iOS 17: 10+ novih funkcija u aplikaciji „Poruke“

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 86 pregleda
7 min. čitanja

Apple je napravio brojne promene u aplikaciji Messages u iOS-u 17, uvodeći novi izgled, ažuriranu funkcionalnost stikera i važne nove bezbednosne funkcije koje pomažu ljudima koji putuju sami da se osećaju sigurnije.

- Humanitarna inicijativa -

Ovaj vodič ističe sve funkcije koje Apple dodaje porukama u iOS 17 .

- Marketing -

Ispravke dizajna

Apple je ažurirao dizajn Poruka kako bi smanjio „nered“. U dugmetu „+“ sa leve strane prozora za pisanje nalaze se sve aplikacije i alatke za „Poruke“. Klik na „+“ donosi padajuću listu opcija koje uključuju aplikacije „Kamera“, Fotografije“, „Nalepnice“, „Keš“, „Audio“, „Lokacija“, „Prodavnica“ i „Poruke“ koje su instalirane.

- Marketing -

Možete da dodirnete jednu od opcija da biste otvorili povezanu funkciju. Dakle, umesto da tapnete na ikonu malih fotografija da biste dodali fotografiju kao u iOS 16, dodirnućete dugme „+“, a zatim opciju „Fotografije“.

U iOS-u 16 – Apple je imao ikonu kamere i ikonu App Store-a koja je mogla da se tapka kako bi se proširile dostupne opcije. Aplikacije su se horizontalno proširile na vrh tastature, tako da je čistiji vertikalni dizajn zapažena promena. Omogućava mnogo pojednostavljeniji dizajn.

Prijavi se

Prijavljivanje je bezbednosna funkcija koju možete da koristite kada putujete da bi neko drugi pazio na vaš napredak putovanja. Možete da obavestite prijatelja ili člana porodice da idete negde, a oni će automatski biti obavešteni kada stignete na odredište.

Da biste koristili opciju „Prijavljivanje“, moraćete da izaberete razgovor sa pouzdanom osobom, dodirnete dugme „+“ i odaberete opciju „Prijavi se“. Odatle možete da unesete lokaciju na koju idete i vreme kada treba da stignete.

- Marketing -

Osoba sa druge strane će biti obaveštena da idete negde i kada treba da dođete tamo. Ako prestanete da napredujete dok ste na putu, poruke će vas prijaviti da vide šta se dešava, a ako nema odgovora, nivo baterije, puna lokacija i status mobilne telefona biće deljeni sa osobom koju ste izabrali.

Možete da prilagodite količinu podataka koje delite. Ograničena lokacija za delije, mrežni signal i nivo baterije, dok „Full“ opcija deli sve to, plus rutu kojom ste putovali, lokaciju poslednjeg otključavanja iPhonea i lokaciju mesta gde je Apple Watch poslednji put uklonjen.

Kada stignete na odredište, vaš prijatelj ili član porodice je obavešten da ste tamo bezbedno stigli i da se „Prijavljivanje“ uspešno završava.

Nalepnice

Stikeri su već godinama u aplikaciji „Poruke“, ali nisu privukli mnogo pažnje. Apple to menja u iOS-u 17 , jer se svi emoji sada smatraju sličicama, pored pravih sličica.

Emoji se sada ponaša na isti način kao i stikeri, pa pored toga što ih jednostavno ubacite u razgovor, možete i da ih vučete bilo gde na poruci, a možete i da ih položite jedan na drugi kako biste kreirali male emoji scene. Da biste stavili emoji na poruku, samo otvorite emoji tastaturu, izaberite emoji i prevucite je do poruke koju želite da akcentujete.

Ako otvorite odeljak „Stikeri“ u aplikaciji „Poruke“, na jednom mestu ćete videti stikere iz aplikacija koje ste preuzeli, nalepnice koje ste kreirali, emoji i Memoji.

Kreiranje stikera

Apple u iOS-u 16 je uveo opciju „Ukloni temu iz pozadine“, a u iOS-u 17 možete da je koristite za kreiranje i čuvanje sopstvenih stikera. Odaberite bilo koju od fotografija da biste dobili opciju „Dodaj nalepnicu“.

Odaberite to i biće dodato pravo u vašu kolekciju nalepnica, a ako je fotografija uživo, animiraće je.

Postoji niz efekata koji se mogu dodati da bi vaši digitalni stikeri više ličili na prave sličice, uključujući bele obrise, senčenje nalik stripu, naduveni 3D izgled i sjajnu, hologramsku završnicu. Efekti nalepnice će animirati i odraziti svetlost na odgovarajući način, čineći da vaši samostalni stikeri izgledaju profesionalno urađeno.

Reakcije nalepnica

Pošto emoji može da se stavi bilo gde na iMessage, možete ih koristiti umesto tapback reakcija. Samo prevucite emoji na poruku na koju želite da odgovorite, a ne dugo pritiskajući tapback.

Brzo do odgovora

Ako želite da odgovorite na određenu poruku u razgovoru, samo brzo prevucite sleva nadesno da biste otvorili interfejs odgovora. Ovo je mnogo brži način da odgovorite na nešto određeno što je neko rekao jer više ne morate dugo da pritiskate i tapnete na dugme za odgovor.

Poboljšanja pretrage

Apple je poboljšao pretragu poruka u iOS-u 17 sa opcijom kombinovanja više filtera. Na primer, ako tražite slike od određene osobe, možete da upišete „fotografije“, a zatim ime osobe, tapkajući da biste izabrali svaki filter za pretragu da biste suzili rezultate pretrage.

Transkripcije audio poruka

Ako vam neko pošalje audio poruku, a vi ste negde gde ne možete odmah da je slušate, iOS 17 će vam je transkribovati kako biste mogli da je pročitate umesto nje ( jedva čekamo da proverimo kako će to izgledati na srpskom jeziku 🙂 )

Automatski izbriši šifre za verifikaciju

Mnoge Veb lokacije i usluge koriste tekstualne kodove u svrhe verifikacije, što dovodi do nagomilavanja nepotrebnih poruka sa ovim kodovima u Vašoj aplikaciji iMessages. U iOS-u 17 postoji opcija automatskog brisanja tih poruka nakon automatskog popunjavanja koda i upotrebe za prijavljivanje. Apple bi trebalo da vas pita da li želite da omogućite ovo kada koristite funkciju automatskog popunjavanja nakon nadogradnje na iOS 17 , ali može da se preklopi ručno u okviru Podešavanja > Lozinke > Opcije lozinke > Automatski očistite.

Deljenje lokacije

Pomoću postavke „Lokacija“ u okviru opcija „Poruke“ možete da delite lokaciju ili da zahtevate lokaciju prijatelja direktno iz aplikacije „Poruke“. Takođe možete da postavite pin na određenoj lokaciji na koju ćete ići bez otvaranja aplikacije „Mape“.

Imate komentar? Podelite ga sa drugim Apple fanovima…

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.