Clean energy charging

Clean Energy Charging usporava punjenje iPhone-a

Apple Srbija
Apple Srbija - Urednički tim 8 pregleda
3 min. čitanja

Apple je tiho objavio novu funkciju za iOS 16, koja se nije dopala baš svima.

- Humanitarna inicijativa -

Verzija iOS 16.1 sa sobom donosi funkciju Clean Energy Charging, koja smanjuje emisiju ugljenika tako što usporava punjenje iPhone uređaja. Telefon se puni sporije u zavisnosti od vremenskog razdoblja punjenja, kao i na lokaciji na kojoj se uređaj puni.

- Marketing -

Ovakva situacija je izazvala negodovanje korisnika, koji veruju da je Apple namerno dodao funkciju kako bi ih „prevario“ da nadograde svoje uređaje. Drugi smatraju da gigant iz Kupertina diktira ljudima kako da koriste telefon od 1000 dolara.

- Marketing -

Za sada, Clean Energy Charging opcija je dostupna samo korisnicima u SAD-u, a može da se isključi jednostavnim pritiskom tastera.

Clean Energy Charging radi uz Optimized Battery Charging i uči na osnovu korisnikovih navika tokom punjenja.

Kako bi se funkcija deaktivirala, potrebno je otići u podešavanja Battery Battery Health and Charging i iskljušiti svič pod nazivom „Clean Energy Charging„.

Šta je i kako funkcioniše Clean Energy Charging

Nova funkcija koja je stigla u iOS 16.1 pomaže u smanjenju ugljeničnog otiska punjenja vašeg iPhone-a.

- Marketing -

Kada je omogućeno punjenje čiste energije, vaš iPhone dobija prognozu budućih emisija ugljenika za vašu lokalnu energetsku mrežu i pokušava da podesi punjenje u vreme kada postoji čistija proizvodnja energije. To znači da kada priključite svoj iPhone, on se možda neće u potpunosti napuniti ako vaše prethodne navike punjenja ukazuju na to da nećete morati da koristite svoj iPhone neko vreme (obično dok spavate). To ne škodi bateriji vašeg ajfona i ne predstavlja namerno zadržavanje kapaciteta vašeg iPhone-a ispod upotrebljivih nivoa.

Međutim, čak i kada je uključeno, punjenje čiste energije neće automatski ograničiti punjenje. On radi zajedno sa optimizovanim uslugama punjenja baterija i lokacija kako bi naučio vaše navike korišćenja i punjenja kako bi se uverio da nikada nećete ostati bez punjenja kada vam je to potrebno. Na primer, neće se uključiti ako putujete, a kako Apple objašnjava, potrebno je omogućiti nekoliko postavki da bi funkcija radila.

Sve u svemu, za sada kod nas ova opcija nije omogućena, ali ukoliko putujete u Sjedinjene države, ovo Vam može biti od koristi.

Da li Vam je sadržaj bio koristan?
DaNe
Podeli naslov
Apple Srbija
Autor: Apple Srbija Urednički tim
Prati:
Urednički tim Apple Srbija mreže.