iOS 15.5 je stigao, evo šta je sve novo

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 102 pregleda
6 min. čitanja

Apple je danas objavio iOS 15.5 i iPadOS 15.5 svim korisnicima, nakon nekoliko nedelja testiranja.

- Humanitarna inicijativa -

Nova ažuriranja nisu toliko bogata funkcijama kao prethodna ažuriranja i fokusiraju se prvenstveno na promene ispod haube, ali još uvek postoji nekoliko manjih podešavanja, koje smo opisali u nastavku teksta.

- Marketing -

Podcasts Update

Aplikacija Apple Podcasts uključuje opciju podešavanja, koja omogućava korisnicima da ograniče broj epizoda sačuvanih na iPhone-u ili iPad-u. Takođe će automatski izbrisati starije epizode, sprečavajući aplikaciju da zauzme previše prostora za skladištenje na iOS uređajima.

- Marketing -

Apple Pay Cash

U odeljku Apple Pay Cash u aplikaciji Wallet, sada postoje dugmad „Zahtevaj“ i „Pošalji“ kako bi se olakšalo upravljanje gotovinom direktno iz Novčanika.

Foto: MacRumors

Apple Pay u aplikaciji Messages je takođe preimenovan u „Apple Cash“.

Home App

Dodate su WiFi signalne trake koje vam omogućavaju da osigurate da HomePod ima vezu u aplikaciji Home.

Universal Control

U iPadOS-u 15.5, Universal Control više nije u beta verziji. To znači da je funkcija u potpunosti, zvanično pokrenuta i da su greške otklonjene.

- Marketing -
Foto: MacRumors

Prvi put predstavljen u iPadOS 15.4 i macOS Monterei 12.3, ‌Univerzalna kontrola‌ je dizajnirana da vam omogući da koristite jedan miš/trackpad i tastaturu na više iPad i Mac računara.

Apple Card

Apple sada fizičku Apple karticu naziva „titanijum karticom“ u aplikaciji Wallet

Spoljne veze u Reader aplikacijama

iOS 15.5 dodaje podršku za „Ovlašćenje naloga za spoljnu vezu“ koje je dizajnirano da omogući aplikacijama za čitanje da dodaju vezu ka spoljnoj veb lokaciji u svrhu kreiranja naloga i upravljanja. Eksterna veza će omogućiti aplikaciji kao što je Netflik da ponudi način da se registruje za nalog izvan sistema kupovine u aplikaciji App Store.

Aplikacije za čitanje obuhvataju one koje pružaju digitalni sadržaj kao što su časopisi, novine, knjige, audio, muzika ili video kao primarnu funkcionalnost aplikacije, a Spotifi, Netflik, Hulu i druge aplikacije služe kao primer.

Photo Memories

Apple u iOS-u 15.5 je dodao listu „Osetljivih lokacija“ u aplikaciju Fotografije, što znači da se te lokacije blokiraju od prikazivanja u sećanjima.

Na ovoj listi su razni koncentracioni logori i memorijali holokausta.

Apple Music Playback API

iOS 15.5 ponovo uvodi Apple Music API koji omogućava Apple Music plejerima trećih strana da menjaju brzinu reprodukcije pesama. API je uklonjen u iOS 15.4, ali se vraća u iOS 15.5.

Apple Classical References

U beta verziji, bilo je referenci na predstojeću aplikaciju „Apple Classical“ koju Apple ima u razvoju da dopuni „Apple Music‌, ali aplikacija nije pokrenuta kao deo ažuriranja iOS 15.5.

Međutim, u kodu aplikacije Music postoje „Otvori u Apple Classical“ i „Otvori ovo u novoj aplikaciji dizajniranoj za klasičnu muziku“, što sugeriše da bi lansiranje moglo doći u ne tako dalekoj budućnosti.

Apple classical app

Apple je kupio servis za striming klasične muzike Primephonic još u avgustu 2021. i rekao je da će izgraditi novo iskustvo klasične muzike za ‌Apple Music‌. Apple planira da pokrene novu samostalnu aplikaciju posvećenu klasičnoj muzici, a aplikacija će kombinovati Primephonicov korisnički interfejs i specijalizacije za klasičnu muziku sa ‌‌Apple Music‌‌ i funkcijama kao što su Lossless i Spatial Audio.

Apple nije dao detalje o tome kada bi aplikacija mogla izaći, ali pripreme su očigledno u toku.

Automation Fix

iOS 15.5 rešava grešku koja bi mogla da dovede do neuspeha pri regulisanju kućne automatizacije, bazirane na dolasku i odlasku osoba.

Sigurnost komunikacije u porukama

iOS 15.5 proširuje funkciju Bezbednost komunikacije u porukama na Australiju, Kanadu, Novi Zeland i UK.

Sigurnost komunikacije u porukama, koja je ranije bila dostupna u Sjedinjenim Državama, dizajnirana je da skenira dolazne i odlazne iMessage slike na dečjim uređajima u potrazi za pornografskim sadržajem i upozori ih da takve fotografije mogu biti štetne.

Ako se detektuje ovakav materijal na fotografiji koju je primilo dete, fotografija će biti zamagljena i detetu će biti obezbeđeni resursi grupa za bezbednost dece. Golotinja na fotografiji koju je poslalo dete će pokrenuti upozorenje koje ohrabruje dete da ne šalje sliku.

Bezbednost komunikacije je omogućena, fokusirana je na privatnost i roditelji je moraju omogućiti. Ograničen je na naloge dece, sa otkrivanjem na uređaju, i nije povezan sa anti-CSAM funkcionalnošću koju Apple ima u razvoju i koju bi mogao da objavi u budućnosti.

Bezbednosne ispravke

iOS 15.5 i iPadOS 15.5 takođe uključuju više od 25 bezbednosnih ispravki, kao što je navedeno na Apple-ovoj veb lokaciji za bezbednosnu podršku. Nijedna od popravki nije aktivno iskorišćena, ali ipak vredi odmah ažurirati.

Postoje ispravke za VebKit, kernel, Wi-Fi, AppleAVD i još mnogo toga.

Ostale karakteristike

Pronašli ste nešto što nam je promaklo? Javite nam to u komentarima na ovaj tekst ovde na sajtu, ili na našim kanalima na društvenim mrežama.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.