primephonic. U to vreme, Apple je rekao da planira da lansira namensku aplikaciju za klasičnu muziku 2022. koja kombinuje Primephonic-ov korisnički interfejs sa dodatnim funkcijama.

Apple nastavlja da se priprema za lansiranje aplikacije Apple Music Classical, ali konkretni detalji i tačan datum objavljivanja još uvek nisu poznati.

Clean Energy Charging

iOS 16.1 uključuje novu funkciju punjenja čistom energijom, za koju Apple kaže da „ima cilj da smanji ugljenični otisak iPhone-a optimizovanjem vremena punjenja kada mreža koristi čistije izvore energije“. Ova funkcija je dostupna samo u SAD.

Apple Fitness+ bez Apple Watch-a

Apple Fitness+ će biti dostupan korisnicima iPhone-a bez Apple Watch-a počevši od iOS 16.1, iPadOS 16.1 i tvOS 16.1. Bez Apple Watch-a, korisnici iPhone-a neće videti metrike u realnom vremenu kao što su otkucaji srca i sagorele kalorije tokom vežbanja.

Pokrenut u decembru 2020., Apple Fitness+ sadrži biblioteku od preko 3.000 video zapisa o vežbanju i meditaciji, sa novim sadržajem koji se dodaje svake nedelje. Usluga zasnovana na pretplati dostupna je preko aplikacije Fitness na iPhone-u, iPad-u i Apple TV-u u 21 zemlji, a cena u SAD je 9,99 USD mesečno ili 79,99 USD godišnje.

Freeform

Apple kaže da će kasnije ove godine objaviti novu aplikaciju za digitalnu tablu pod nazivom Freeform za iPhone i iPad. Aplikacija je opisana kao „fleksibilno platno“ koje će korisnicima dati „mogućnost da vide, dele i sarađuju sve na jednom mestu bez brige o izgledima i veličinama stranica“, zajedno sa punom podrškom za Apple Pencil.

Freeform će omogućiti korisnicima da započnu sesiju iz FaceTime-a i pregledaju ažuriranja od drugih direktno u iMessage niti za razgovor.

Matter Accessories u aplikaciji Home

Matter je predstojeći standard povezivanja koji će omogućiti da kompatibilni dodaci za pametne kuće neometano rade zajedno na više platformi, uključujući Apple-ov HomeKit, Amazon-ov Alexa i Google-ov Home. Na iPhoneu, iPad-u i Mac-u, Apple kaže da podrška za Matter dolazi u ažuriranju aplikacije Home kasnije ove godine.

Dodaci Control Matter pomoću aplikacije Home i Siri će zahtevati HomePod, HomePod mini, Apple TV 4K ili Apple TV HD koji rade kao kućno čvorište.

Ikona procenta baterije za više iPhone uređaja

Apple je konačno učinio da procenat baterije ponovo bude vidljiv u statusnoj traci na iPhone uređajima sa zarezom, eliminišući potrebu za prevlačenjem nadole.

Počevši od iOS 16.1, opciona funkcija se proširuje na iPhone 11, iPhone XR, iPhone 12 mini i iPhone 13 mini.

Stage Manager za više iPad Pro

Prošle nedelje, Apple je najavio da će iPadOS 16.1 proširiti Stage Manager na iPad Pro modele sa A12Ks i A12Z čipovima objavljenim 2018. i 2020. godine.

Stage Manager neće imati podršku za eksterni ekran na starijim iPad Pro modelima, ograničavajući funkciju na četiri aplikacije na ugrađenom ekranu. Apple je takođe odložio podršku eksternog ekrana za Stage Manager na iPad Pro i iPad Air modelima sa M1 čipom i rekao je da će ova funkcionalnost biti ponovo implementirana u ažuriranju softvera kasnije ove godine.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.