usb c lihhting

EU dala konačno odobrenje zakonu koji će primorati iPhone da pređe na USB-C

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 10 pregleda
2 min. čitanja

Evropska unija je danas dala konačno odobrenje zakonu koji će primorati tehnološke kompanije poput Epla da pređu na USB-C standard.

- Humanitarna inicijativa -

Iznet u zvaničnom saopštenju za javnost, Evropski savet je danas dao odobrenje zajedničkoj direktivi Evropskog parlamenta o punjaču, finalizujući zakonodavnu proceduru po kojem će USB-C port biti obavezan u širokom spektru potrošačkih elektronskih uređaja, uključujući iPhone i AirPods, do kraja 2024. godine. Direktiva je sada zvanično usvojena i trebalo bi da bude objavljena u zvaničnom časopisu Evropske unije. Ona će biti na snazi 20 dana nakon objavljivanja, a pravila će važiti tačno 24 meseca posle tog datuma. Proizvodi koji izađu u prodaju pre datuma podnošenja zahteva biće izuzeti i mogu nastaviti da se prodaju i posle tog trenutka.

- Marketing -

Bez obzira na njihovog proizvođača, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalni fotoaparati, slušalice, ručne video igre konzole i prenosivi zvučnici, e-čitači, tastature, miševi, prenosivi navigacioni sistemi, bubne opne i laptopovi koji se pune putem žičanog kabla, imaće USB-C port. Izuzeća će važiti za uređaje koji su premali da ponude USB-C port, kao što su pametni satovi i sl.

- Marketing -

Evropska komisija je 2018. pokušala da postigne konačnu rezoluciju o ovom pitanju ali nije uspela da dođe do zakona.

Prošle nedelje, Apple je lansirao novi Siri Remote za Apple TV i iPad 10. generacije, od kojih oba zamenjuju Lightning portove na svojim prethodnicima za USB-C, naizgled nagoveštavajući da je Appleov prelazak ka zajedničkom portu već u velikoj toku.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: , ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.