Facebook ubeđuje korisnike za pristanak na skupljanje podataka

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 76 pregleda
5 min. čitanja

Facebook razmatra dodavanje novih ekrana za svoju glavnu aplikaciju, kao i za Instagram, kako bi “edukovao” korisnike da će omogućavanje praćenja od strane aplikacije, a sve u skladu s Appleovom politikom transparentnosti praćenja aplikacija, „pomoći“ da aplikacije budu slobodne za upotrebu. ( a zar već nisu? )

- Humanitarna inicijativa -

Nakon uvođenja “Transparentnosti za praćenje aplikacija” kao deo iOS-a 14.5 operativnog sistema, aplikacije rade na tome da uključe brz odgovor za saglasnost na sistemskom nivou. Budući da je nekim aplikacijama fokusiranim na oglašavanje, najbolji interes da ubedi korisnike da i dalje dozvole aplikacijama da prate IDFA oznaku njihovog uređaja, a u marketinške svrhe, čini se da Facebook čini sve što može da ohrabri korisnike da to i učine.

- Marketing -

Primeri obaveštenja, koja su uočena u subotu kao deo objašnjenja ažuriranja pravila na društvenoj mreži, pokazuju šta Facebook razmišlja da predstavi korisnicima. Obaveštenja, koja su prikazana i u Facebook aplikaciji i u Instagram aplikaciji, prikazuju identičan tekst, kao deo obaveštenja osmišljenom da bude prikazan pre Apple-ovog sistemskog upita korisniku za saglasnost za prikupljanje podataka.

- Marketing -

Tekst obaveštenja se poziva na zahteve iOS-a: „tražimo od Vas dozvolu za praćenje nekih podataka s ovog uređaja radi poboljšanja personalizacije vaših oglasa. Saznajte kako ograničavamo upotrebu ovih podataka ako ne uključite ovu opciju“, zatim na ekranu se nastavlja ka vezi za podršku.

Facebook obaveštenje pre sistemskog upita za pristanak

Nastavlja se sa izjavom „Koristimo informacije o vašoj aktivnosti primljene iz drugih aplikacija i web lokacija kako bismo vam: prikazali personalizirane oglase, pomogli da Facebook ostane besplatan i podržali kompanije koje se oslanjaju na personalizovane oglase da bi dosle do svojih kupaca.“ Ekran se zatim završava sa dugmetom „Nastavi“, koje je verovatno postavljeno za pozivanje dijaloga ATT dozvole, odnosno sistemskog prozora iOS-a za davanje saglasnosti za prikupljanje podataka.

Glavni problem sa obaveštenjem prikzanom na slici je upotreba fraze „Pomozite da Facebook ostane besplatan“, jer nagoveštava da bi Facebook mogao biti prisiljen da naplaćuje svoj servis. Ranija verzija ovog Facebook dijaloga za obaveštavanje uopšte ne uključuje odrednicu „besplatno“.

Uprkos ovom problemu, čini se da Facebook ekran sa ovako smisljenim obaveštenjem, sledi sve Appleove smernice za nepristrasnost, objektivnost i nesugestivnost pri postavljanju pitanja korisniku za davanje saglasnosti za prikupljanje podataka.

- Marketing -

Apple dozvoljava upotrebu dijaloga za upozorenje kako bi uverio korisnike da ga uključe, ali zabranjuje njegovu upotrebu za „uskraćivanje funkcionalnosti ili sadržaja“, niti za obavezne radnje i navodjenje korisnika na odredjenu radnju. Facebook-ov novi dijalog za obaveštenje, u skladu je sa Appleovim pravilima, uključujući upotrebu jednog dugmeta s oznakom „Nastavi“ za premeštanje korisnika na upit.

Nejasno je da li Facebook zapravo koristi ovo obaveštenje pre pokretanja sistemskog dijaloga za pristanak korisnika na prikupljanje podataka, u ovom obliku kako je predstavljeno, ali imajući u vidu da ono ne krši Appleova pravila u vezi sa Transparentnosti prikupljanja podataka od strane aplikacija, najverovatnije je da hoće.

U napomeni oglašivačima od 29. aprila, Facebook je detaljno opisao uticaj ATT-a na svoje klijente, uključujući ograničenu dostupnost alata za ciljanje oglasa i metrike, kao i mogući uticaj na angažman publike. Naravno, ovo se odnosi na na korisnike Facebook-a koji aplikaciji ne daju saglasnost za prikupljanje podataka.

Nekoliko meseci pre dolaska ATT-a, Facebook je ratovao s Appleom zbog njegovog uvođenja, uključujući stvaranje reklamne kampanje u novinama, a usmerene protiv ovog poteza Apple-a. Međutim, do 18. marta izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg naizgled je ublažio žalbe, sugerišući da bi to možda moglo biti korisno i za samu društvenu mrežu.

Da zaključimo, ukoliko Vam se pri korišćenju Facebook ili Instagram aplikacije, pre zahteva za pristanak za prikupljanje podataka od strane aplikacije, pojavi ovaj Facebook/Instagram dijalog , potrebno je da ga prihvatite sa “Nastavi”. Ovo je samo pokušaj ove kompanije da Vas ubedi da date svoj pristanak da prikuplja podatke.

Svoju odluku o pristanku ili odbijanju zahteva za prikupljanje podataka – dajete u sledećem – sistemskom dijalogu, i ono je obavezujuće za Facebook.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.