ios 15

iOS 15.2 Update: Šta je novo

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 76 pregleda
12 min. čitanja
Foto: Actualidad iPhone

Apple je danas objavio iOS 15.2, drugo veliko ažuriranje za verziju operativnog sistema koja je objavljena u septembru. Ukratko, dostupno je sve ono što je najavljeno za iOS 15, a ispravljena je i nepravda prema slabovidnim i slepim korisnicima kada je reč o funkcionalnosti glasovnog asistenta Siri.

- Humanitarna inicijativa -

Novo ažuriranje zahteva 871 megabajt memorijskog prostora i Wi-Fi konekciju.

- Marketing -

iOS 15.2 uvodi nekoliko funkcija za koje je Apple prvobitno obećao da će doći uz iOS 15, ali su na kraju odložene. 

- Marketing -

Izveštaj o privatnosti aplikacija

Izveštaj o privatnosti aplikacija je jedan od dodataka za iOS 15 koje je Apple predstavio na WWDC konferenciji. To je funkcija privatnosti dizajnirana da omogući korisnicima da vide koliko su često aplikacije pristupale njihovim informacijama kao što su lokacija, fotografije, kamera, mikrofon i kontakti tokom poslednjih sedam dana.

Uz izveštaj o privatnosti aplikacija, korisnici takođe mogu da vide koje su aplikacije kontaktirale druge domene i pre koliko su ih kontaktirale da bi pratili šta aplikacije rade iza scene.

Možete, na primer, da vidite sve uređaje za praćenje koje veb lokacija koristi, tako da znate kuda idu vaši podaci.

Izveštaj o privatnosti aplikacije dostupan je tako što otvorite aplikaciju Settings/Podešavanja, izaberete odeljak Privatnost i izaberete Izveštaj o privatnosti aplikacije, gde možete da ga uključite.

- Marketing -

Nakon što neko vreme koristite aplikacije, podaci će početi da se pojavljuju na ovom mestu.

Apple ima namenski dokument podrške za funkciju izveštaja o privatnosti u aplikacijama, koji uključuje dodatne informacije o tome kako funkcioniše.

Hitan SOS

Hitni SOS, funkcija koja vam omogućava da pozovete hitne službe nizom pritiskanja tastera, ažurirana je u verziji iOS 15.2. Sada možete brzo pritisnuti bočno dugme više puta da biste započeli, ili držite bočno dugme i dugme za jačinu zvuka zajedno ako želite.

Pre ažuriranja, brzo pritiskanje je funkcionisalo, ali nije bilo opcije za držanje dugmadi zajedno. Apple je takođe dodao duže odbrojavanje od osam sekundi prije upućivanja poziva ako imate omogućen automatski poziv, u odnosu na prethodno odbrojavanje od tri sekunde.

Apple Music Voice Plan

iOS 15.2 dodaje podršku za Apple Music Voice Plan koji je prvi put predstavljen u oktobru. Voice Plan omogućava pristup svim pesmama, listama pesama i stanicama u Apple Music-u koristeći Siri.

Dostupan je ograničen interfejs na uređaju jer bi iskustvo trebalo da bude orijentisano na Siri. Korisnici mogu da traže od Siri muzičke predloge koji se dobijaju na osnovu istorije slušanja ili sviđanja i nesviđanja, a funkcija „Play it Again“ omogućava korisnicima pristup listi nedavno puštane muzike.

Legacy Contact

Uz Legacy Contact, možete odabrati osobu od povjerenja da može da pristupi vašem Apple ID-u i vašim podacima (ili „Digitalnom nasljeđu“) nakon što umrete. Osoba koju odredite kao kontakt može da pristupi vašim fotografijama, porukama, bilješkama, fajlovima, kontaktima, događajima u kalendaru, aplikacijama, rezervnim kopijama uređaja i drugom. iCloud Keychain lozinke ostaju nedostupne, kao i licencirani mediji.

Legacy Contact opciji može se pristupiti tako što ćete otvoriti aplikaciju Settings/Podešavanja, izabrati „Lozinka i bezbjednost“ i sa liste izabrati „Legacy Contact“. Odatle možete da izaberete osobu od povjerenja koja će pristupiti vašem nalogu nakon što umrete. 

