EU postavila rok: iPhone sa USB-C do kraja 2024

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 12 pregleda
2 min. čitanja

Evropski parlament danas je velikom većinom glasao za uvođenje USB-C kao zajedničkog porta za punjenje u širokom spektru potrošačkih elektronskih uređaja, uključujući iPhone i AirPods, do kraja 2024.

- Humanitarna inicijativa -

U saopštenju za javnost koje je ranije danas objavio Evropski parlament kaže se:

- Marketing -

Do kraja 2024. svi mobilni telefoni, tableti i kamere koji se prodaju u EU moraće da budu opremljeni USB-C portom za punjenje. Od proleća 2026. obaveza će se proširiti i na laptopove. Novi zakon, usvojen na plenarnoj sednici u utorak sa 602 glasa za, 13 protiv i 8 uzdržanih, deo je širih napora EU da smanji e-otpad i da osnaži potrošače da donose održivije odluke.

Prema novim pravilima, potrošačima više neće biti potreban drugačiji punjač svaki put kada kupe novi uređaj, jer će moći da koriste jedan punjač za čitav niz malih i srednjih prenosivih elektronskih uređaja.

Bez obzira na proizvođača, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere, slušalice i slušalice, ručne konzole za video igre i prenosivi zvučnici, e-čitači, tastature, miševi, prenosivi navigacioni sistemi, slušalice i laptopovi koji se pune preko žičanog kabla, rade sa snagom do 100 vati, moraće da bude opremljen USB C portom.

Svi uređaji koji podržavaju brzo punjenje sada će imati istu brzinu punjenja, omogućavajući korisnicima da pune svoje uređaje istom brzinom sa bilo kojim kompatibilnim punjačem.

Saopštenje Evropskog Parlamenta

Sada, Evropski savet mora da odobri Direktivu kako bi se mogla objaviti u Službenom listu EU. Zakon će stupiti na snagu 20 dana od dana objavljivanja.

- Marketing -

Proizvodi koji su pušteni u prodaju pre datuma primene biće izuzeti od novog zakonodavstva.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.