focus-mode-in-ios-16

iOS 16 Vodič za fokus: Šta je novo?

U iOS-u 16, Apple je unapredio Focus novim funkcijama, a ovaj vodič pokriva sve što treba da znate o korišćenju opcije Fokus u iOS-u 16 .

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 132 pregleda
9 min. čitanja

Apple je u iOS 15 uveo Focus režim, opciju „Ne uznemiravaj“ koja vam omogućava da podesite različite dozvole za aplikacije, kontakte i još mnogo toga u zavisnosti od toga šta radite. Možete imati odvojene profile rada kada ste na poslu, kada učite, kada ste kod kuće i još mnogo toga.

- Humanitarna inicijativa -

U iOS-u 16, Apple je unapredio Focus novim funkcijama, a ovaj vodič pokriva sve što treba da znate o korišćenju opcije Fokus u iOS-u 16 .

- Marketing -

Poboljšano podešavanje fokusa

Podešavanje fokusa je jednostavnije nego što je bilo ranije, sa novim personalizovanim iskustvom instalacije za svaki fokus koji kreirate.

- Marketing -

Apple vas je nekada uvodio pravo u zbunjujući niz opcija za obavljanje poslova kao što su dozvoljavanje ljudima i aplikacijama da Vam dostave obaveštenja, ali sada postoji objašnjenje koje vam omogućava da znate kako funkcionišu sve funkcije Fokusa, kao i unapređen proces za izbor opcija.

Pomoću opcije „Obaveštenja o tišini“ možete odabrati aplikacije i osobe koje će moći da vam se jave kada je fokus uključen, a Apple je dodao opcije za dozvoljavanje ili utišavanje obaveštenja odabranih osoba, što prethodno nije bila opcija u ranijoj verziji tj.aktuelnoj verziji iOS operativnog sistema. Pomoću iOS-a 15 mogli ste da birate samo između dozvoljenih aplikacija i osoba, a ne određenim osobama i aplikacijama da se prilagode opciji Fokusa.

Napomena: Liste tišine dostupne su samo na uređajima koji rade pod iOS-om 16 , iPadOS 16 i macOS Ventura. Uređaji koji rade pod iOS-om 15 i ranijim verzijama ne mogu da pristupe listama tišine.

Apple je sada omogućio da detaljno podesite koje osobe ili aplikacije, odnosno njihovi činioci, poput koje sandučće e-pošte može slati prilagođeno obaveštenje u toku aktivnog Fokusa.

- Marketing -

Prilagođavanje ekrana

Pomoću iOS-a 16 možete da prilagodite sve u vezi sa fokusom, uključujući i to kako izgleda home screen, Lock Screen i Apple Watch pozadina, tj.Watch face. Možete da izaberete bilo koji od zaključanih ekrana koje ste kreirali, povezujući ga sa režimom fokusa. Novi zaključani ekran možete da kreirate i iz galerije.

Za prilagođavanje početnog ekrana možete da izaberete bilo koju od postojećih stranica aplikacije koja će vam poslužiti kao glavni početni ekran za režim fokusa. Dakle, ako želite da kreirate početni ekran sa određenim aplikacijama za fokus, prvo ćete morati da podesite stranicu aplikacije tako što ćete preurediti aplikacije.

Što se tiče Apple Watch-a, ako ste vlasnik jednog, možete izabrati jedno od vaših Apple Watch lica koje ćete aktivirati za određeni Focus režim.

Ako ste podesili prilagođeni zaključani ekran, početni ekran ili Apple Watch lice za fokus i predomislili se, samo dodirnite simbol „-“ da biste ga obrisali.

Povezani zaključani ekrani i režimi fokusa

Prilagođene zaključane ekrane možete da kreirate u iOS-u 16, a svaki zaključani ekran može biti povezan sa drugim fokusom. To znači da možete da podesite zaključani ekran tako da se podudara sa fokusom, dajući telefonu drugačiji izgled tokom celog dana.

Na primer, ako imate fokus na poslu, možete da podesite zaključani ekran sa stilom i vidžetima koji su korisni za vaš posao, a zatim kada ste kod kuće, možete da imate potpuno drugačije podešavanje.

Da biste povezali fokus sa zaključanim ekranom, otvorite interfejs zaključanog ekrana tako što ćete dugo pritiskati otključani ekran iPhone uređaja, pomerite se do ekrana po vašem izboru, a zatim dodirnite stavku „Fokus“ da biste odabrali režim fokusa sa kojim ćete povezati zaključani ekran.

Nakon toga, Zaključani ekran će imati malu ikonu na dnu koja vas dovodi do fokusa koji je povezan.

Imajte na umu da ovaj proces podešavanja možete da prođete i u odeljku Fokus u aplikaciji „Postavke“. Samo ga otvorite, izaberite fokus koji želite da koristite za zaključani ekran i odaberite opciju „Prilagodi ekrane“ koja je opisana iznad.