Možete da izaberete korisnika iPhonea ili Android korisnika i da dijelite svoj specijalni ključ za pristup preko poruka ili tako što ćete ga odštampati.

Funkcija Find My Battery Reserve

Sa ovim ažuriranjem, aplikacija Find My može da se koristi za lociranje iPhonea do pet sati u Power Reserve funkciji koja se aktivira kada je baterija uređaja prazna.

TV aplikacija

U iPadOS-u 15.2, Apple je predstavio novi dizajn za TV aplikaciju. TV aplikacija ima bočnu traku koja olakšava navigaciju između različitih djelova TV aplikacije.

Za korisnike iPhonea, postoji poseban tab „Store“ u TV aplikaciji za pristup filmovima i TV emisijama koje se mogu kupiti. Novi dizajn i dodavanje Store taba mogu pomoći da se Apple TV+ sadržaj odvoji od plaćenog sadržaja, jer je postojeći dizajn zbunjivao neke korisnike.

Hide My Email u aplikaciji Mail

Možete da koristite Hide My Email direktno iz aplikacije Mail nakon što instalirate iOS 15.2. Kada sastavljate e-mail, samo dodirnite polje „From“ i izaberite opciju „Hide My Email“ da biste generisali nasumične adrese e-pošte.

Hide My Email je dostupna svima koji imaju iCloud+ plan i korisna je funkcija za zaštitu vaše mail adrese.

Svi mailovi poslati na nasumičnu adresu koju je kreirao Apple prosljeđuju vam se tako da možete da odgovorite ukoliko je potrebno, ali osoba na prijemnoj strani ne vidi vašu pravu adresu. A ako počnete da dobijate neželjenu poštu od nekoga, možete jednostavno da izbrišete adresu i zaustavite je.

Prikazivanje promjena ograničenja za popravku

Apple je obećao ažuriranje softvera koje će promijeniti politiku iPhonea 13 zbog koje je Face ID bio nefunkcionalan kada su popravljeni pokvareni ekran, a to ažuriranje je uključeno u iOS 15.2.

Apple ima mikrokontroler koji uparuje iPhone 13 sa ekranom, a prilikom popravke ekrana, mikrokontroler je morao da bude uparen sa ekranom pomoću Appleovih alatki u ranijim verzijama iOS-a. Pošto nezavisne radionice nemaju pristup tim alatkama, bile su uznemirene zbog nemogućnosti da lako izvedu popravke ekrana.

Apple je uklonio zahtjev za uparivanje mikrokontrolera koji je onemogućio Face ID za modele iPhone 13 sa zamijenjenim ekranima, omogućavajući nezavisne popravke ekrana.

Communication Safety

U iOS 15.2, Apple omogućava bezbjednost komunikacije u porukama za djecu. Ova funkcija je dizajnirana da skenira slike dolaznih poruka na dječijim uređajima u potrazi za golotinjom i upozori ih da takve fotografije mogu biti štetne.

Bezbjednost komunikacije je omogućena, fokusirana je na privatnost i roditelji je moraju omogućiti. Ograničen je na naloge djece, pri čemu se otkrivanje odbvija na cijelom uređaju, i nije isto što i anti-CSAM funkcionalnost koju Apple još razvija.

U poređenju sa ranijim verzijama Communication Safety koje je Apple opisao, implementirana verzija ne obavještava roditelje ako djeca otvore fotografiju koja sadrži golotinju. Apple je uklonio ovu funkciju nakon zabrinutosti da bi mogla biti opasna u situacijama roditeljskog zlostavljanja.

Apple takođe uvodi proširena uputstva za Siri, Spotlight i Safari Search koja će pomoći djeci i roditeljima da izbjegnu nesigurne situacije na internetu. Korisnici koji pitaju Siri kako da prijavi eksploataciju djece, na primjer, dobiće informacije o tome kako da podnesu prijavu.

Prebacivanje makro režima

iOS 15.2 dodaje ručni prekidač za Macro režim, u obliku ikone cvijeća koja se može dodirnuti da biste isključili Macro režim kada je kamera blizu objekta.

