Da li će Apple preći na USB-C?

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 72 pregleda
3 min. čitanja

Posle decenije Lightning porta, da li je vreme da Apple nastavi dalje?

- Humanitarna inicijativa -

Apple se sprema da sledeće godine zameni vlasnički Lightning port na svojim iPhone uređajima za skoro univerzalno prihvaćen USB-C, tvrdi poznati analitičar Ming-Či Kuo.

- Marketing -

Kuo je rekao da će Apple izvršiti promenu 2023. godine, zasnivajući ovu tvrdnju na neodređenoj „anketi“, u kojoj su verovatno učestvovali proizvođači komponenti, od kojih izgleda da Kuo dobija mnogo svojih informacija o budućim Apple proizvodima.

- Marketing -

Kuo je rekao da bi usvajanje USB-C „moglo poboljšati brzinu prenosa i punjenja iPhone-a u hardverskom dizajnu, ali konačni detalji specifikacije i dalje zavise od podrške za iOS“.

Predviđanje ovog analitičara teško da je bez presedana – glasine i spekulacije o tome da će Apple usvojiti USB-C za iPhone kovitlaju se godinama.

Industrija pametnih telefona u celini je prihvatila reverzibilni USB-C standard, a i sam Apple se delimično uključio, dodajući USB-C na svoje najnovije iPad-ove i koristeći USB-C-kompatibilne Thunderbolt portove na mnogim Mac računarima.

Pritisak da se pređe na USB-C dolazi i od zakonodavnih organa, a EU još uvek razmatra predlog kojim bi USB-C portovi postali obavezni na pametnim telefonima i drugoj elektronici (sa namerom da se smanji e-otpad standardizovanjem punjača i kablova za prenos podataka).

- Marketing -

Pa ipak, Apple je uvek delovao posebno protiv te ideje. Rečeno je da bi kompanija radije napravila svoje iPhone uređaje bez portova, oslanjajući se na bežično punjenje i prenos podataka, nego da „ometa“ svoje uređaje dodavanjem USB-C standarda.

I sam Kuo je prošle godine rekao da Apple ne razmatra USB-C portove. U martu 2021. rekao je da Apple planira da zadrži Lightning portove na iPhone-u u „doglednoj budućnosti“ — delimično da bi održao unosni program kompanije Made for ‌iPhone‌ (MFi), a delom radi bolje hidroizolacije.

Možda je, međutim, Lightning jednostavno prestao da bude popularan. Kao što je MacRumors primetio u nedavnom članku, kada je Apple predstavio standard u septembru 2012. godine, Fil Šiler ga je nazvao „modernim konektorom za sledeću deceniju“.

Pa, sada je maj 2022. godine i decenija je skoro prošla.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Ključne reči: ,
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.