Zaključavanje ekrana i predloga matične stranice

Kada kreirate Focus, Apple kaže da iOS može da predloži Lock Screens za opciju Focus, kao što je photo Lock Screen kada ste kod kuće i skup opcija za vreme kada ste na poslu. Apple nudi i predloge za Home Screen stranice koje imaju aplikacije i vidžete koji su najrelevantniji za Fokus koji birate.

Filteri fokusa

Fokus filteri su potpuno nova funkcija u iOS-u 16 . Pomoću ove opcije možete odabrati da filtrirate sadržaj unutar aplikacija, prikazujući određeni nalog pošte ili kalendar ako imate više. Kada koristite fokus sa skupom filtera, aplikacija sa filterom će samo pokazati ono što ste izabrali, skrivajući sve ostalo.

Evo šta možete da filtrirate pomoću fokus filtera:

  • Kalendar – Ako imate podešene različite kalendare za posao i porodicu, možete da povežete samo jedan kalendar sa fokusom tako da vidite samo relevantne događaje kada se taj fokus aktivira.
  • Pošta – Možete odabrati bilo koji nalog pošte koji ćete povezati sa fokusom, a sa ovim aktiviranim, kada se pojavite u tom fokusu, aplikacija „Pošta“ će samo pokazati naloge koje ste izabrali. Korisno je ako želite da filtrirate lične e-poruke dok radite i obrnuto.
  • Poruke – Aplikacija „Poruke“ može da se podesi tako da sakrije sve poruke osim poruka sa liste „Osobe“ koju ste kreirali za određeni režim fokusa. Dakle, ako imate „Lični“ fokus koji filtrira sve kontakte sa posla, nećete videti njihove poruke u aplikaciji „Poruke“ sa uključenim ličnim fokusom.
  • Safari – Safari se može podesiti tako da prikaže samo određenu grupu kartica kada je fokus uključen. Moraćete da podesite grupu kartica unapred u aplikaciji Safari.
  • Tamni režim – Možete odabrati Tamni režim ili svetlosni režim za fokus.
  • Režim niskog napajanja – možete da se opredelite da režim niske energije bude aktiviran ili deaktiviran pomoću fokusa.

API filtera fokusa

Apple je napravio FOCUS Filter API za programere kako bi aplikacije nezavisnih proizvođača mogle da dozvole iste specifične opcije filtriranja u okviru Fokusa kao i Appleova sopstvena aplikacija. Na primer, ako koristite aplikaciju za e-poštu nezavisnog proizvođača, moći ćete da izaberete poštansko sanduče koje ćete pokazati u okviru te aplikacije pod uslovom da projektant doda API filtera fokusa, tj.da je predvideo da samostalno primeni ovakvu opciju u sopstvenoj aplikaciji.

Status fokusa

Apple je olakšao kontrolu da li aplikacije mogu da obaveste ljude da imate aktiviran Focus i da utišavaju obaveštenja. Pomoću odeljka „Status fokusa“ možete odabrati režime fokusa kojima je dozvoljeno da dele da biste utišali obaveštenja.

ios 16 status fokusa


Možete da blokirate režim fokusa da deli te informacije, tako da osobe neće biti obaveštene da su obaveštenja isključena ako pokušaju da vam šalju poruke. Ovo je bilo moguće postaviti u iOS 15 , ali u iOS-u 16 – jednostavnije je doći do ove opcije i upravljati istom.

Lista tišine i dozvoljavanja

Kao što je gore pomenuto, Silence and Allow liste su dostupne u aplikaciji Focus u iOS-u 16 , što može biti jedan od najzahtevnijih poboljšanja kvaliteta života. Umesto da samo birate osobe ili aplikacije kojima je dozvoljeno da vas obaveste, takođe možete da izaberete osobe ili aplikacije kojima nije dozvoljeno da vas obaveste sa određenim fokusom.

ios 16 lista tišine


Ako ste želeli da blokirate određenu osobu ili aplikaciju pre iOS-a 16 , nije bilo lakog načina da to uradite jer ste mogli da dozvolite samo kontakte i aplikacije. Na primer, ako želite da blokirate samo aplikaciju „Poruke“ u iOS-u 15 dok sve ostalo ostavljate pristupačnim, moraćete da „dozvolite“ svaku drugu aplikaciju. To nije slučaj u iOS-u 16 , kao što možete odabrati aplikacije (ili ljude) za tišinu.

Povratne informacije iz vodiča

Imate pitanja o opciji iOS 16 Focus, znate za funkciju koju smo propustili ili želite da ponudite povratne informacije o ovom vodiču? Pošaljite nam e-mail ovde.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.