Da bi dobili novi prekidač, korisnici treba da odu u Settings/Podešavanja, dođu do Kamera i uključe „Macro kontrolu“. Zatim, kada je dovoljno blizu objekta, ikonica cvijeća će se pojaviti u aplikaciji za kameru. Ikonica se može dodirnuti da biste omogućili ili onemogućili Macro režim.

Apple je takođe dodao novu opciju Preserve Settings za kontrolu macroa. Ako je kontrola macroa onemogućena, kamera će se automatski prebaciti u macro režim kada je dovoljno blizu nekog objekta, tako da je ova funkcija namijenjena da korisnicima koji su nezadovoljni tom funkcijom pruži veću kontrolu nad aktiviranjem macro režima.

Rezime obavještenja

Apple je podesio Rezime obavještenja u verziji iOS 15.2 i ima novi izgled sa prikazom u stilu taba koji prikazuje glavne aplikacije u rezimeu na tabovima koji se preklapaju, što olakšava da se na prvi pogled vidi šta je uključeno u rezime.

Pretraga plejliste u aplikaciji Music

Apple je dodao dugo očekivanu funkciju koja omogućava korisnicima Apple Musica da pretražuju unutar plejlista.

iCloud Private Relay

U odjeljcima Cellular i WiFi aplikacije Settings/Podešavanja, Apple je pojasnio formulaciju iCloud Private Relaya. Prekidač, koji se ranije zvao „iCloud Private Relay“, preimenovan je u „Ograniči praćenje IP adrese“ da bi bilo jasnije šta se dešava kada je uključeno.

Opšta funkcionalnost je ista, a ovo je samo pojašnjenje formulacije.

Isključivanje funkcije „Ograniči praćenje IP adrese“ isključuje iCloud Private Relay za mobilnog provajdera ili WiFi mrežu, baš kao što je to bilo ranije. Nije bilo promjena u funkciji iCloud Private Relay, koja se može aktivirati odvojeno za mobilni i WiFi saobraćaj.

Aplikacije za podsjetnike i bilješke

Oznake se sada mogu masovno preimenovati i brisati u aplikacijama Reminders/Podsjetnici i Notes/Bilješke.

Na iPad-u, Apple je dodao novu postavku za bilješke za Quick Note pristup prevlačenjem iz donjeg lijevog ili donjeg desnog ugla ekrana.

CarPlay

Aplikacija CarPlay Apple Maps dobija poboljšane detalje u iOS-u 15.2, ali samo za gradove u kojima su podržane nove funkcije mapa. Ažurirana mapa uključuje detalje o putu kao što su trake za skretanje, srednje trake, biciklističke staze i pješački prelazi.

Detaljnije mape gradova dostupne su u Londonu, Los Anđelesu, Njujorku i oblasti zaliva San Francisko.

Stocks App

Aplikacija Stocks je ažurirana kako bi omogućila korisnicima da vide valutu, kao i informacije o godišnjem učinku kada gledaju grafikone.

Siri komande

iOS 15.2 ponovo uvodi nekoliko Siri komandi koje su uklonjene u iOS 15 i koje su koristili slabovidni i slijepi vlasnici iPhonea. Komande koje sada funkcionišu su one za provjeru poruka govorne pošte, puštanje najnovije govorne pošte, provjeru istorije poziva i pružanje informacija o nedavnim pozivima.

Ispravke grešaka

Ažuriranje uključuje nekoliko ispravki grešaka za probleme koje su prijavljene za Siri, ProRaw, HomeKit i CarPlay.

Problemi koji su prijavljeni su u nastavku:

• Siri nekad ne reaguje dok je VoiceOver pokrenut i iPhone je zaključan;

• ProRAW fotografije mogu izgledati preeksponirane kada ih gledate u aplikacijama za uređivanje fotografija nezavisnih proizvođača;

• HomeKit scene koje uključuju garažna vrata se nekad neće pokrenuti iz CarPlaya kada je vaš iPhone zaključan;

• CarPlay nekad neće da ažurira informacije o trenutnoj reprodukciji za određene aplikacije;

• Aplikacije za striming videa nekad neće da učita sadržaj na modelima iPhone 13;

• Kalendarski događaji se mogu pojaviti pogrešnog dana za korisnike Microsoft Exchangea.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.