IOS ili Android? Kako stoje stvari u Srbiji

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 77 pregleda
3 min. čitanja

U doba svoje najveće dominacije kada je Google operativni sistem Android dominirao, čak 80 odsto tržišta mobilnih telefona bilo je pod njima. Rastom popularnosti Apple proizvoda situacija je počela da se menja, a najnovija istraživanja pokazuju odnos snaga.

- Humanitarna inicijativa -

Tokom 2018. godine napravljeno je prvo globalno istraživanje koje je prvi put obuhvatilo najveća tržišta, a pokazalo je da iOS u julu 2018. godine držao oko 19,4 odsto tržišta. Nešto manje od pet godina kasnije, prema upravo objavljenim podacima kompanije StockApps, u januaru 2022. godine iOS je narastao za 7,58, na ukupni udeo od preko četvrtine tržišta globalno – na 25,49 odsto.

- Marketing -

Istovremeno, Android je zabeležio pad sa 77,32 odsto pa je tako prvi put u gotovo deceniji njihov udeo manji od 70 procenata – na 69,74 odsto su. Zahvaljujući ovome svi ostali operativni sistemi su u januaru 2022. godine imali udeo od samo 1,58 odsto kombinovano, a među njima su Nokia OS, KaiOS i drugi, uglavnom sistemi za jeftinije telefone.

- Marketing -

Ono što se nije promenilo jeste različita raspoređenost operativnih sistema u različitim regionima sveta.

iOS najpopularniji u Americi, evo kako je kod nas

U SAD je iOS daleko najpopularniji i ima 54%, dok je Android na 45%. U Africi iOS ima samo 14%, Android 84%, a Samsung Tizen, Nokia i KaiOS dele preostalih dva i nešto procenata. U Aziji je Android posledično najjači – 81%, a u Južnoj Americi još jači, čak 90%! U tim regionima iOS ima samo 18% i 10% tržišta.

Što se Evrope tiče, Android prati globalnu sliku i ima ispod 70% tržišta, tačnije 69%, ali je evropsko tržište drugo po veličini za iOS, snažnije od globalnog proseka, pa na našem kontinentu iPhone zatvara čak 30%, a svi ostali operativni sistemi dele manje od jednog preostalog procenta.

Kada je Srbija u pitanju, pratimo svetki trend. Naime, u martu 2022. godine u našoj zemlji je 76,71 odsto korisnika imalo Android OS, a iOS 23,02 odsto.

- Marketing -

Ti rezultati poklapaju se sa trendom koji pokazuje da godišnje Android u Srbiji pada, a iOS raste, pa je broj iPhone korisnika više, nego udvostručen – sa 11,4 odsto u martu 2021. godine iOS je narastao na preko 23 posto u martu 2022. godine. 

Istovremeno, Android je sa preko 88 odsto za godinu dana pao na 76.

Nije bas da nemamo osmeh na licu. A Vi? ☺️

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.